• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cum alegem și gătim peștele și fructele de mare

Cum alegem și gătim peștele și fructele de mare

Vara ne răsfață cu o mulțime de fructe, legume, culori și savori. Dar pe lângă toate acestea, peștele și fructele de mare sunt și ele la loc de cinste, fie că te bucuri de ele la taverna preferată sau le gătești acasă, după bunul plac.

Dacă nu ai avut pescari în familie și nu ai studiat foarte mult subiectul, sunt șanse foarte mari să te pierzi într-o piață de pește sau să crezi că ai nevoie de skill-uri speciale pentru a găti fructele de mare corect. Vestea bună este că sunt unele dintre cele mai ușor de preparat alimente, cu multiple proprietăți nutritive, perfecte pentru summer body și ușor de servit cu legumele preferate sau simple, cu usturoi (sorry, not sorry) și eventual puțină mămăliguță.

Partea puțin mai complicată este să te asiguri că peștele și fructele de mare sunt proaspete și de calitate, dar vom trece în acest articol prin cele mai importante trucuri, care să te ajute să pui pe farfurie produse delicioase și sigure.

Cum alegem peștele

cum alegem pestele

Peștele este unul dintre produsele cu cel mai mic termen de valabilitate. Ideal ar fi să-l consumăm la maximum 72 de ore de la pescuire, iar în cazul în care îl cumpărăm de la piață, să îl cumpărăm viu. Dacă în cazul somonului sau tonului nu putem face asta, evident, peștele românesc de apă dulce sau apă sărată este destul de accesibil. Din fericire, avem și multe tipuri de pește, cu mai multe sau mai puține oase, dar majoritatea delicioase.

Trucuri pentru a cumpăra pește proaspăt:

  1. Ochii nu sunt doar oglinda sufletului, sunt și cei la care trebuie să te uiți în primul rând, atunci când alegi peștele. Aceștia trebuie să fie clari, lucioși și să nu fie înfundați în orbite.
  2. Apasă cu degetul pe carne, iar dacă revine rapid la forma inițială, atunci înseamnă că este proaspăt.
  3. Branhiile trebuie să fie viu colorate, să fie compacte și să nu prezinte un lichid gelatinos pe ele.
  4. Solzii sunt un alt indicator important. În cazul peștelui proaspăt, aceștia trebuie să fie lucioși, metalici și să fie scoși cu dificultate. Dacă solzii se desprind imediat cum ai pus mâna pe ei, atunci a început deja procesul de alterare.
  5. În cazul peștelui eviscerat (fără organe), asigură-te că nu sunt desprinse oasele de carne.
  6. Peștele vechi sau chiar stricat miroase foarte puternic și neplăcut, lucru greu de mascat de către comercianți, așa că bazează-te pe simțul olfactiv mereu și nu cumpăra nimic din ce îți provoacă suspiciuni.

În plus, peștele trebuie păstrat pe pat de gheață, așa că evită orice loc care nu îl expune corect. Inclusiv acasă, dacă nu îl gătești în aceeași zi, ar trebui să-l ții într-o tavă pe care ai pus gheață mărunțită.

Cei mai sănătoși, siguri și bogați în omega 3 și alte vitamine și minerale sunt peștii sălbatici. Evită pe cât posibil peștii din crescătorie, cei mai mulți din comerț, de altfel. De obicei, aceștia sunt ținuți într-un spațiu mic, în care peștii abia reușesc să înoate, cu atât mai puțin să își ia nutrienții pe care și i-ar lua din mediul natural. Unii pești, precum somonul sau păstrăvul, sunt chiar colorați forțat prin hrana care li se oferă, pentru o carne cât mai roz.

Dacă preferi să cumperi pește congelat, acesta ar trebui să fie aproape la fel de sănătos precum cel proaspăt pentru că, la fel ca în cazul fructelor și legumelor, sunt congelați imediat după capturare. Cât de bine sunt transportați și depozitați, depinde de la producător la producător. Ai grijă atunci când îi decongelezi, să o faci în apă rece, ideal în același ambalaj în care l-ai cumpărat, astfel încât să nu ia contact direct cu aerul. Iar dacă îl congelezi acasă, îl poți vida înainte.

Peștele congelat este nu doar sănătos și sigur de consumat, dar este și mai economic și mai eco-friendly, pentru că ajută la reducerea risipei alimentare și a pescuitului excesiv. Peștele proaspăt este mai greu de transportat și menținut proaspăt, așa că sunt riscuri mai mari să se altereze și cu siguranță consumă mai multe resurse.

În multe piețe se găsesc chiar și pești oceanici proaspeți. Aceștia sunt transportați pe gheață, direct cu vasul de pescuit sau cu avionul/camionul, tot pe pat de gheață, astfel încât să fie păstrați proaspeți mai multe zile, fără să fie congelați.

Tipuri de pește

Aceștia se împart în 2 categorii mari:

1. Pește oceanic (de apă sărată)

Cei mai sănătoși pești oceanici sunt cei de dimensiuni mai mici, precum heringul, sardinele, anșoa sau macroul de dimensiuni mai mici. Cei de dimensiuni mai mari, precum somonul, tonul sau rechinul trăiesc mai mult, deci pot acumula și o cantitate mai mare de mercur în organism. Sunt multe discuții pe tema mercurului, dar nu ar trebui să te îngrijoreze foarte mult dacă nu mănânci pește zilnic. Pentru siguranța ta, îți poți măsura chiar și prin analize cantitatea de mercur din sânge.

Ce pești poți savura din Marea Neagră:

  • Hamsiile si guvizii sunt cei mai populari pești de la noi, mici și delicioși, perfect de savurat cu o mămăliguță proaspătă.
  • Calcanul este un pește foarte gustos, care merită încercat.
  • Stavridul este un alt pește delicios.
  • Scrumbia este unul dintre cei mai nutritivi și gustoși pești de la noi, deși s-ar putea încadra cu ușurință și la pește de apă dulce, pentru că migrează din Marea Neagră în Dunăre.

2. Pește de apă dulce

Din fericire, apele noastre sunt foarte bogate în diferite specii de pești, așa că ne bucurăm de o varietate mare, fără să fie nevoie să apelăm la produse de import. Cei mai comuni pești sunt crapul, carasul și somnul.

Ce pești merită să mai încerci:

  • Șalăul, prezent în multe lacuri de la noi și în Dunăre.
  • Știuca, foarte comun în Delta Dunării.
  • Bibanul, care trăiește foarte mult în bancuri mari, așa că sunt destul de ușor de prins.
  • Păstrăvul, prezent în apele foarte reci de munte.
  • Plătica, renumită pentru numărul de oase, dar delicioasă, în special gătită pe pat de sare.
Truc: în cazul peștelui sau fructelor de mare congelate, alege produsele aflate în spatele sau pe fundul congelatorului, care sunt expuse mai puțin la fluctuațiiie de temperatură.

Cum alegem fructele de mare

Cum alegem fructele de mare

Fructele de mare au început să devină din ce în ce mai populare și accesibile, chiar și proaspete. Evident, cele proaspete și costă pe măsură, pentru că, la fel ca peștele, necesită anumite condiții de transport pentru a ajunge rapid și sigur în piețe. Unele produse ”proaspete” sunt, de fapt, decongelate înainte de a fi expuse.

Și în acest caz, produsele congelate sunt mai la îndemână și prezintă o oarecare siguranță a prospețimii, fiind păstrate mult mai bine. Se decongelează lent, în frigider și se lasă la temperatura camerei cu o oră înainte de a fi gătite.

În cazul în care le cumperi proaspete, aceleași principii sunt valabile și aici:

  1. Mirosul trebuie să fie proaspăt, ca apa mării, nu greoi și neplăcut.
  2. Carnea nu ar trebui să prezinte vreun lichid gelatinos, nici pete sau fisuri.
  3. Scoicile și stridiile trebuie să fie închise. Dacă sunt ușor deschise și le atingi, ar trebui să se închidă dacă sunt vii.
  4. Ochii creveților sau calamarilor trebuie să fie limpezi, la fel ca în cazul peștelui.
  5. Carnea trebuie să fie fermă iar aspectul lucios și ”curat”, nu tulbure.

Din Marea Neagră poți savura midii și rapane, pe care le poți găti pe plită, în tocănițe sau pane.

Cum gătim peștele

Pentru a profita din plin de toți nutrienții, mai ales conținutul ridicat de Omega 3 din majoritatea peștilor și fructelor de mare, ideal ar fi să gătești peștele cât mai simplu:

  • la cuptor
  • la abur
  • pe grătar

Cu cât îl prepari mai mult, îl prăjești în uleiuri sau îl afumi/usuci, cu atât mai mult îl sărăcești de nutrienți. În plus, peștele și fructele de mare sunt mult mai savuroase dacă le gătești simplu și le potențezi aroma cu zeamă de lămâie sau cu o saramură delicioasă.

Cum să prepari o saramură delicioasă

Una dintre multele bucurii ale verii este saramura de pește proaspăt, savurată alături de cei dragi. În mod ideal, la malul mării sau a apei, dar și în curte sau în apartament este mai mult decât bine venit. 😊

Ideal ar fi să găsești un pescar pasionat, care să fie dispus să împărtășească rețeta lui magică, sigur are una. Rețetele diferă foarte mult, așa că testează până o găsești pe cea perfectă pentru tine.

Fierbe într-o oală aproximativ un litru de apă, în funcție de cât pește gătești, împreună cu câteva boabe de piper, sare, frunze de dafin, ardei iute tocat și roșii. Se lasă să fiarbă 5-10 minute și se dă deoparte. Adaugă apoi mărar tocat mărunt sau leuștean, depinde de ce preferi. Prepară peștele la grătar și adaugă-l în vas, împreună cu cîteva felii de usturoi. Savurează totul cu o mămăligă mare.😊

Idei de preparate cu pește:

Descoperă pe Gătesc.ro sute de rețete cu pește și fructe de mare.

Trucuri și idei pentru a găti fructele de mare

Trucuri și idei pentru a găti fructele de mare

Creveții sunt extrem de populari, gustoși și pot fi gătiți în multe feluri. Ideal ar fi să folosești creveți întregi sau în carapace, pentru mai multă savoare. Cei curățați și prefierți tind să fie mai procesați și pot fi mai greu de gătit, chiar dacă au avantajul de a fi consumați cu ușurință. Evită să cumperi creveți prefierți, pentru că, de obicei, sunt prea fierți și nu mai lasă loc de nicio aromă.

Creveții se gătesc foarte simplu și rapid. După ce au fost decongelați și aduși la temperatura camerei, se condimentează cu sare, piper și ierburi aromate, după gust și se adaugă în tigaia cu unt topit sau ulei, în care am pus și usturoi, eventual. Se țin 2-3 minute pe o parte, se întorc pentru încă 2 minute și asta este tot. Îi poți mânca simpli, cu orez, în paste sau salate.

Idei de rețete cu creveți:

Calamarul se numără printre preferații tavernelor grecești și nu numai, mai ales umpluți cu feta sau chiar cu creveți. Sunt destul de versatili și delicioși, mai ales dacă îi prepari cât trebuie. Dacă îi prepari prea mult sau îi adaugi direct în tigaie sau pe grătar, va fi tare. În general, se gătesc ori foarte puțin, la foc tare, ori lent între 30-60 de minute.

Cea mai simplă variantă este să îl fierbi timp de 30-40 de minute, până se frăgezește, iar apoi să îl gătești cum dorești câteva minute. O altă variantă este să îl bagi la cuptor direct congelat, timp de aproximativ 15 minute, la 175⁰C. Gătește-l apoi în tigaie pentru o textură caramelizată. Pune în ulei sau în unt și usturoi, ceapă și ce condimente și ierburi mai dorești.

O altă variantă este să-l gătești direct în tigaie, cu mențiunea că focul trebuie dat foarte tare și gătit maximum 2 minute pe fiecare parte. Sepia se gătește în mod similar.

Idei de rețete cu calamar:

Caracatița prinde și ea teren și este preferată de tot mai multe persoane, mai ales datorită texturii foarte fragede. Dacă alegi să o gătești întreagă, o poți face direct în tigaia cu capac, una suficient de mare. 😊

O variantă de a o găti a la Jamie Oliver este să adaugi într-o tigaie 2 linguri de ulei, cu 4 cătei de usturoi și o ceapă mică, frunze de dafin și boia afumată. Călește timp de 2 minute, după care adaugă caracatița și las-o să se gătească timp de aproximativ o oră. Verifică dacă e fragedă introducând vârful unui cuțit în tentacule, ar trebui să treacă ușor.

De asemenea, o poți fierbe la foc mic, similar cu calamarul sau sepia.

Idei de rețete cu caracatiță:

Midiile se găsesc și în Marea Neagră, așa că avem șanse mari să le găsim proaspete și vii, foarte important de verificat atunci când le cumperi. Midiile trebuie spălate foarte bine, de mai multe ori, pentru a elimina orice urmă de nisip sau reziduri. Se gătesc foarte rapid, ideal la abur, deși pot fi consumate și negătite.

Idei de rețete cu midii:

Vase și accesorii utile pentru gătirea peștelui și a fructelor de mare

Vase pentru gătirea peștelui și a fructelor de mare

Cel mai bun pește este cel gătit la abur, care păstrează cei mai mulți nutrienți și aroma unică a fiecărui tip de pește, urmat de cel gătit la cuptor. Pentru un rezultat perfect, te poți ajuta de vasele special create pentru a găti pește.

Vasul de gătit la abur PAPILLOTE, de la Emile Henry combină cele două metode. Poti găti peștele întreg sau filetat, dar și carnea albă și legumele, într-un mod savuros și sănătos, fără grăsime.

Ceramica HR® dezvoltată în laboratoarele Emile Henry rezistă până la temperaturi de 270°C și distribuie căldura uniform pe toată suprafața vasului. Emailul folosit la finisarea vasului îl protejează de zgârieturi și face posibilă spălarea lui în mașina de spălat vase.

Dacă preferi fonta, poți folosi o tigaie specială pentru pește, cum este cea de la LAVA. Fonta este un material care se încălzește greu dar odată încălzit, reține foarte bine căldura un timp îndelungat. Vasele din fontă sunt potrivite pentru majoritatea tehnicilor de gătit, fie că vorbim de prăjire, gătitul la foc mic sau în cuptor.

Pentru gătirea la grill, alege cea mai bună tigaie din lume, de la AMT. Toate produsele AMT Gastroguss sunt fabricate din aluminiu turnat manual, ceea ce se traduce printr-o turnare omogenă și apariția unui număr mai mic de pungi de aer în material decât în cazul turnării mecanizate. Vasele sunt renumite și pentru faptul că baza nu se deformează în timp, nici dacă sunt supuse la variații extreme de temperatură.

Mânerele vaselor Gastroguss rezistă la temperaturi de până la 240°C. Astfel, poți gratina peștele imediat după ce l-ai prăjit pe plită, fără să mai schimbi vasul.

Alte accesorii utile:

Vei găsi pe KitchenShop.ro tot ce ai nevoie pentru prepararea fructelor de mare și a peștelui, dar și pentru servirea lor, așa că pregătește lista de cumpărături și organizează o masă de vară pentru cei dragi.

Vei găsi pe KitchenShop.ro tot ce ai nevoie pentru prepararea fructelor de mare și a peștelui, dar și pentru servirea lor, așa că pregătește lista de cumpărături și organizează o masă de vară pentru cei dragi.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: