• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Air-fryer sau friteuza cu aer cald

Air-fryer sau friteuza cu aer cald

Pentru mult timp, cartofii prăjiți fără ulei au fost un fel de unicorn al lumii culinare. Pofticioși mari și mici, bloggeri culinari, nutriționiști și bucătari – cu toții am visat același vis: să ne bucurăm de cartofi prăjiți fără să ne facem griji pentru sănătate sau siluetă. Din fericire, tehnologia a evoluat, inginerii și-au făcut treaba și uite-așa visul nostru, al tuturor, a devenit realitate luând forma unui aparat electrocasnic care pregătește rapid și fără exces de ulei cartofi prăjiți și multe alte alimente.

Friteuza cu aer cald este un electrocasnic compact care folosește încălzirea prin convecție pentru a găti alimentele. Cu alte cuvinte, air-fryer-ul este prevăzut cu un mecanism de încălzire și un ventilator care dispersează aerul cald în jurul alimentelor și asigură o gătire uniformă, într-un timp foarte scurt.

Friteuza cu aer cald funcționează pe același principiu ca funcția de ventilație a unui cuptor electric. În comparație cu aceasta, friteuza cu aer cald aduce următoarele avantaje:

  • Se preîncălzește mai repede.
  • Gătește mâncarea mai rapid.
  • Preparatele obținute sunt mai crocante.
  • Necesită foarte puțin ulei/grăsimi.
  • Economisește energie datorită timpului scurt de gătire.

Gătitul la friteuza cu aer cald este extrem de simplu: așezi alimentele în coșul friteuzei, închizi și pornești aparatul. Aerul fierbinte va circula peste tot datorită ventilatorului încorporat și va genera acea crustă crocantă similară cu cea a alimentelor prăjite în baie de ulei.

friteuza

1.Ce poți găti în friteuza cu aer cald

Dacă îți plac prăjelile și mâncarea crocantă, air fryer-ul este aparatul care îți permite să te bucuri de ele, fără riscuri pentru sănătate și siluetă. Mâncărurile au aceeași savoare cu mult mai puține grăsimi adăugate.

Aero-fryer-ul este perfect pentru a găti preparate congelate precum cartofi prăjiți, legume, crochete de pește, nuggets din carne sau brânză, pizza și alte semipreparate. Dar nu numai!

Ce nu știe însă toată lumea este că poți face la air-fryer chiar și pâine și plăcinte, checuri și brioșe, fursecuri, biscuiți și covrigi, cheesecake, gogoși și papanași prăjiți fără ulei. folosești vase de copt rezistente la temperaturi înalte. Nu poți turna aluatul de chec direct în coșul fryer-ului pentru ca va curge prin găurile de la baza coșului. Folosește forme speciale din copt, din aluminiu, silicon sau ceramică franțuzească termorezistentă.

Ai la congelator niște covrigi bavarezi sau mini-croissante cu unt? Pune-le în aero-fryer și în doar câteva minute poți savura un mic-dejun sau o gustare delicioasă, caldă și crocantă!

croissant

Dacă vrei să înlocuiești cuptorul cu air-fryer-ul pentru unele preparate, ține cont de următoarele sugestii, însă fără să le iei drept “literă de lege”. În scurt timp, vei descoperi pe cont propriu toate secretele pe care le are air-fryer-ul tău pentru a obține preparate perfecte.

  • Redu temperatura necesară cu aproximativ 15°C.
  • Redu timpul de gătire cu aproximativ 20%.
  • Verifică periodic aspectul și textura alimentelor din air-fryer și întoarce-le pe toate părțile (atunci când este posibil, nu se aplică la alimentele puse în alte recipiente)
Pe lângă mâncăruri “prăjite”, poți folosi air-fryer-ul pentru a coace pâine, checuri, brioșe, biscuiți, gogoși sau papanași fără ulei.

2. Cât ulei folosești pentru prăjirea în aero-fryer?

În timp ce mâncarea prăjită în tigaie absoarbe o cantitate mare de ulei, alimentele prăjite în aero-fryer prind un înveliș crocant și delicios chiar și cu o cantitate foarte mică de ulei (1-2 linguri). Unge alimentele cu puțin ulei de măsline și vei obține cele mai gustoase mâncăruri în friteuza cu aer cald.

Aero-fryer-ul este cea mai bună modalitate de a reîncălzi mâncărurile rămase, precum chiftele, burgeri, friptură, cartofi sau preparate pane.

3. Friteuza cu aer cald Zokura

Disponibil în două variante de putere și capacitate, cu coș de 3,2 L și 5,2 L, aparatul Zokura aduce toate avantajele unui aero-fryer de ultimă generație, cu control intuitiv și funcționare silențioasă.

Spre deosebire de o friteuză tradițională, aero-fryer-ul Zokura necesită foarte puțin ulei sau deloc pentru a obține crusta crocantă și culoarea apetisantă a alimentelor. În plus, aero-fryer-ul minimizează riscul de arsuri sau alte accidente, datorită carcasei termorezistente.

Iată caracteristicile aero-fryer-ului Zokura:

  • Prăjește, coace, frige, rumenește - toate printr-o singură atingere a ecranului.
  • 7 programe prestabilite
    • Cartofi prăjiti
    • Cotlete de miel
    • Creveți
    • Prăjituri
    • Pulpe de pui
    • Friptură
    • Pește
  • Panou digital de control cu touchscreen.
  • Termostat ajustabil: 80 - 200°C.
  • Control al timpului de gătit: 0 - 60 min.
  • Coș de gătire cu strat antiadeziv.
  • Functie de oprire automată.
  • Mâner ergonomic, ușor de utilizat.
  • Anumite componente lavabile în mașina de spălat vase.
  • Protecție la supraîncălzire.
  • Design modern și elegant.
caracteristici;
pui"/

4. Tips & tricks pentru prăjitorul cu aer cald

  • Verifică legumele sau carnea la jumătatea timpului de gătire
    • Dacă au tendința să se usuce, folosește un spray cu ulei de măsline pentru a stropi alimentele.
  • Nu stivui alimentele în coșul friteuzei
    • Aerul cald trebuie să învăluiască alimentele pe toate părțile pentru un rezultat uniform crocant, de aceea nu trebuie să aglomerezi alimentele în tavă. În schimb, prăjește mâncărurile în mai multe ture.
  • Menține alimentele calde în cuptor până “prăjești” toată mâncarea
    • Atunci când gătești cantități mai mari, încinge cuptorul la o temperatură mică (între 100 și 130°C) și pune înăuntru alimentele deja scoase din air-fryer, puse într-o tavă, pentru a se menține calde până la servirea mesei.
  • Poți deschide air-fryer-ul de mai multe ori în timpul gătirii
    • Spre deosebire de cuptor, air-fryer-ul este mult mai înțelegător atunci când îl deschizi în timpul folosirii. Chiar dacă temperatura din interior scade instant atunci când îl deschizi, îi va lua foarte puțin timp să recreeze temperatura necesară odată ce îl închizi la loc.

5. Rețete ușoare și rapide

cartofi

● Cei mai buni cartofi prăjiți la air fryer

Secretul pentru cartofi prăjiți la perfecție este așezarea lor într-un singur strat în coșul friteuzei. Nu este nicio problemă dacă se ating, dar evită să-i pui unii peste alții, pentru că asta va împiedica aerul fierbinte să “prăjească” toate marginile.

  1. Taie cartofii pai, spală-i și usucă-i cu un prosop de bucătărie. Stropește-i cu o linguriță de ulei de măsline și presară peste ei condimentele preferate: usturoi pudră, piper, piper de Cayenne, pudră de ceapă, boia dulce, iute sau afumată – orice preferi.
  2. Pune-i în air-fryer-ul preîncălzit timp de 3 minute. După aproximativ 7-8 minute (poate dura mai puțin sau mai mult, în funcție de grosimea bețelor de cartofi), folosește un clește pentru a întoarce cartofii pe cealaltă parte. Mai lasă-i încă 7-8 minute pentru a fi rumeniți la perfecție.
  3. Dacă gătești pentru mai mulți membri ai familiei, păstrează cartofii prăjiți calzi, în cuptorul setat la 100°C.

● Pulpe, aripioare sau fâșii de pui crispy la air fryer

Marinează bucățile de carne într-un amestec de condimente, puțină zeamă de lămâie și lapte sau iaurt/sana/kefir. Pune marinada într-o pungă sau un castron, scufundă carnea în ea și las-o la frigider câteva ore înainte gătire. Acest pas garantează o frăgezime deosebită a cărnii.

Scoate bucățile din marinadă și, fără a le șterge de sos, tăvălește-le printr-un mix de pesmet, condimente și 2-3 linguri de făină. Poți folosi fulgi de porumb parțial zdrobiți pentru un rezultat mai crocant. Pune bucățile în coșul air fryer-ului, stropește-le sau unge-le cu ulei și lasă-le la gătit aproximativ jumătate de oră. Folosește cleștele de bucătărie pentru a le întoarce de pe o parte pe alta la jumătatea timpului de gătit și, opțional, stropește-le iar cu puțin ulei.

● Păstârnac fries și alte legume “pai” la air fryer

Înlocuiește celebrii cartofi pai cu alte legume deosebit de savuroase. Cele mai potrivite sunt rădăcinoasele – morcovi, păstârnac, țelină, rădăcină de pătrunjel. Urmează rețeta de cartofi prăjiți de mai sus cu o singură diferență: crește timpul de gătit cu câteva minute. Vei obține legume crocante și delicioase, într-un mix savuros de culoare și arome.

● Bastonașe sau chipsuri de dovlecel cu parmezan

Taie dovleceii în forma dorită și pune-i pe un prosop de hârtie pentru a absorbi apa de la exterior. Pregătește două ouă bătute într-un castron și un mix de pesmet, mălai, parmezan, oregano și pudră de usturoi într-un alt castron. Tăvălește bucățile de dovlecei prin ou, apoi prin mixul de ingrediente uscate și pune-le în coșul friteuzei cu aer cald, într-un singur strat. Lasă-le aproximativ 18 minute sau până prind un înveliș crocant. Folosește cleștele de bucătărie pentru a le întoarce de pe o parte pe alta la jumătatea timpului de gătit.

● Buchețele de conopidă cu sos BBQ, la air fryer

Spală buchețelele de conopidă și usucă-le. Prepară un aluat din făină și lapte, de consistența aluatului pentru clătite. Tăvălește fiecare buchețel de conopidă în aluat și pune-l în coșul friteuzei. Pornește aparatul și lasă-le la copt timp de 12 minute. Scoate-le și scufundă-le în sosul barbeque preferat, apoi pune-le înapoi în air fryer și lasă-le încă 12-15 minute sau până devin crocante.

● Bacon foarte crocant, la air fryer

Așază feliile de bacon într-un singur strat, în coșul friteuzei. Timpul de gătire depinde de grosimea feliilor de bacon, dar nu ar trebui să-ți ia mai mult de 10 minute. Grăsimea din bacon se va scurge prin găurile coșului, lăsănd în urmă un bacon excepțional de crocant, care îți va oferi un “cranț” apetisant la fiecare mușcătură.

Pentru a preveni fumul în exces cauzat de grăsimea care se scurge, poți încerca să pui o felie de pâine sub coșul friteuzei, pentru a absorbi grăsimea și a preveni fumul și mirosurile puternice. Servește baconul crocant lângă omletă sau ouă ochiuri, pe waffles, în sandvișuri sau într-un mic-dejun englezesc.

● Chifteluțe la air fryer

Folosește rețeta preferată de chifteluțe, fie că sunt vegetariene, fie că sunt din carne de pui, porc, vită sau curcan. Modelează-le în formă de biluțe de dimensiunea dorită și pune-le în coșul friteuzei cu aer cald. Folosește cleștele de bucătărie pentru a le întoarce de pe o parte pe alta la jumătatea timpului de gătit.

Pont: pentru un extra-“cranț”, înainte de a pune chifteluțele în aero-fryer, tăvălește-le prin pesmet sau fulgi de porumb ușor mărunțiți.

chiftele

● Pâine și chifle la air fryer

Folosește o rețetă favorită pentru aluatul de pâine sau chifle și urmeaz-o întocmai, cu tot cu timpul de dospire. Pentru coacere, ai nevoie de un vas pentru copt pâine sau chifle care să încapă în coșul friteuzei. Nu se pune aluatul direct în coș. Timpul de coacere este mult mai scurt decât în cazul cuptorului, iar coaja pâinii va fi mai crocantă.

● Sparanghel învelit în bacon, la air fryer

Pentru un aperitiv spectaculos, învelește câteva tije de sparanghel într-o felie de bacon. Procedează astfel până termini sparanghelul și baconul. Așază-le cu atenție în coșul friteuzei și unge-le, folosind o pensulă de bucătărie, cu puțin unt topit amestecat cu o linguriță de zahăr, sare și piper. Lasă totul la gătit în air fryer pentru aproximativ 10 minute. Atât de sofisticat, și totuși atât de simplu de făcut, această gustare sărată, cu note subtile de caramel, va impresiona pe toată lumea.

În concluzie, dacă ai banii și spațiul necesar pe masă sau pe blatul de bucătărie, nu ezita să-ți cumperi o friteuză cu aer cald. Te vei bucura de textura crocantă a mâncărurilor prăjite, fără exces de ulei și alte grăsimi.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: