• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Trucuri de gatit din marile scoli culinare internationale

Trucuri de gatit din marile scoli culinare internationale

Când ești novice în lumea cratițelor și a tigăilor, a tehnicilor de preparare termica si a secretelor combinarii mirodeniilor, arta culinara poate părea dificila. Te simți copleșit sau intimidat? Nu ar trebui, gătitul este ca oricare activitate: cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai bun.

Construiește-ți fundația și extinde-ți repertoriul culinar experimentând mâncărurile și rețetele care te interesează. Poți oricând accesa un clip pe YouTube sau un curs online destinat gătitului.

Pentru cei care doresc să își ușureze munca în bucătărie, am adunat câteva reguli și trucuri ale marilor școli culinare.

Cele mai importante reguli în bucătărie

1. Cuțitul bucătarului – importanța ascuțirii cuțitelor în bucătărie

Primul lucru învățat de un bucătar novice este cum să taie corect ingredientele. Dacă legumele tale sunt tăiate la întâmplare, nu vor avea un aspect grozav. În plus, dacă are dimensiuni diferite, fiecare felie va avea si usor alt gust dupa gătire.

Pe lângă lucrurile obișnuite, cum ar fi tăiatul în cubulețe și felii, bucătarii învață și alte metode, cum ar fi julienne, chiffonade, brunoise, roll-cuts, batonnet, paysanne și tournée. Cu ocazia asta vei realiza că nu poți face nimic din toate acestea fără un cuțit ascuțit. Un cuțit neascuțit este un cuțit periculos.

Astfel, este important să ai un cuțit corespunzător din toate punctele de vedere.

cutit

2. Practică...răbdarea – nu totul se face în 5 minute

Supele sunt preparate esențiale în orice bucătărie. De aici și cea mai importantă regulă a bucătăriei – răbdarea.

Gândește-te ca acea banală supă trebuie pregătită la foc mic ore întregi, ca trebuie să ai grijă să nu dea în clocot și să dai la o parte excesul de spumă sau grăsime. Majoritatea retetelor necesita rabdare si atentie. Acest lucru necesită un anumit nivel de concentrare din partea fiecărui bucătar, iar astfel de detalii contează enorm.

3. Taie legumele corect – dacă sunt tăiate mai mici, sunt mai suculente

tăiatul legumelor

Revenim la tăiatul legumelor 😊. Poate ai văzut, sau chiar ai gustat și tu acele preparate apetisante ale marilor bucătari. Pe lângă faptul că arată impresionant, savoarea lor nu poate fi ușor egalata. Iată unul din secrete:

  • legumele tăiate în bucăți mai mici se gătesc mai rapid față de legumele tăiate în bucăți mai mari si transfera preparatului mai multa aroma si gust.
  • legumele tăiate pe diagonală vor fi al dente la capătul mai gros și mai moi la capătul subțire.

Amestecul acestora poate rezulta într-o mâncare cu diferite texturi, mai gustoase. Unele legume necesită un timp mai lung de gătire, pe când altele sunt gata în 2 minute. Aici vei avea de experimentat și de ales cum îți place ție. 😊

4. Învață să gătești în spații mici

O lecție importantă în școala culinară este abilitatea de a te descurca în spații extrem de mici. Acest lucru se poate aplica și bucătăriei tale, dar poti interveni in favoarea ergonomiei. Oferă-ți suficient spațiu pe blatul de lucru, dând la o parte ceea ce nu folosești – electrocasnice, sticle, vaze cu flori, etc.

O bucătărie ordonată este una în care vei găti mai ușor, mai rapid, și cu mai puțină bătaie de cap.

5. Curăță tot ceea ce murdărești, imediat

Ai mai auzit asta, dar un spațiu curat este un spațiu unde poți lucra mai ușor. Șterge blatul de lucru după ce ai procesat fiecare ingredient. Pune farfuriile, tigăile și ustensilele în chiuvetă sau în mașina de spălat imediat după ce le-ai utilizat.

Nu ține doar de igienă, cât de faptul că nu vrei să combini mai multe arome. Gustul va fi alterat, chiar dacă nu au rămas multe resturi pe blat, puțină zeamă sau sare sunt suficiente pentru a strica echilibrul.

Și spală-te pe mâini des! (asta este despre igienă 😊)

6. Află ce poate face (și ce nu poate face) un ingredient

Un exemplu reprezentativ este untul. Acesta este, dupa cum stii, delicios, iar în școlile culinare franceze este foarte des utilizat. Dar untul nu poate rezista la temperaturi înalte, deci nu este indicata folosirea acestuia fara discernamant. Nici uleiurile nu sunt toate create la fel.

Uleiurile neutre, cum ar fi uleiul de canola, care nu adaugă aromă, sunt perfecte pentru preparatele ce necesită temperaturi ridicate. Acestea pot rezista la temperaturi ridicate fără să fumege.

Uleiurile aromate - cum ar fi uleiul de măsline de înaltă calitate, uleiul de avocado și uleiul din semințe de dovleac - sunt mai puțin potrivite pentru temperaturi înalte și sunt mai bine folosite în salate sau pentru finisarea mâncărurilor după ce sunt gătite.

7. Nu arunca niciodată resturile – refolosește tot

refolosește tot

Atunci când vine vorba de prepararea ciorbei, oasele și zarzavaturile sunt aurul bucătăriei. Poți face supă de pui doar cu oase de pui, supă de vită cu oase de vită, supă de pește cu oase și resturi de pește și așa mai departe. Nu numai că este mai economic, dar este adesea chiar mai gustos și reduci risipa de alimente.

8. Când ai dubii, adaugă sare!

Știi că îți place sarea, dar te-ai gândit vreodată de ce? Sarea poate scoate în evidență aromele. Pentru a maximiza cu adevărat toate aromele dintr-o rețetă, asezonează cu puțină sare de fiecare dată când adaugi un ingredient nou.

Asta nu înseamnă că trebuie să pui extrem de multă sare, care nu e tocmai sănătoasă în cantități mari, doar puțin câte puțin. 😊

9. Dacă ai pus prea multă sare?

sare

Dacă un preparat are un gust prea bogat sau îl consideri prea greu, un strop de zeamă de lămâie sau un strop de oțet îl poate înviora. De asemenea, acidul taie din intensitatea sării, așa că, dacă din greșeală ai sărat prea mult preparatul, îl poți salva adăugându-i puțină zeamă de lămâie.

10. Evită să cumperi carne pre-marinată din magazine alimentare și măcelării

De obicei e vorba despre carne mai veche, care se apropie de data de expirare. E "salvata" cu o marinată pentru a acoperi acest lucru.

Învață să faci o marinată bună și pregătește-ți tu carnea proaspătă, din surse de încredere.

11. Gătești pentru mai multe persoane? Nu te complica

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să păstrezi totul simplu. Dacă plănuiești să organizezi o cină în familie, nu găti mai multe feluri de mâncare. În schimb, concentrează-te pe a face un singur lucru și fă-l grozav.

În cazul în care mai durează, include câteva gustări delicioase, care să îmbie la conversație de calitate.

12. Ține aproape un prosop

Prosoapele sunt un must în școlile culinare. Elevii au întotdeauna unul legat la brâu. Păstrează unul în apropierea aragazului pentru a preveni arsurile și ca să economisești timp.

Din nou, mare parte din gatit se refera la organizare, ordine si igiena, iar un prosop reprezintă o parte esențială a acestei filosofii.

13 trucuri culinare ”furate” din școlile culinare

1. Usucă complet carnea înainte de a o găti

friptura

De fapt, ar trebui să usuci carnea și peștele cu prosoape de hârtie înainte de a le găti, indiferent de situație. Pentru a fi crocantă, trebuie să scapi de cât mai multă umiditate posibil – umiditatea și aburul ucid orice șansă de a obține o carne crocantă și rumenă.

Acest lucru va împiedica, de asemenea, carnea să se lipească de tigaie în timp ce se gătește.

2. Pentru a avea o carne suculentă, marineaz-o!

Te-ai întrebat vreodată de ce cotletele de porc și puiul sunt mult mai suculente atunci când le primești la restaurant? Pentru că acestea sunt aprope întotdeauna marinate.

Marinarea cărnii le face suculente și pline de aromă, mai ales atunci când carnea este gătită lent.

3. Ai răbdare, din nou! 😊

Răbdarea este ingredientul secret pentru o friptură perfectă. Ține focul ridicat, întoarce carnea o dată și nu o mai împunge. Când aceasta este gata, se va desprinde singură - nu este nevoie să o răzuiești cu o spatulă.

Dacă nu ai o tigaie bună deja, iată cum să alegi tigaia perfectă.

4. Las-o puțin înainte să o tai

Lăsarea cărnii ”la odihnit” după ce a fost gătită permite sucurilor din friptura să se redistribuie, astfel încât să nu pierzi din suculență și aromă atunci când o tai.

5.Pastele trebuie adaugate în tigaia unde a fost pregătit sosul

Gătește pastele până când sunt aproape gata, apoi transferă-le în tigaie. Astfel, pastele vor absorbi aroma și vor fi mai bine impregnate cu sos.

6. Pentru un sos mai glossy adaugă puțin unt (rece)

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc restaurantele să obțină sosuri atât de lucioase și bogate? Asta pentru că mulți bucătari le finisează cu câteva felii de unt rece înainte de a le servi.

Data viitoare când prepari un sos, încearcă să adaugi la sfârșit câteva bucățele de unt rece.

7. Adaugă bicarbonat de sodiu la sosul de tomate

Atunci când adaugi bicarbonat de sodiu în sosul de roșii, acesta neutralizează acidul din roșii. Astfel, roșiile o să aibă un gust mai puțin acid – o veste bună dacă roșiile tale s-au dovedit a fi mai acre decât te așteptai.

8. Pentru o aromă mai puternică, rumenește nucile și condimentele

Prăjirea nucilor și a mirodeniilor scoate în evidență aromele acestora. În cazul condimentelor, le poți rumeni rapid într-o tigaie la foc mic sau le poți înăbuși în ulei încins.

9. Folosește o lingură de înghețată ca sa obtii porția perfectă de aluat pentru prăjituri

desert

Astfel, fiecare prăjitură are aceeași dimensiune, ceea ce înseamnă că se vor coace uniform. De asemenea, poți folosi o lingură de înghețată pentru a împărți uniform aluatul într-o formă de brioșe.

10. Taie desertul tău preferat cu un cuțit călduț

Umple un recipient înalt cu apă caldă, suficient de adânc pentru a acoperi lama cuțitului. Introdu cutitul in vas cu atentie la mana. Apoi șterge-l cu un prosop curat înainte de fiecare tăietură.

Încearcă să apeși în partea de jos a fiecărei felii, nu "tăia" înainte și înapoi. Înmuierea și curățarea constantă vor împiedica bucățile de la felia anterioară să se depună deasupra următoarei felii.

11. Cumpără un termometru de bucătărie

Respectarea rețetei consta si in controlul temperaturilor indicate. De exemplu, temperatura cuptorului tău s-ar putea să nu fie cea indicată pe afișaj – ceea ce crezi că are 200 de grade ar putea fi, de fapt, mai jos de 200, iar ceea ce gătești va dura mai mult decât crezi.

O altă problemă este determinată și de dimensiunea bucatii de cărne, iar acest lucru poate modifica și timpul de gătire. Investește într-un termometru de bucătărie bun, iar gătitul va deveni mult mai ușor!

Experiența unui curs de gastronomie este mult mai valoroasă, desigur, însă sperăm că sfaturile de mai sus te vor ajuta să gătești mai bine, mai sănătos și mai ușor.

Niciun bucătar nu are toate răspunsurile. Oamenii gătesc în moduri diferite, cu tehnici diferite și gusturi diferite, și toți creează mâncăruri uimitoare.

Tot ceea ce contează este să vrei să devii din ce în ce mai bun și să fii deschis noilor tehnici de gătit.

Învață din experimente, citește, urmărește video-uri și informeaza-te. Cere sfaturi bucătarilor. Pe scurt, oriunde dai de ceva care îți place, află cum se gateste și îmbunătățește-ți metodele!

Spor! 😊

Alte articole care te-ar putea interesa: