• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Adevărul despre tigăi- ce materiale alegi pentru gătit

Adevărul despre tigăi- ce materiale alegi pentru gătit

Atunci când vrei să-ți cumperi o tigaie nouă, ești asaltat de informații din toate direcțiile, dar și branduri care vor să își vândă tigăi “magice”, bune la toate. În timp ce orice bucătar profesionist are preferințele sale în materie de tigăi, cu toții îți vor garanta un lucru: nu există o tigaie perfectă. Fie că vorbim despre faimoasa tigaie de fontă (numită și skillet), de tigăile din aluminiu sau de eternul oțel inoxidabil, fie că intrăm în nesfârșita dezbatere despre teflon și învelișurile non-stick, toate materialele folosite în componența tigăilor au puncte forte și puncte slabe.

Iată factorii pe care trebuie să-i iei în considerare atunci când alegi o tigaie:

  • Conductivitatea termică (esențială pentru o gătire uniform a alimentelor)
  • Rezistența și durabilitatea
  • Reactivitatea (unele metale reacționează chimic cu alimentele și pot altera astfel gustul și culoarea mâncărurilor)
  • Procesul de întreținere
  • Prețul

Descoperă avantajele și dezavantajele fiecărui tip de tigaie pentru a decide care se potrivește nevoilor tale.

Tigaie din fontă

Folosită la: prăjit, sigilare (prăjire rapidă la foc mare), coacere.

Potrivită pentru: plită, cuptor, broiler, flacără directă.

Fonta este un material excelent pentru gătit. O poți folosi pe aproape orice sursă de căldură, este extrem de rezistentă și durabilă, versatilă și e un excelent conductor termic. Dacă vrem să-i găsim nod în papură, am putea zice că este foarte grea și n-ai vrea să o scapi pe gresie (dacă ții la ea) sau pe picioare (dacă ții la ele ☺ ). Pe de altă parte, nu am auzit de nimeni să scape o tigaie pe jos, deci credem că ești în siguranță. Pe cât e de fioroasă, pe atât de delicat și temeinic trebuie să fie întreținută. Află aici cum se asezonează corecttigaia de fontă.

AVANTAJE:

  • Conductivitate termică ridicată
  • Își menține excelent temperatura, păstrându-se fierbinte mult timp – un avantaj mai ales în cazul tehnicii de sigilare (searing) a cărnii
  • Foarte versatilă – poate fi folosită atât pe plită, cât și în cuptor sau la flacără deschisă (ATENȚIE: tigăile cu mâner antitermic din alte materiale nu se folosesc la cuptor în afara cazurilor în care este menționat contrariul)
  • Antiaderentă, atunci când e asezonată corespunzător
  • Extrem de rezistentă și durabilă – poate fi transmisă din generație în generație
  • Poți folosi orice fel de ustensile, chiar și de metal - învelișul nu se zgârie>

DEZAVANTAJE:

  • Nu se încălzește uniform - pentru o distribuire perfect uniformă a căldurii, preîncălzește tigaia pe plită sau aragaz timp de 10 minute, rotind-o câte 90° o dată la 2-3 minute. Sau încinge-o în cuptor timp de 20 – 30 minute.
  • Necesită atenție și efort pentru curățare și îngrijire
  • Foarte grea
  • Material reactiv – nu e cea mai potrivită pentru a găti încet și îndelung alimente foarte acide, precum roșii, zeamă de lămâie etc.

Tigaie din fontă emailată

Folosită la: gătire lentă, înăbușire, coacere.

Potrivită pentru: plită, cuptor.

Producători renumiți: STAUB, Lava

Profită de toate avantajele unei tigăi din fontă fără să-ți mai faci griji de asezonare. O curățare tradițională cu apă, detergent și un burete moale este suficient. Învelișul de email nu reacționează cu alimentele acide, așa că poți să fierbi cu orele supa cremă sau sosul de roșii pentru paste. Tigăile din fontă emailată au un aspect elegant și pot fi disponibile în mai multe culori. Toate aceste avantaje au și un preț, așa că așteaptă-te să scoți mai mulți bani din buzunar decât în cazul vaselor din fontă simple.

AVANTAJE:

  • Învelișul non-reactiv permite gătirea îndelungată a alimentelor acide și alcaline
  • Nu necesită asezonare
  • Menține și transferă excelent căldura – ideală pentru gătit la foc mare
  • Durabilă și rezistentă
  • Design atractiv prin diversitatea de culori disponibile, pentru toate gusturile

DEZANTAJE:

  • Proprietăți antiaderente puțin mai reduse decât în cazul fontei simple
  • Foarte grea
  • Mai scumpă decât tigaia din fontă simplă
CUMPĂRĂ O TIGAIE DIN FONTĂ EMAILATĂ ≫

Tigaie din aluminiu

Folosită la: prăjire rapidă, sotare.

Potrivită pentru: plită, cuptor.

Producători renumiți: AMT Gastroguss, Ballarini, Kitchen Craft

Cea mai bună tigaie din lume, conform celei mai mari asociații de bucătari profesioniști din Germania. Acest titlu aparține brandului AMT Gastroguss, celebrul producător de tigăi din aluminiu turnat manual. Pe lângă aluminiu, tigăile AMT conțin alte 4 sau 5 straturi realizate din materiale diferite, fiecare cu rolul ei precis în eficiența tigăii. În general, aluminiul reacționează cu anumiți compuși precum sucul de lămâie, de aceea majoritatea tigăilor din aluminiu sunt protejate cu un înveliș non-reactiv sau sunt procesate electrochimic (anodizate), rezultând așa-numitul aluminiu dur. Atât de dur încât cei de la AMT au testat-o cu... tancul (click aici să vezi și să nu crezi ) și se laudă că te protejează chiar și de intruși, dacă o ții cum trebuie în mână ☺ Desigur, recomandarea noastră este să o folosești strict pentru gătit.

AVANTAJE:

  • Conductivitate termică ridicată
  • Rezistentă la zgârieturi

DEZAVANTAJE:

  • Nu poate fi spălată în mașina de spălat vase; citește însă instrucțiunile producătorului înainte de cumpărare.
  • Reactivă dacă nu este protejată de un înveliș dintr-un alt material
CUMPĂRĂ O TIGAIE DIN ALUMINIU ≫

Tigaie din inox

Folosită la: sotare, prăjire rapidă, prăjire lentă, sosuri.

Potrivită pentru: plită, cuptor, broiler.

Producători renumiți: Demeyere, de Buyer, Zwilling, WMF

O tigaie din inox are avantajele ei, asta e clar. Inoxul este ieftin, igienic, non-coroziv și durabil, dar în realitate este foarte nepriceput la gătit, cu o conductivitate termică extrem de slabă. De aceea, tigăile din inox de la cele mai renumite branduri sunt “tunate”, adică au în componența lor straturi de aluminiu, cupru sau aliaje, special pentru a le asigura eficiența termică și distribuția uniformă a căldurii. Acolo unde vezi termenii 3-ply, 5-ply sau 7-ply, înseamnă că tigaia respectivă este formată din 3, 5 sau 7 straturi, fiecare cu un rol bine definit pentru performanța culinară. Află aici mai multe detalii despre tigăile și vasele multi-stratificate.

AVANTAJE:

  • Material non-reactiv – nu reacționează chimic cu alimentele
  • Performantă și eficientă, atunci când este compusă din mai multe straturi
  • Durabilă
  • Preț avantajos
  • Poate fi curățată în mașina de spălat vase

DEZAVANTAJE:

  • Conductivitate termică slabă - nu se încălzește uniform și nu reține căldura. Pentru a evita această problemă, cele mai bune tigăi au un strat încorporat de aluminiu sau cupru.
  • Poate fi costisitoare dacă este multi-stratificată sau are cupru în componență
CUMPĂRĂ O TIGAIE DIN INOX ≫

Tigaie din oțel carbon

Folosită la: prăjire, sotare, caramelizare, flambare.

Potrivită pentru: plită, cuptor, broiler.

Producători renumiți: Kitchen Craft

Similar cu fonta, tigaia din oțel carbon necesită o asezonare periodică și o curățare delicată cu apă. Nici gând să o lași la “înmuiat” sau să o pui în mașina de spălat vase. Cu toate acestea, multe tigăi din oțel carbon vin îmbrăcate într-un înveliș antiadeziv, pentru gătire și curățare ușoare. Mai populare decât tigăile din oțel carbon sunt tăvile pentru copt checuri și prăjituri, cu înveliș antiadeziv, având un preț foarte bun și o durată mare de viață.

AVANTAJE:

  • Proprietăți antiadezive naturale
  • Mai ușoară decât fonta, dar mai grea decât aluminiul, inoxul și cuprul
  • Reacționează rapid la schimbările de temperatură și rezistă bine la foc mare
  • Conductivitate termică înaltă
  • Durată mare de viață
  • Preț avantajos

DEZAVANTAJE:

  • Necesită asezonare periodică
  • Dacă nu este asezonată și îngrijită corespunzător, poate reacționa chimic cu alimentele acide și alkaline
  • Nu menține căldura la fel de bine precum fonta
  • Predispusă la coroziune dacă nu este îngrijită corespunzător
CUMPĂRĂ O TIGAIE DIN OTEL CARBON ≫

Tigaie din cupru

Folosită la: prăjire, sotare, flambare, sosuri.

Potrivită pentru: plită, cuptor, broiler.

Producători renumiți: de Buyer, Demeyere, Kitchen Craft.

Cuprul este cel mai bun conductor termic dintre toate materialele de gătit, având o reacție rapidă la schimbările de temperatură. Însă, ca mai toate lucrurile extrem de bune, cuprul este destul de costisitor. În plus, are prostul obicei de a reacționa chimic cu alimentele, de aceea vei descoperi că majoritatea tigăilor din cupru au un înveliș de inox pe suprafața care intră în contact cu mâncarea.

AVANTAJE:

  • Cel mai bun conductor termic disponibil
  • Nu necesită preîncălzire îndelungată
  • Design atractiv prin luciul roșiatic

DEZAVANTAJE:

  • Material maleabil, fiind ușor de deformat în cazul loviturilor
  • Reacționează chimic cu alimentele, de aceea necesită un alt înveliș pe interiorul tigăii – de obicei, inox
  • Preț destul de ridicat
CUMPĂRĂ O TIGAIE DIN CUPRU ≫

Tigaia cu înveliș de Teflon

Nu există tigăi din Teflon, ci doar tigăi prelucrate din diverse materiale (oțel inoxidabil, cupru, aluminiu, etc), cu un înveliș non-stick de Teflon (sau fluoropolimer termoplastic – PTFE – pe numele său real). Teflonul are calități deosebite în bucătărie – nu lipește mâncarea, poate găti alimentele fără ulei, se curăță ușor – dar este totuși esențial să știi și ce fel de materiale intră în componența tigăii, pentru o utilizare corectă și eficientă.

Despre Teflon, studiile au demonstrat că nu prezintă un risc asupra sănătății atâta timp cât nu supraîncălzim tigaia. La temperaturi foarte ridicate, învelișul se poate descompune, eliminând astfel particule și gaze toxice, unele considerate cancerigene. De aceea, teflonul rămâne în continuare un material cu reputație îndoielnică. Tigăile cu înveliș non-stick sunt ușor de zgâriat, așa că evită să folosești ustensile de metal. Durata lor de viață este scurtă, de numai câțiva ani.

Tigaia cu înveliș ceramic

La fel ca în cazul tigăilor cu Teflon, așa-numitele tigăi ceramice sunt fabricate din diverse metale și au, la suprafață, un înveliș ceramic cu proprietăți antiadezive. Sunt considerate a fi varianta mai sănătoasă a Teflonului, deși nu există dovezi clare în acest sens. Învelișul ceramic al tigăilor este potrivit pentru a găti elemente acide și alcaline, fiind un material non-reactiv. Înainte de a decide să cumperi o tigaie cu înveliș ceramic, informează-te cu privire la materialele folosite în componența acesteia. În fond, acestea trebuie să asigure proprietățile necesare pentru performanță termică, dar și pentru rezistență și durabilitate.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: