• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Trucuri pentru a reduce risipa de alimente

Trucuri pentru a reduce risipa de alimente

Aproximativ o treime din alimente, la nivel global, ajung la gunoi, adică aproximativ 1.3 miliarde de tone de mâncare. Gospodăriile sunt responsabile pentru 44% din aceste cifre astronomice, pe când restaurantele împart 33% din cifră.(n.r.: putem contribui și aici dacă ne comandăm mai puține feluri de mâncare și cerem acasă resturile care ne rămân)

În România, conform statisticilor oferite de asociația MaiMultVerde:

  • 130 kg de alimente ajung la gunoi, anual, pentru fiecare locuitor
  • 24% din cantitatea de deșeuri este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume, 20% produse de panificație, 11% produse lactate, 1% carne și 1% alte alimente
  • statisticile deșeurilor alimentare nu iau în considerare zațul de cafea, sâmburii sau oasele, ci doar alimentele care ar fi putut fi consumate

Dar nici măcar nu este nevoie de foarte multe studii care să demonstreze cât de mult aruncăm. Dacă te uiți în coșul de gunoi înainte să-l arunci, cel mai probabil ai acolo și mâncare gătită, produse expirate sau fructe și legume alterate. O risipă enormă de mâncare, dar și de bani.

La un preț de 1 leu pentru 200g de mâncare, de exemplu, arunci la gunoi 650 lei/an.

Din lucruri mici, pe care nici nu le luăm în calcul, ajungem să risipim o mulțime de bani. Bani pe care, de altfel, îi putem folosi pe un weekend relaxant, spa sau produse de calitate, care ne ușurează viața.

Îți lansăm o provocare în luna ianuarie: Pune deoparte 2 lei pentru fiecare coș de gunoi aruncat, care nu are mâncare în el. Folosește un borcan sau o cutie specială, eventual transparentă, pentru a vedea răsplata. La sfârșitul anului cumpără-ți un cadou pe care ți-l dorești demult din banii strânși. 😊

3 pași esențiali pentru a nu mai risipi alimentele

Orice schimbare importantă necesită un proces mai amplu. Nu este suficient să îți propui să nu mai arunci mâncare, ci trebuie să-ți schimbi puțin și obiceiul de cumpărare.

Însă nu este deloc complicat și ți-am pregătit în acest articol tot ce trebuie să știi pentru a vedea rezultate chiar de săptămâna aceasta.

Pasul 1 – cumpărături eficiente

Totul pornește de la cât de multe alimente cumpărăm, iar cei mai mulți adaugă în coș mult mai multe lucruri decât și-au propus. Printre lecțiile importante ale pandemiei este și faptul că este imposibil să rămânem fără mâncare. Chiar și atunci când s-au golit rafturile hypermarket-urilor, tot s-au aprovizionat din nou următoarele zile.

Magazinele sunt închise doar 3 zile pe an, de Crăciun, de Paște și pe 1 ianuarie. În rest, avem mereu la dispoziție magazinul din colț sau orice supermarket, așa că nu este nevoie să umplem frigiderul din frica de a nu rămâne fără mâncare. Iar dacă rămânem izolați la domiciliu, sunt deja numeroase magazine online, aplicații și chiar hypermarket-uri care îți livrează orice ai nevoie, chiar și gratuit.

Cum te asiguri că nu cumperi prea multe:

  • înainte de a merge la cumpărături, verifică frigiderul și cămara și fă o listă doar cu lucrurile necesare. Uneori uităm că avem deja unele alimente rămase în frigider.
  • este util, în general, să ai măcar în minte un plan cu ce vrei să gătești în următoarele zile. Găsești aici un articol despre cum să planifici mesele și să petreci cât mai puțin timp în bucătărie.
  • mănâncă ceva înainte, cumpărăturile cu stomacul plin sunt mult mai eficiente decât cele în care poftim la orice vedem pe rafturi.
  • nu ceda în fața promoțiilor, cumpără doar ce ai pe listă. În cazul în care ai cumpărat mai multe produse totuși, congelează-le rapid sau asigură-te că au termen de valabilitate mai mare.
cumparaturi eficiente

Pasul 2 – gătește cât mănânci

Gătești doar pentru tine sau 2 persoane? Redu cantitățile din rețete la jumătate și gătește maximum 2 porții, mai ales dacă nu obișnuiești să mănânci mai multe zile la rând același lucru.

Tindem să supraevaluăm cât mâncăm, tot din instinctul de a avea mai mult, decât să riscăm să rămânem fără mâncare. Este în regulă, dacă s-a terminat ce am gătit, putem fierbe 2 ouă sau pregăti o gustare rapidă cu ce mai avem prin frigider, până avem timp să gătim altceva.

Ideal ar fi să golim frigiderul cât se poate până la următoarea rundă de cumpărături, așa că salvează-ți câteva rețete foarte bune pentru ”resturi”. Unele mâncăruri gătite pot fi combinate cu paste sau orez, legumele și verdețurile mai trecute sunt delicioase în omletă sau frittata, mezelurile sau brânza pe pizza și așa mai departe.

Dacă totuși îți rămâne mâncare pe care știi că nu o vei mânca zilele acestea, congelează pentru o masă viitoare. Cele mai multe alimente își păstrează gustul și câteva luni în congelator, inclusiv fructele sau produsele de panificație.

💡 Truc: ține o evidență a alimentelor pe care le arunci într-o lună, de exemplu. Astfel, știi să ții cont cât să cumperi data viitoare, dar te poți gândi și la câteva rețete în care să le folosești. De exemplu, dacă îți cumperi o caserolă de ciuperci pentru o omletă sau câteva ciuperci la cuptor, restul se vor usca probabil în frigider. Le poți tăia bucăți mici, pentru o tocăniță delicioasă sau mâncare cu pui și smântână. La fel cu rădăcinoasele pentru ciorbe, le poți găti la cuptor, caramelizate cu o vinegretă din oțet balsamic, unt, suc de portocale, puțin zahăr și usturoi.

Pasul 3 – depozitează corect alimentele și mâncarea gătită

Începe prin organizarea frigiderului, care ar trebui împărțit pe secțiuni. Pe raftul de sus, unde temperatura este mai stabilă, se depozitează alimentele mai sensibile precum untul sau brânzeturile. Pe rafturile din mijloc mâncarea gătită, iar carnea crudă pe un raft dedicat sau separat de alte alimente. Ouăle, cutiile de lapte sau mezelurile pe raftul de jos, iar fructele și legumele în sertarul de jos, unde umiditatea este mai controlată. Pe ușă sosurile și lichidele care rezistă mai bine, pentru că deschidem ușa constant și intră mai multă căldură.

Ouăle și brânza, mai ales cele vrac sau de la țară, este bine să le spălăm puțin înainte și să le depozităm într-un recipient dedicat, acoperite. La fel și salata, pe care o putem înveli în prosoape de hârtie, care să absoarbă umiditatea, pentru a rezista mai multe zile.

Unele fructe și legume nu se refrigerează, cum ar fi cartofii, ceapa, usturoiul, roșiile sau bananele, iar cele mai multe fructe se țin la temperatura camerei până se coc bine. Găsești si aici un articol util despre depozitarea alimentelor.

Folosește recipiente adecvate pentru fiecare aliment:

  • condimentele și produsele precum mălaiul, făina, pesmetul etc., rezistă mai bine în borcane închise etanș
  • acoperă mâncarea gătită sau depoziteaz-o în caserole închise etanș (există inclusiv caserole cu filtru de carbon, care absoarbe gazul etilen)
  • congelează mâncarea pe care nu o consumi în pungi de ambalare

Îți poți face un obicei din a verifica frigiderul la 2 zile, pentru a decide ce puteți mânca sau găti și ce ar fi mai bine să congelați, înainte de a cumpăra alimente noi. Ține mereu alimentele care expiră curând sau mâncarea gătită de mai multe zile în față, să fie cât mai vizibilă.

Păstrează alimentele proaspete de 5 ori mai mult timp

Proporțiile mari ale risipei alimentare și statisticile care pare să nu scadă prea mult, au determinat apariția mai multor produse extrem de utile, pentru a păstra alimentele proaspete mai mult timp.

Nemții de la Zwilling tocmai au lansat în România o colecție de produse revoluționare, care promit să prelungească durata de viață a mâncării cu până la de 5 ori mai mult timp.

Ce include colecția Fresh & Save:

  • Pompa de vid, care aspiră aerul în câteva secunde printr-o simplă apăsare de buton și se oprește automat după ce presiunea negativă corectă a fost atinsă. Aceasta este foarte ușoară, silențioasă și compactă, ușor de depozitat și se încarcă cu ajutorul unui cablu USB.
  • Caserole din sticlă borosilicată, care pot fi folosite și la cuptor pentru gătirea sau încălzirea alimentelor, fără capac. Caserolele cu sistem de vidare sunt concepute să funcționeze cu pompa de vid FRESH & SAVE pentru a menține alimentele proaspete de până la 5 ori mai mult decât caserolele obișnuite.
  • Caserole din plastic de diverse dimensiuni, fabricate din plastic fără BPA și capac cu sigiliu dublu și valvă vacuum din silicon. Acestea pot fi folosite și la microunde sau spălate în mașina de spălat vase și funcționează pe același principiu, garantând prospețimea prelungită a alimentelor depozitate.
  • Pungi de ambalare în vid reutilizabile. Acestea sunt soluția perfectă pentru congelarea alimentelor, gătirea sous-vide sau pentru marinare și au capacitate de la 1.25L, până la 8L. Pungile au o supapă pentru eliminarea aerului, folosind pompa de vid, astfel că aromele și vitaminele sunt conservate în mod fiabil, iar alimentele raman proaspete de pana la 5 ori mai mult.
    Pungile de vidare au scop dublu în bucătărie, pentru că poți marina și carnea în ele sau poți prepara alimente la sous vide, care au o aromă mult mai intensă. Adaugi produsele dorite și condimentate, le videzi cu ajutorul pompei, iar apoi adaugi punga în apa fierbinte, timp de 25 de minute sau chiar câteva ore, în funcție de preparat.
  • Dopuri vacuum pentru vin, care păstrează aromele și prospețimea mult mai multe zile. Datorită sigiliului său inovator, vinul sau sucurile naturale, rămân proaspete mai mult timp.

Toate produsele sunt fabricate din materiale de cea mai bună calitate, la fel ca toate produsele Zwilling și au o durată de viață foarte lungă, așa că te vei bucura de toate beneficiile foarte mulți ani.

Sperăm că ți-a fost util acest articol și că 2021 va fi anul în care să consumi mai responsabil, să gătești mâncare delicioasă, chiar și din resturi și să strângi bani pentru activități de suflet. 😊

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: