• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Sfaturi pentru murături perfecte

Sfaturi pentru murături perfecte

Fericiți cei ce-au primit moștenire de la bunici rețetele de castraveți și gogonele murate, varză în saramură sau murături asortate la butoi. Îi recunoaștem adesea pe acești norocoși după privirile „acre” pe care le aruncă raionului de borcane cu murături din supermarket. 😊

Adevărul e că oricine, cu sau fără experiență sau caiet de rețete, poate uita de murăturile din comerț. E mai simplu ca niciodată să pregătești singur castraveți murați crocanți sau alte legume acrișoare la borcan. Urmează sfaturile de mai jos și vei avea cele mai gustoase murături de casă, tot sezonul rece!

De ce să „pui” murături pentru iarnă?

Este ieftin. Dacă mănânci cu plăcere murături sau dacă ai o familie mai numeroasă, este mai accesibil să le prepari singur decât să cumperi toată iarna conserve din comerț.

Este sigur. Tu le prepari, tu știi ce ai pus în ele, tu cunoști calitatea materiei prime și stabilești cantitatea de zahăr sau mirodeniile care dau gust bun.

Este sănătos. Murăturile din comerț sunt adesea pasteurizate, proces care duce la pierderea unor beneficii probiotice importante pentru digestie și tranzitul intestinal.

Este satisfăcător. Pentru orice bucătar și gurmand este și o chestiune de bucurie si mândrie personală. În plus, conservele făcute în casă sunt un cadou tot mai apreciat de către familie și prieteni.

Este ușor. Mai mult ca niciodată ai la îndemână rețete, trucuri și secrete, dar și o varietate de aparate și accesorii de bucătărie care scurtează timpii de lucru sau simplifică procesele de preparare: feliatoare electrice, curățătoare ergonomice, cratițe foarte încăpătoare de până la 31L în volum sau borcane din sticlă de orice dimensiune, cu sisteme simple de etanșare.

Team OȚET versus team SARAMURĂ

Este o dispută care naște discuții aprinse în familie. Diferențele de gust și aromă sunt explicate de aciditatea soluțiilor, cantitatea de sare, temperatura procesului de fermentare sau cantitatea de oxigen din borcane. Chiar dacă gustul și ingredientele diferă, ambele rețete sunt excelente pentru a însoți mâncărurile grase.

Avantaje conservării în saramură

  1. Este un amestec simplu de apă și sare.
  2. Este considerată mai sănătoasă decât oțetul și un aport excelent de probiotice naturale.
  3. Nu conține zahăr.
  4. Timp de preparare mai scurt decât al murăturilor în oțet, pentru că nu necesită fierberea borcanelor după umplere.

Avantaje conservării în oțet:

  1. Alimentele se murează într-un timp mai scurt, chiar și în decurs de câteva zile.
  2. Conțin o cantitate mică de sare.
  3. Gust foarte plăcut, agreat de multă lume.

Află aici lucruri interesante despre cele mai vechi metode de conservare a alimentelor.

Cum alegem fructele și legumele pentru murat?

Indiferent de metoda de fermentare preferată, există câteva reguli care îndulcesc chiar și cea mai acră gogonea sau acresc și cel mai dulce pepene. În primul rând, alege fructe și legume locale. Nu folosi sub nicio formă castraveți de import cu formă perfectă și coajă netedă – pot fi acoperiți de o peliculă de ceară care va împiedica sarea sau oțetul să pătrundă în legumă.

Alege fructe și legume coapte, dar nu moi, ci mai degrabă cu o consistență fermă.

Gogonelele sunt singurele legume care se pun verzi la murat. Este important ca fructele sau legumele să fie mature și în plin sezon, atunci când sunt cele mai bogate în vitamine, nutrienți și arome intense. Evită punctele și petele maronii și elimină părțile care sunt moi, stafidite sau din care se observă că s-au înfruptat mici insecte pofticioase.

Cum alegem fructele și legumele pentru murat

Cum curățăm fructele și legumele pentru murături?

Spală vegetalele individual, sub jet de apă rece, folosind o perie specială pentru curățat. Este cea mai eficientă și mai sigură modalitate de a elimina orice rest de pământ sau alte impurități care pot cauza alterarea murăturilor.

👍 Truc: în cazul castraveților, elimină restul de tulpină, apoi taie o bucățică foaaarte subțire și din capătul cu floare. În această parte a legumei se regăsește o enzimă care cauzează înmuierea castraveților în timpul fermentării. Și nimeni nu își dorește castraveți moi, fie ei cruzi sau murați.

perie specială pentru curățat

Ce fel de SARE folosim la murături?

Există voci care susțin că sarea iodată poate compromite minunatele delicii la borcan. Această teorie ar putea avea legătură cu faptul că sarea este adesea tratată cu agenți antiaglomerare. Aceștia au rolul de a împiedica formarea bulgărilor de sare, dar au și prostul obicei de a face tulbure zeama murăturilor. Iodul poate să afecteze și aspectul legumelor murate, făcându-le mai închise la culoare.

Cel mai simplu este să alegi o sare specială pentru murături. O găsești cu ușurință, sub acest nume, în special în sezonul de făcut conserve, vară târzie și toamnă. În mod ideal, este o sare neiodată, neprocesată, nemăcinată, deci o sare grunjoasă. Ar trebui să aibă aspectul unor mici cristale, de dimensiuni și forme variate, în nuanțe de gri.

Ce fel de OȚET folosim la murături?

Oțet cu o concentrație de acid acetic de minim 5%. Această valoare ne asigură că oțetul este îndeajuns de acid pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului în borcane. Sigur că unele tipuri de oțet sunt mai potrivite pentru murături decât altele.

Oțetul balsamic, prietenul cel mai bun al salatelor, nu face casă bună cu murătura. Există însă rețete îndrăznețe în care aceto balsamico se combină cu oțet alb pentru o aromă mai dulce și mai intensă. Potrivit pentru ceapă murată sau chiar mere murate.

Dacă nu dorești să te complici și poftești la gustul murăturilor de altădată, procedează la fel ca în cazul sării. Caută în magazine etichetele de oțet pentru murături – au un preț accesibil și își fac cu succes treaba.

Ce fel de APĂ folosim la murături?

Indiferent de subiect, facem ce facem și ajungem mereu la același sfat: Nu subestima importanța apei. În primul rând, nu irosi banii pe apa îmbuteliată dacă ai apă potabilă de la rețeaua publică.

Folosește un filtru BRITA pentru a elimina impuritățile, dar și pentru a reduce concentrația de clor și calcar. Apa dură, bogată în calcar, și substanțele de tratare ale apei afectează aspectul și aroma murăturilor. Poți alege varianta accesibilă a unei căni filtrante BRITA sau poți opta pentru un sistem de filtrare BRITA cu durată mare de viață, care îți permite să iei apă filtrată direct de la robinet.

filtru BRITA

Ce fructe și legume putem să (sara)murăm?

Aproape orice îți trece prin cap. Murăturile preferate ale românilor sunt nelipsiții castraveți, varza murată, gogonele, ardei, conopidă, gogoșari, sfeclă, pepene, morcovi sau clasicul butoi cu murături asortate. Nu e deci de mirare că, prin părțile noastre, internetul cel atotștiutor abundă în rețete de murături tradiționale, cu cele mai bine alese mirodenii și condimente.

Dar oferta murăturilor e mult mai variată. Sparanghel murat, rubarbă murată, ghimbir, fasole verde, ciuperci, cireșe, țelină, păstârnac. Și lista continuă. Și dacă tot te apuci de borcaniadă, de ce să nu încerci să umpli 2, 3 borcane cu o legumă sau un fruct aparte? Gasesti mai multa inspiratie aici.

În concluzie, poate cel mai important sfat: alege o rețetă și respect-o în totalitate. Conservele și murăturile nu prea apreciază improvizațiile. Alege cu atenție ingredientele, respectă cantitățile, timpii și temperaturile din rețetă, lucrează curat și igienic – acestea sunt regulile de aur pentru a obține murături perfecte.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: