• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum e cu legumele “ciudate”
 

Deși le vezi din ce în ce mai des pe raftul de la magazin și ai vrea să le încerci nu știi întotdeauna cum să găteşti legumele din soiuri nefamiliare, așa că am alcătuit acest ghid pentru a te ajuta. Vei găsi sfaturi despre ce aspect trebuie să aibă ca să fie proaspete, cum să le cureți și cele mai gustoase feluri în care să le gătești.

1. Anghinare

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege-le pe cele mai micuțe și cu floarea strânsă, fără părți uscate sau înegrite.

Cum să pregătești: Îndepărtează 1-2 rânduri din frunzele exterioare care sunt mai tari, taie 1/3 din partea superioară și arunc-o, cojeşte tulpina lăsând doar partea din mijloc care este moale.

Preparare prin înăbușire: Încălzeşte 2 lingurițe de ulei de măsline într-o tigaie mare; adăugă anghinarea și găteşte timp de 1 minut, amestecând constant. Adăugă pentru fiecare anghinare 1 cană de vin alb, o cană de apă și 1 linguriță de cimbru uscat (sau rozmarin sau tarhon). Dă totul într-un clocot, acoperă oala, redu flacăra și găteşte până când anghinarea devine pătrunsă, aproximativ 15 minute.

Preparare la grătar: Taie anghinarea în jumătate, scoate mijlocul pufos dacă este prea mare, apoi presară părţile tăiate cu 1 lingură de ulei de măsline și 1/2 linguriță de sare. Preîncălzeşte grătarul. Așează anghinarea peste căldură directă, medie spre mare și găteşte întorcând-o o dată sau de două ori, până când se pătrunde, aproximativ 8 minute.

Preparare la microunde: Așeză anghinarea într-un vas de copt care are și capac, adăugă 1/2 cană de vin alb, 1/2 linguriță de sare și 1 linguriță de cimbru uscat. Acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 8 minute.

Preparare la abur: Așează anghinarea într-un coș pentru gătit la aburi, într-un vas cu 5 centimetri de apă. Setează temperatura pe mare. Acoperă vasul cu capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 15 minute.

2. Sparanghel

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege tulpini drepte cu inflorescența din capăt nedeschisă. Capătul tăiat al tulpinei trebuie să nu fie uscat sau să aibă aspect lemnos. Sparanghelul proaspăt ar trebui să se rupă ușor când este îndoit.

Cum să pregătești: Taie capătul tulpinei și, cu un decojitor, curaţă toate părțile care au aspect lemnos de pe tulpină.

Preparare prin înăbușire: Pune o tigaie mare pe căldură mare. Adăugă sparanghelul, 1/2 cană de apă și o felie de lămâie. Acoperă cu un capac, adu la fierbere și găteşte până se înmoaie, aproximativ 5 minute.

Preparare la grătar: Setează grătarul pe preîncălzire și unge-l cu puțin ulei. Pune sparanghelul peste căldură directă, medie; gătește până se rumenește, întorcând-ul din când în când, aproximativ 6 minute.

Preparare la microunde: Pune sparanghelul într-un vas rezistent la microunde care are și capac. Adaugă 1/4 cană de apă şi stropeşte cu 1 linguriță de ulei de măsline. Acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 3 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Așează sparanghelul într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-l cu 2 lingurițe de ulei de măsline. Coace-l, întorcându-l o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenește, aproximativ 10 minute.

3. Sfeclă Chioggia

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege sfecle mici cu coaja de culoare rubinie închisă.

Cum să pregătești: Curăţă-le de coajă.

Preparare la microunde: Taie sfecla în rondele de 0.5 cm grosime. Așează rondelele într-un vas mare cu capac, rezistent la microunde. Adăugă 1/4 cană de apă, acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 10 minute. Las-o să stea acoperită timp de 5 minute înainte de servire.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Taie sfecla în 6-8 bucăți. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 2 lingurițe de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie, aproximativ 30 de minute.

Preparare sauté: Se taie sfecla în rondele de 0.5 cm grosime sau bucăți medii. Se încălzeşte 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu. Adăugă 1 cățel de usturoi zdrobit și sfecla. Gătește amestecând constant, timp de 1 minut. Adăugă 1/3 ceașcă de apă și las-o să dea în clocot. Acoperă tigaia, redu căldura și găteşte până când sfecla este pătrunsă, aproximativ 8 minute.

Preparare la abur: Taie sfecla în sferturi. Așeaz-o într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 15 minute.

4. Broccoli

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege căpăţâni de culoare verde închis, cu mugurii nedeschişi, fără îngălbenire și cu puțină tulpină.

Cum să pregătești: Taie tulpina și arunc-o. Separă coroana în bucheţele mici cât de egale ca dimensiune se poate.

Preparare la microunde: Pune bucheţelele de broccoli într-un vas cu capac, rezistent la microunde. Acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 4 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 1 lingură de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 10 minute.

Preparare la abur: Pune bucheţelele într-un coș de aburi, într-un vas mare, cu 5 centimetri de apă și o lingură de suc de lămâie adăugată la acesta, așezată pe căldură mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 5 minute.

5. Varză de Bruxelles

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Căpățâni nedeschise, ferme, mici, de culoare verde puternic, fără frunze îngălbenite sau găuri de insecte. Varza ar trebui să fie, de preferință, încă pe tulpină.

Cum să pregătești: Desprinde frunzele exterioare; taie tulpina.

Preparare prin înăbușire: Pune verzele și 1 cană de vin alb sec într-o tigaie mare pe căldură medie. Acoperă și înăbușe până se înmoaie, aproximativ 7 minute. Scoate verzele cu o spumieră; crește căldura la mare, adăugă 1 linguriță de unt și gătește în continuare până când lichidul se reduce la un sos gros. Toarnă-l peste varză.

Preparare la microunde: Pune verzele într-un vas mare rezistent la microunde. Adăugă 1/4 cană de supă de legume, de carne, sau apă. Acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 6 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Taie verzele în jumătate. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 1 lingură de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 20 minute.

Preparare la abur: Așează verzele într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, între 6 și 8 minute.

6. Morcovi mov (Purple Dragon)

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege rădăcini ferme, fără urme de alb, gri sau deshidratare pe piele. De obicei, frunzele sau tulpinile acestora ar trebui să fie atașate.

Cum să pregătești: Curată coaja, taie tulpinile.

Preparare la microunde: Taie morcovii în rondele groase de jumatate de centimetru. Pune rondelele într-un vas mare rezistent la microunde. Adăugă 1/4 ceașcă de bulion de roșii sau de vin alb. Acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 3 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Taie morcovii în jumătate de lungime, apoi în bastonașe pe lungime. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 2 linguri de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 15 minute.

Preparare la sauté: Taie morcovii în rondele groase de jumatate de centimetru. Topește 1 lingură de unt într-o tigaie mare, la foc mediu. Adăugă morcovi și gătește până se înmoaie, aproximativ 4 minute. Adăugă 1 linguriță de zahăr și amestecă până ce toți morcovii sunt acoperiți de glazura formată.

Preparare la abur: Taie morcovii în rondele groase de jumatate de centimetru. Așează rondelele într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 4 minute.

7. Conopidă Romanesco

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Căpăţâni ferme, fără pete maro sau galbene, Frunzele verzi ale tulpinii ar trebui să fie încă atașate si să nu fie ofilite.

Cum să pregătești: Desfă căpățâna în bucheţele mici de 2,5 cm. Aruncă miezul și tulpina principală.

Preparare prin înăbușire: Așează bucheţelele într-o tigaie mare cu 1/2 cană de vin alb sec și 1/2 linguriță de semințe de chimen. Dă într-un clocot, redu căldura, acoper-o cu un capac și găteşte până se înmoaie, aproximativ 4 minute.

Preparare la microunde: Pune bucheţelele într-un vas mare rezistent la microunde. Adăugă 1/4 cană de vin alb sec. Acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 4 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 1 lingură de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 15 minute.

Preparare la abur: Așează bucheţelele într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 5 minute.

8. Vânătă albă

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Coaja trebuie să fie netedă, lucioasă fără riduri sau pete spongioase. Vânata proaspătă se simte grea pentru dimensiunile sale.

Cum să pregătești: Taie vânăta în rondele sau felii pe lung groase de aproximativ 1 cm sau cuburi de aproximativ 2 cm (peelingul este opțional).

Preparare prin înăbușire: Taie vânăta în cuburi. Amestecă cu 250 gr de sos de salsa. Pune compoziția într-o tigaie pe foc mediu. Acoperă și gătește, amestecând frecvent, până sosul scade la jumătate, aproximativ 15 minute.

Preparare la grătar: Preîncălzeşte grătarul. Taie vânăta în rondele sau feli pe lungime. Stropește feliile de vinete cu ulei de măsline. Pune-le pe grătar peste căldură medie, întoarce o dată la jumătatea perioadei de gătire, aproximativ 8 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 2 linguri de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 15 minute.

Preparare sauté: Taie vânăta în cuburi. Amestecă cuburile cu 2 lingurițe de sare și lasă-le să stea timp de 5 minute, apoi usucă-le cu prosoape de hârtie. Încălzeşte 2 lingurițe de ulei de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu. Adăugă vinetele și gătește până când se pătrund, amestecând frecvent, aproximativ 4 minute.

9. Fenicul

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Bulbi mici, albi, fără pete, cu tulpini de culoare verde strălucitoare și câteva frunze.

Cum să pregătești: Taie tulpinile și frunzele în locul în care se întâlnesc cu bulbul, îndepărtează stratul exterior al bulbului. Taie 1 cm din partea de jos și scoate miezul.

Preparare prin înăbușire: Taie bulbul în bucăți de 2,5 cm. Încălzeşte 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu. Adăugă feniculul și 2 lingurițe de rozmarin uscat, zdrobite. Gătește 1 minut, amestecând constant. Adăugă 1/2 cană de vin alb sec. Acoperă cu un capac, redu căldura și găteşte până se înmoaie, aproximativ 15 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Taie bulbul în bucăți de 2 cm. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 2 linguri de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, între 18 și 20 de minute.

Preparare la abur: Taie bulbul în bucăți de 2 cm. Așează-le într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, cu 1 linguriță de semințe de muștar și câteva frunze de dafin, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 15 minute.

10. Fasole mov

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege teci de fasole subțiri și ferme.

Cum să pregătești: Îndepărtează capetele tecii.

Preparare la microunde: Dacă sunt prea lungi rupe tecile în jumătate. Pune-le într-un vas mare rezistent la microunde. Adăugă 1/4 ceașcă de bulion de roșii. Acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 4 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 2 linguri de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 10 minute.

Preparare la abur: Așează-le într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 5 minute.

11. Mazăre păstăi (mazăre chinezească)

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege păstăi verzi, ferme, fără pete și cu capătul de tulpină încă atașat.

Cum să pregătești: Îndepărtează capetele păstăii.

Preparare la microunde: Pune-le într-un vas mare rezistent la microunde. Adăugă 2 linguri de bulion de roșii sau suc nealcoolizat de mere. Acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 2 minute.

Preparare sauté: Încălzeşte 2 linguri de unt într-o tigaie mare. Adăugă mazărea și gătește amestecând constant, timp de 4 minute .

Preparare la abur: Așează-le într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 3 minute.

12. Cartofi mov

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Cartofi mici, cu coajă fermă, fără găuri sau vânătăi.

Cum să pregătești: Curăța orice murdărie (peelingul este opțional iar coajă este bogată în fibre și substanțele nutritive).

Preparare prin înăbușire: Taie cartofi în cuburi de 2 cm. Pune într-o tigaie mare 1/2 cană de bulion de legume, 1/2 cană de lapte fără grăsimi și 1 linguriță de unt. Dă într-un clocot, acoperă, redu căldura și gătește până când cartofii sunt pătrunși și cea mai mare parte a lichidului a fost absorbit, aproximativ 20 de minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Taie cartofii în bucăți de 3 cm. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 2 linguri de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, între 20 și 25 de minute.

Preparare sauté: Curăţă cartofii de coajă și dă-i pe o răzătoare mare. Încălzeşte 1 lingură de ulei de canola într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugă cartofii rași și redu căldura. Gătește apăsând ușor cu o lingură de lemn, timp de 6 minute. Întoarce-i pe cealaltă parte (ar trebui să aibă forma unei clătite mai groase) și continuă să găteşti până la rumenire, încă aproximativ 5 minute.

Preparare la abur: Așează-i într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 10 minute.

13. Mangold (sfeclă elvețiană)

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege frunze ferme, puternic colorate, fără pete sau părți uscate.

Cum să pregătești: Spală-le bine pentru a îndepărta nisipul. Scoate tulpinile groase și taie frunzele în bucăți de 5 cm. Clăteşte frunzele din nou, dar nu le mai usca.

Preparare prin înăbușire: Încălzeşte 2 linguri ulei de nuc sau ulei de canola într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugă frunzele și gătește amestecând continuu până când se înmoaie. Adăugă 1/2 cană de vin alb sec. Acoperă cu un capac, redu căldura și gătește până când sosul scade, aproximativ 5 minute. Se adaugă 2 lingurițe de oțet balsamic sau oțet de orez.

14. Dovlecei patisoni

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege dovlecei care nu au găuri, zgârieturi sau pete moi. Nu trebuie curățați de coajă doar bine spălați.

Cum să pregătești: Taie tulpina și curăță zona de inflorescență de orice rest uscat.

Preparare la grătar: Dacă sunt mici lasă-i întregi sau altfel taie-i pe jumătate. Stropește-i cu ulei de măsline. Pune-i pe grătar peste căldură medie, întoarce-i o dată la jumătatea perioadei de gătire, aproximativ 5 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Răspândeşte-i într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-i cu 2 linguri de ulei de măsline. Coace-i, întorcându-i o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 15 de minute.

Preparare sauté: Taie dovleceii în bucăți de 2 cm. Încălzește 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu. Adăugă dovleceii și 1 cățel de usturoi tocat mărunt și gătește până se înmoaie, amestecând frecvent, aproximativ 7 minute.

Preparare la abur: Taie în bucăți de 2 cm. Așeaza-i într-un coș de aburi împreună cu o ceapă tăiată felii, într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 5 minute.

15. Cartofi dulci

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege bulbi cu coaja subțire cu aspect de hârtie și cu capetele conice neuscate.

Cum să pregătești: Curăță orice murdărie (peelingul este opțional).

Preparare prin înăbușire: Se curată cartofii dulci și se taie în cuburi de 2 cm. Pune-i într-o tigaie mare cu 1/2 cană de bulion de legume, 1 linguriță de miere și o linguriță de cimbru uscat. Dă într-un clocot, acoperă, redu căldura și gătește aproximativ 15 minute. Înlătură capacul și gătește până când lichidul devine ca o glazură, încă 2 minute.

Preparare la microunde: Pune 2-3 cartofi de dimensiune medie, înţepaţi din loc în loc cu un cuțit, într-un vas mare rezistent la microunde. Acoperă bine vasul și gătește setat pe funcția High până se pătrunde, aproximativ 8 minute. Lasă-i să se odihnească 5 minute înainte de servire.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Taie cartofii în felii de 3 cm grosime. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 2 linguri de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, între 20 și 25 de minute.

Preparare la abur: Așeaza-i într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 20 minute.

16. Napi

Cum e cu legumele “ciudate”

Cum să alegi: Alege bulbi mai mici cu coaja albă și fermă cu puțină tulpină verde atașată.

Cum să pregătești: Taie rădăcina și tulpinile și feliază subțire.

Preparare la grătar: Gătește la abur feliile de nap (vezi mai jos) timp de 5 minute. Stropește feliile de nap cu ulei de măsline. Pune-le pe grătar peste căldură medie, întoarce o dată la jumătatea perioadei de gătire, aproximativ 8 minute.

Preparare la cuptor: Preîncălzeşte cuptorul la 260°C. Răspândeşte-le într-un singur strat pe o foaie de copt sau într-o tavă suficient de mare. Stropește-le cu 2 linguri de ulei de măsline. Coace-le, întorcându-le o dată la jumătatea gătitului, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 15 minute.

Preparare sauté: Se taie felii de nap în batoane subțiri. Încălzește 1 lingură de ulei de măsline și 1 lingură de unt într-o tigaie mare, la foc mediu. Adăugă napii și gătește până se înmoaie, amestecând frecvent, aproximativ 12 minute.

Preparare la abur: Așează-i într-un coș de aburi într-o oală cu 5 centimetri de apă, așezată pe foc mare. Acoperă cu un capac și gătește până se pătrunde, aproximativ 12 minute.

 

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: