0
RSS

Articole

Peștele la grătar – mici secrete și trucuri
Peștele la grătar – mici secrete și trucuri

Unora le place peștele la grătar, dar nu prea au îndemânare, așa zic ei. Ba se lipește de grătar, ba se destramă și ajunge în jar, ba una, ba alta și tot la pui și la porc ne întoarcem. Dar să știi că în cele mai multe cazuri nu e vorba de lipsă de îndemânare, nuuu, nicidecum! Ci de o lipsă de ustensile potrivite, dar și sfaturi care să le facă viața mai ușoară și grătarul mai reușit... cât ai zice pește. 

8 curiozități despre înghețată
8 curiozități despre înghețată

Un preparat faimos în toată lumea nu vine niciodată singur, ci cu o istorie tumultuoasă și ciudățenii la care nu te-ai fi gândit niciodată. Pentru că suntem topiți după înghețată, am decis să cercetăm mai îndeaproape povestea acestei minunate invenții culinare și am găsit, pe alocuri, chiar mai mult decât căutam. 

Kebab de pui în stil mediteranean
Kebab de pui în stil mediteranean

Dacă îți place kebabul de pui, e mai sigur și mai sănătos să ți-l prepari singur. Emile Henry îți propune o reţetă plină de savoare pentru zilele calde de vară, când ne place să stăm la un grătar şi vrem să ne impresionăm amicii cu un preparat rapid, gustos şi arătos.

Sărmăluțe de ștevie cu quinoa și mozzarella
Sărmăluțe de ștevie cu quinoa și mozzarella

Pentru că sarmalele sunt un deliciu în orice formulă, încercă aceste delicioase sărmăluțe în stil italian. Profită de sezonul steviei și gătește măcar odată această rețetă și îți garantăm că în fiecare primăvară nu o vei mai rata.

Napoleoni de ciocolată cu mere
Napoleoni de ciocolată cu mere

Când vrei ceva bun, bun și nu te poți decide între prăjitură și înghețată le poți avea pe amandouă în același desert. Pune înghețată între biscuiți și vei obține un sandviș delicios pentru desert. Adaugă și puțin măr și vei avea și acel ceva proaspăt și sănătos.

Salată de noodles cu pui și usturoi
Salată de noodles cu pui și usturoi

Vedeta acestei minunate rețete asiatice este sosul în stil vietnamez. Este ideală pentru zilele în care nu aveți foarte mult timp la dispoziție pentru a găti sau în cele în care doriți să mâncați ceva ușor și hrănitor.

Transformă orice legumă într-un preparat tentant
Transformă orice legumă într-un preparat tentant

Există două tipuri de oameni pe lume. Cei încântați mereu de aroma simplă a legumelor preparate la aburi și stropite cu puțin ulei de măsline. Și cei care preferă să bea doar apă decât să atingă un buchețel de broccoli sau de conopidă, o felie de sfeclă roșie sau alte rădăcinoase cu aspect de inamic în farfurie..

Dacă cercetezi puțin aceste aversiuni culinare pentru o anumită legumă, vei descoperi probabil că multe dintre ele sunt strâns legate de o amintire neplăcută în care leguma respectivă are parte de o preparare incorectă. Poți să detești varza de Bruxelles fiindcă o asociezi cu mirosul neplăcut din bucătăria copilăriei, atunci când părinții tăi o fierbeau mult prea mult. Sau nu vrei să mai auzi de spanac fiindcă ai mâncat la un moment dat o salată în care frunzele erau veștejite de un dressing mult prea apos. Ce să mai, e nevoie de un singur preparat eșuat ca să strice definitiv reputația unui aliment.

Și totuși... speranța există! Și stă în vocile oamenilor care zic: “wooow, mie nici nu-mi place [un aliment oarecare], dar ăsta e delicios. Ce i-ai făcut, cum l-ai preparat?”. Iar pentru noi nu e nevoie de mai mult ca să experimentăm cele mai creative rețete și moduri de preparare și să dăm sfoară-n țară că LEGUMELE SUNT MINUNATE!

Caramelizează varza:

Telină, ridichi, ardei, verdețuri proaspete, ceapă – iată doar o scurtă enumerație din lista legumelor au o slăbiciune pentru unt. Le mărunțești foarte fin la robotul de bucătărie și le amesteci cu puțin unt, sare, piper (apoi poți experimenta și cu puțin usturoi sau lămâie adăugată mixului). Vei obține o cremă numai bună de întins pe pâine la orice oră a zilei.

Mixează-le cu unt:

Telină, ridichi, ardei, verdețuri proaspete, ceapă – iată doar o scurtă enumerație din lista legumelor au o slăbiciune pentru unt. Le mărunțești foarte fin la robotul de bucătărie și le amesteci cu puțin unt, sare, piper (apoi poți experimenta și cu puțin usturoi sau lămâie adăugată mixului). Vei obține o cremă numai bună de întins pe pâine la orice oră a zilei.

Pune sfecla roșie pe grill:

Pictezi rondelele de sfeclă cu oțet balsamic și le pui pe grătarul încins pentru margini caramelizate și un miez cărnos și aromat. Dacă le tai bucățele și le adaugi într-o salată de rucola cu brânză de capră, ai toată aprecierea noastră!

Și ridichile la cuptor:

ridichi proaspete și ferme sau uitate prin frigider de vreo săptămână, toate au șansa să devină garnitura perfectă: o legumă cu textură mătăsoasă, zemoasă și ușor dulcie. Seamănă cu alte legume mai obișnuite cu tratamentul cuptorului (morcovi, păstârnac, gulie), dar au avantajul de a fi surprinzătoare pe farfuriile oaspeților tăi.

Prăjește varza de Bruxelles:

Nu, n-ai niciun motiv să fierbi varza de Bruxelles timp de o oră, poate doar acela de a hotârî să nu mai mănânci această legumă niciodată. În schimb, călește-o câteva minute într-o tigaie cu puțin ulei de măsline până prinde o crustă maro pe unele părți. Presară sare, fulgi de chilli și un cățel de usturoi tocat. Pentru o combinație de senzație, adaugă puțin bacon crocant și rade parmezan deasupra.

Combină-le cu lactate:

Legumele și brânzeturile fac întotdeauna o pereche perfectă. Broccoli și conopida capătă o cu totul altă identitate atunci când sunt gratinate cu cașcaval, mozzarella sau brânză cheddar. Legumele sotate în unt ies din anonimatul culinar și devin brusc bunătăți suculente. Puțină brânză tare rasă, o ceașcă de smântână dulce sau o lingură de iaurt grecesc (poate peste o salată rece de castraveți cu mărar? Mmmmm!) pot transforma un preparat ok într-unul fantastic.

Gustă în timp ce gătești:

De câte ori este nevoie. Vorba aia: nu există legumă cu gust neplăcut, ci doar legumă lipsită de sare, condimente, grăsime sau acid. Obișnuiește-te să guști de câte ori este nevoie ca să aduci legumele la perfecțiune. Și să fie de nerefuzat chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi.

Folosește plante aromatice proaspete:

Din când în când e OK să renunți la combinațiile clasice de tip roșii-busuioc și să ieși puțin din zona gastronomiei convenționale. Combină mărarul cu spanac, adaugă mentă porumbului copt, aromatizează buchetele de broccoli cu tarhon proaspăt sau sote-ul de legume cu coriandru și nu uita să te distrezi în bucătărie!

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa:

Cum reducem risipa de hrană (şi de bani)
Cum reducem risipa de hrană (şi de bani)

Mai mult = mai bun. Nu prea sună bine, nu? Teoria o știm cu toții, dar la practică mai avem puțin de lucrat. Prea multe culori în magazine, prea mari coșurile, prea îmbietoare miresmele – nu știm care-o fi marele responsabil pentru care cumpărăm prea mult(e). Dar știm cum să ne descurcăm în bucătărie ca să scoatem tot ce-i mai bun din alimente și să nu mai aruncăm mâncarea la coș și banii pe fereastră.

Biscuiți pentru cafea by Staub
Biscuiți pentru cafea by Staub

Cafeaua fără ceva bun şi dulce de pus acolo, pe farfurioară, parcă nu merge. Savurează cafeaua preferată în combinație cu niște biscuiţi plini de arome pe care să-i mănânci cu poftă ca să fie răsfățul complet.

Ce nu poate lipsi din bucătăria unui iubitor de cafea
Ce nu poate lipsi din bucătăria unui iubitor de cafea

O zi fără cafea este ca… Glumim, habar n-avem cum este o zi fără cafea! Probabil că am sta gură-cască lângă alții care beau cafea.  Și am căsca mult, căci, dacă nu știai, căscatul este un fel de țipăt silențios al corpului după licoarea aia fierbinte, cremoasă și dulce-amăruie căreia îi datorăm atâtea dimineți.