0
RSS

Articole

Oala sub presiune – pe bună dreptate “oala-minune”
Oala sub presiune – pe bună dreptate “oala-minune”

Ne place să mâncăm dar să nu îmbătrânim în bucătărie gătind şi curăţând cu orele. Perfect logic, şi de ce am face treaba asta, dacă există o metodă de gătit care să îmbine utilul cu plăcutul, cu “gustosul”, cu “sănătosul” şi cu “rapidul”, în deplină siguranţă?

Exact, n-are rost atâta vreme cât se poate găti sub presiune cu ajutorul unei oale speciale, nu sub presiunea timpului.

Concret, cu ce “se mănâncă” o oală sub presiune?

Din punct de vedere tehnic, o oală sub presiune este …o oală pentru gătit, prevăzută însă cu un capac special, care o etanşează şi care nu permite eliberarea aburului din aceasta. Lichidul din oala fierbe, iar cum aburul nu are unde să plece, se supără şi pune presiune. Creşterea presiunii este direct corelată cu creşterea temperaturii ṣi reducerea timpului de gatit.

  • Se depăşesc limitele unei “fierbinţeli” obişnuite.

În general, apa care fierbe nu are cum să depăşească 100°C, indiferent cât de puternică este flacăra de sub oală. Conform regulilor fizicii, în cazul oalei sub presiune, temperatura poate ajunge totuşi la 121°C, fapt care reduce automat timpul de gătire. Capacul etanşat împiedică eliberarea vaporilor de apă şi implicit a căldurii, astfel încât fierberea este menţinută la cota maximă atât pe flacără mare, cât şi pe flacără mică.  

Ca fapt divers, metodele de gătit “umede” (cum ar fi gătirea la foc mic, fierberea şi gătirea la abur) transferă căldura mai eficient decât metodele de gătit “uscate” (sotarea, coacerea şi prăjirea).

  • Treaba se mişcă iute.

În oala sub presiune mâncarea se găteşte mult mai rapid, cu până la 70%. De exemplu, năutul este gata în 13 minute sub presiune, în loc de o oră şi jumătate, o friptură foarte fragedă este gata în 30 de minute în loc de 1,5-2 ore, cartofii în 10 minute în loc de 45 de minute şi marea majoritate a celorlalte legume au nevoie de 5 minute sau chiar mai puţin, să fie perfect gătite!

  • Salvează energie şi este eficientă.

Capacul sigilat implică un timp mai scurt de gătire, care presupune automat folosirea de mai puţin combustibil. De asemenea, oala sub presiune are nevoie de mai puţină căldură: se poate folosi flacăra mică la gătitul sub presiune, spre deosebire de flacăra medie sau mare folosită la gătitul tradiţional.

Acest lucru înseamnă că mâncarea gătită în oala sub presiune foloseşte cu 50% mai puţină energie decât în cazul gătirii tradiţionale. Putem spune că economiserea de energie este similară cu cea a trecerii de la becurile tradiţionale la cele economice.

  • Sănătate, că-i mai bună decât toate.

Ideea este să păstrezi vitaminele în mâncare, nu să le laşi să se evapore! Legumele gătite sub presiune pierd foarte puţine vitamine, minerale, gust şi culoare în comparaţie cu situaţia în care le fierbi în mod obişnuit. Chestiile astea bune pentru organism rămân în mâncare pentru că le opreşte din drum capacul sigilat, prin minimizarea evaporării.

Apoi, oala sub presiune are nevoie de mai puţin lichid de gătire şi elimină tot oxigenul în timpul presurizării (deci, ingredientele nu oxidează). Practic, legumele sunt instant gătite – stând mult mai puţin timp în oala sub presiune decât în cazul în care îl petrec fierbând înnăbuşit sau nu. Timpul mai scurt de gătire reduce impactul pe care l-ar avea în mod obişnuit căldura ridicată asupra vitaminelor.

Spre deosebire de gătitul la cuptorul cu microunde, gătitul sub presiune este un proces complet natural. În loc să distrugă mâncarea, gătitul sub presiune valorifică puterea presiunii atmosferice şi o foloseşte “comasat”, direct pe flacără – aceasta este diferenţa pe care o simţi atunci când urci un munte sau când găteşti la nivelul mării versus la 1500 metri altitudine.

Moduri în care o poţi pune la treabă

Oala sub presiune poate fi folosită la gătirea legumelor, cărnii, fructelor, peştelui, cerealelor şi este renumită pentru cât de repede găteşte fasolea!

Aceasta îţi lasă libertatea de exprimare culinară şi te încurajează să găteşti cum simţi şi cum vrei:

  • Călire/Sotare: acesta este primul pas în cazul multor reţete, şi se poate face înainte de aşezarea capacului;
  • Fierbere rapidă: se acoperă pe jumătate ingredientele, cu apă, apoi se fixează capacul;
  • La abur: se plasează capacul peste oală nefixat sau se poate folosi un coş metalic reglabil special pentru gătitul la abur;
  • Fierbere înnăbuşită: se călesc/sotează ingredientele, se adaugă un lichid (apă, vin, lapte, supă, borş), apoi se fixează capacul;
  • La abur şi presiune: se aruncă toate ingredientele în oală şi se sigilează, fixând capacul;
  • Bain-Marie: se toarnă o cană cu apă, se plasează un coş pentru gătitul la abur, iar în el un vas rezistent la căldură (din inox, ceramică, silicon), evident, la întunericul creat de capacul fixat;
  • Conservare: oala se poate folosi pe post de sterilizator al borcanelor de gem, zacuscă sau alte preparate, fără capacul plasat;
  • Conservare sub presiune: oala se poate folosi pe post de sterilizator, la abur, aşezând borcanele în coşul de gătit la abur;

Atunci când ai un dubiu legat de folosirea sau nu a oalei sub presiune la gătirea unui anumit fel de mâncare, regula de aur este: orice merge fiert, gătit la abur sau călit, poate fi gătit sub presiune!

Alte articole care te-ar putea interesa:

Supă cremă de pui și ciuperci
Supă cremă de pui și ciuperci

Se spune că supele de pui au calităţi tămăduitoare, mai ales dacă sunt pregatite cu dragoste. Aşa că îţi propunem o supă cremă de pui şi ciuperci, perfectă pentru această perioadă a anului. Cremoasă, lejeră şi delicioasă este o variantă minunată de prânz sau cină care va fi pe placul tuturor, inclusiv pe al tău, pentru că nu necesită mult timp de gătire.

Frappuccino de caramel cu crocant de bomboane
Frappuccino de caramel cu crocant de bomboane

Rece, dulce și energizantă, această bautură poate fi servită pe toată durata zilei, chiar și în zilele reci de iarnă. Alege un moment liber în care să poți savura un Frappuccino de caramel cu topping de frișcă și bucățele crocante de bomboane, pe cât de aspectuos, pe atât de gustos, servit într-o cană elegantă!

Limonadă de iarnă
Limonadă de iarnă

Contrar a ceea ce se crede, limonada este excelenta și iarna, datorită aportului ridicat de vitamina C și antioxidanți, care te feresc de răceli și gripă. Limonada devine o soluție salvatoare în situații când te trezești cu musafiri neașteptați, fiind o alternativă rapidă și naturală la sucul din comerț.

Pizza cu mozzarella, ciuperci și pepperoni
Pizza cu mozzarella, ciuperci și pepperoni

Puține mâncăruri sunt astăzi mai faimoase și mai apreciate decât pizza. Toată lumea iubește pizza. Indiferent dacă ești fan dovedit care nu concepe să își diversifice dieta cu altceva sau o persoană mai atentă cu ce mănâncă, din când în când tuturor ni se face poftă de acest preparat tipic italienesc. Vezi mai jos una din rețetele cu ingrediente clasice și ușor de preparat.

Ingrediente pentru 1 pizza făcuta pe o tavă de 32 cm.

Ingrediente aluat:

  • 220 g faină;
  • 5 g sare;
  • 5 g zahăr pudră;
  • 10 g drojdie (proaspătă sau uscată);
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 10 cl apă caldă.

Ingrediente sos de roșii:

  • 3 linguri sos de roșii;
  • 1 lingură ulei de măsline; 
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit;
  • 1 vârf de zahăr pudră;
  • sare și piper după gust.

Ingrediente conținut:

  • 200 g mozzarella;
  • 100 g ciuperci mici feliate; 
  • 100 g pepperoni feliat;
  • 50 g ceapă feliată (~o ceapă medie);
  • 50 g brânză rasă;
  • 10 măsline verzi;
  • 1 ardei gras verde.

Timpi:

  • Timp de pregătire: 40 min

Cum se face:

Pasul 1: Amestecați făina, sarea, zahărul și drojdia.

Pasul 2: Turnați uleiul de măsline și apa caldă.

Pasul 3: Frământați amestecul, folosindu-vă mâinile, până ce obțineți un aluat moale și puțin elastic.

Pasul 4: Presărați făina pe tava de pizza și întindeți aluatul direct pe suprafața acesteia.

Pasul 5: Amestecați sosul de roșii cu uleiul și cu usturoiul zdrobit. Adăugați zahăr, sare și piper, după gust. Puneți sosul rezultat pe aluatul de pizza.

Pasul 6: Tăiați mozzarella în felii și așezați-le pe aluat. Adăugați măslinele, feliile de ceapă și bucățelele de ciuperci.

Pasul 7: Feliile subțiri de pepperoni le distribuiți în mod uniform pe aluat, împreună cu brânza rasă.

Pasul 8: Introduceți preparatul la cuptor, timp de 15 minute, la temperatura de 240°C (460°F).

Tips:

  • Adaptați rețeta la dimensiunile tăvii de pizza: renunțați la 1/4 din cantitate, pentru tava de 30 cm sau la 1/3 din cantitate, pentru tava de 26 cm.

Vă urăm poftă bună!

Produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa:

Somon la grătar cu salată de mango
Somon la grătar cu salată de mango

Somonul este un pește gras, dar foarte sănătos, ideal pentru o cină copioasă, dar dietetică în același timp. Preparat la grill, somonul capătă un aspect dungat foarte frumos și un miros deosebit. Peștele proaspăt se prepară în doar cateva minute, așa că nu veți aștepta prea mult această cină delicioasă.

Macarons
Macarons

Celebrul desert franțuzesc rafinat care se savurează cu fiecare îmbucătură te duce cu gândul la după-amieze romantice și la răsfățul împreună cu cei apropiați. Un deliciu pe care îl poți găti și tu, urmărind cațiva pași simpli și făcând totul cu drag. Se fac mai ușor decât ați crede dacă respectați cele scrise mai jos.

Gătitul la aburi
Gătitul la aburi

O alimentație sănătoasă depinde, în primul rând, de dieta, de alimentele pe care le consumăm zilnic, dar și de modul în care aceste alimente sunt gătite.

Gătitul cu abur este una dintre cele mai sănătoase alegeri în acest sens. Una dintre cele mai vechi metode de gătit, inventată odată cu apariția focului (când mâncarea era gătită deasupra izvoarelor termale sau a pietrelor încinse la soare), gătitul cu abur este o metodă foarte des folosită în majoritatea bucătăriilor tradiționale.

Ouă bătute, în aluat de cartofi
Ouă bătute, în aluat de cartofi

Iată ce poţi face cu câţiva cartofi banali. Când suntem în criză de timp, idei, inspiraţie sau ingrediente, putem încerca această reţetă, super simplă, incredibil de gustoasă şi perfectă pentru orice moment al zilei. Doar câteva ingrediente... şi iese o bunătate pe care o putem servi nu doar la micul dejun, ci şi la prânz, cină sau ca aperitiv.

Salată ou și parmezan
Salată ou și parmezan

Simți nevoia să mănânci mai ușor zilele astea? Iată mai jos o idee de salată sățioasă, numai bună pentru a ne lua doza zilnică de sănătate.

Printre cele mai rapide salate care să înlocuiască felul principal dintr-o masă este salată cu ou și parmezan. Află cât de ușor este să o prepari și bucură-te de toate beneficiile ei.