Electrocasnice, cuțite, gadget-uri, tigăi, decorațiuni - găsești mereu ceva nou de adus în bucătărie. Și totuși, nu-ți vine să renunți la ustensilele mai “bătrâne”, de care te-ai folosit cu succes ani de zile.
Stai liniștit, acesta nu este încă un articol despre declutter și bucătării minimaliste. Nu-ți vom spune să renunți la răzătoarea cu mâner rupt, - dacă nu vrei - nici la sandwich maker-ul care nu se mai închide cum trebuie.
Astăzi îți povestim cum poți să le ai pe toate, fără să te împiedici de ele. Îți arătăm cele mai tari trucuri și produse care mențin bucătăria ordonată, organizată și ușor de curățat.
👍 Ai auzit de mise en place?
O practică franțuzească, respectată cu strictețe în restaurantele serioase, care înseamnă „totul pus la locul lui”. De la alegerea feței de masă, aranjarea veselei, a tacâmurilor și paharelor, la organizarea precisă a vaselor și ingredientelor necesare unei rețete, înainte de a începe gătitul propriu-zis.
Cum organizezi dulapurile și blatul de bucătărie
Ordinea în bucătărie e ca sarea în bucate. S-ar putea și fără ea, dar totul e mai plăcut și mai gustos când o ai. Din fericire, există sute de produse și sisteme de organizare și depozitare, atât pentru bucătării mici, cât și pentru spații generoase:

-
Suporturi pentru condimente
Alege între recipiente în care să transferi condimentele tale, suporturi etajate sau cutii speciale, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și numărul de condimente pe care le folosești.
-
Organizatoare pentru sertare
Folosește sertarele la îndemână pentru tacâmuri și accesorii utilizate frecvent (tel, palete, polonice). Cele folosite mai rar sau doar ocazional (paletă de tort, lingură de înghețată, desfăcător de nuci, accesorii pentru grill) depozitează-le în spatele sertarelor sau în locurile mai puțin accesibile.
-
Depozitarea pe verticală
Folosește coșuri etajate pentru fructe și legume, scurgătoare de vase cu mai multe niveluri și mese de servire cu multiple polițe sub blat. Sunt soluțiile ideale pentru bucătării mici și spații restrânse.
-
Suporturi de perete sau cârlige
Sunt ușor de montat și te ajută să ai la îndemână prosoape de bucătărie, condimente sau diverse ustensile de bucătărie, fără să te încurce pe blat. Îți recomandăm setul de condimente cu suport magnetic, dar și organizatorul de perete KitchenCraft.
-
Suporturi cu sistem de agățare
Se montează pe ușile dulapurilor, în partea interioară. Le poți folosi pentru coșul de gunoi, produsele de curățenie, saci de gunoi sau alte produse similare. Eficientizează la maximum aceste spații folosind coșuri suspendate sau suporturi pentru vase.
Cum organizezi frigiderul și congelatorul

Ce e mai neplăcut decât un frigider gol? Un frigider aglomerat, în care nu găsești niciodată nimic.
Ți s-a întâmplat vreodată să găsești alimente expirate, uitate de timp într-un colț de frigider? Fructe sau legume mucegăite? Firimituri de fursecuri - oare de la Crăciun sau de la ziua celui mic? Câteva chiftele congelate de prea mult timp sau o CMN - caserolă cu mâncare neidentificată? Urmează recomandările de mai jos pentru mai multă ordine în frigider.
Temperatura rafturilor și cum influențează depozitarea alimentelor
Raftul de sus și rafturile de pe ușă sunt cele mai calde zone ale frigiderului. Temperatura scade treptat spre partea inferioară, raftul de jos fiind cel mai rece. Păstrează așadar pe ușa frigiderului conservele de casă (murături, zacuscă, adică produse bogate în ulei sau sare), apa și alte băuturi în afară de lapte.
Salvează spațiu cu recipiente smart care se agață de rafturi, cum este această cutie suspendată, ideală pentru ouă sau pentru fructele mici.
Iaurtul, brânza, ouăle și produsele tartinabile (pate, cremă de brânză, etc) stau bine pe raftul de sus. Pe raftul de jos, pune laptele și carnea. Fructele și legumele - în sertarul dedicat lor, din partea de jos a frigiderului. Descoperă o mulțime de produse utile pentru păstrare și organizare în frigider.

Păstrează mâncarea gătită în caserole speciale
Ambalează în vid alimentele pentru a crește durata de viață de până la 5 ori. Fructe și legume, mâncare gătită, mezeluri, lactate, sticle de vin – le videzi cu pompa Zwilling Fresh&Save și le păstrezi în caserole sau pungi reutilizabile. O opțiune mai accesibilă este aparatul de vidat Zokura.
Caserolele Prep&Go de la OXO sunt extraordinare la planificarea meselor și organizarea pachetului pentru serviciu sau școală. Se închid etanș și sunt compartimentate în funcție de mâncarea pe care o consumi, de exemplu: caserolă simplă pentru sandvișuri și caserolă pentru salată cu două tăvi și recipient extra pentru dressing. Mâncarea gătită se transportă fără accidente în caserola cu 3 compartimente și poate fi încălzită la microunde.
Idei de depozitare de la experți

Unele idei sunt foarte simplu de implementat și îți aduc multă ordine atât în bucătărie, cât și din punct de vedere mental. Iată câteva trucuri recomandate nu doar de bucătari, ci și de specialiști în design interior.
1. Folosește seturi în loc de cutii și caserole cumpărate individual
Pentru alimentele folosite frecvent (orez, ovăz, făină, zahăr, etc), alege o gamă cunoscută de cutii de depozitare și cumpără din prima un set întreg, de diferite mărimi. Nu doar că le poți stivui, dar design-ul uniform creează aspectul de ordine și curățenie. Recipientele OXO POP sunt o alegere excelentă și sunt disponibile în diferite forme și mărimi.
2. Etichetează și evită risipa alimentară în bucătărie
Scrie pe ele nu doar numele alimentului, ci și data de expirare. Alege micile imprimante NIIMBOT pentru a tipări pe loc etichete cu design elegant și cu textul ales de tine.
Dacă depășești termenul de expirare al alimentelor, nu e cazul să te panichezi. Conform USDA (United States Department of Agriculture), cu excepția formulei de lapte pentru bebeluși, datele de expirare de pe alimentele uscate nu sunt chiar literă de lege.

Conserve, paste făinoase, leguminoase (linte, fasole uscată, năut), zahăr și îndulcitori – sunt alimente care pot rezista chiar și ani de zile, atâta timp cât ambalajele sau cutiile de depozitare nu sunt deteriorate, ruginite sau umflate.
În cazul alimentelor care pot râncezi, precum ulei sau făină, folosește-ți simțurile. Dacă arată și miros bine, ar trebui să fie în regulă.
3. Creează spațiu de depozitare și în afara bucătăriei
Dacă ai o bucătărie mică, nu e obligatoriu să înghesui în ea toate alimentele și articolele de bucătărie. Poate ai o zonă de dining, un hol mai larg sau pur și simplu un perete neutilizat.
Investește într-o bibliotecă de sus până jos sau doar câteva rafturi suspendate, cumpără un set de coșuri asortate și folosește acest spațiu ca pe o cămară, pentru a depozita conserve, condimente, ambalaje nedesfăcute. Este simplu de făcut, util, organizat și plăcut estetic.

4. Ascunde electrocasnicele: păstrează blatul de bucătărie aerisit
E dificil (și chiar absurd) să ascunzi un mixer de masă KitchenAid în dulapul de bucătărie, dar poți face asta cu aparatele mici. Sandwich maker, mini-chopper sau storcător de fructe – pune-le într-un dulap la care ai acces ușor și păstrează astfel blatul de bucătărie aerisit și ușor de curățat.
5. Sertarele sunt mai practice decât dulapurile clasice
Pentru a avea acces facil în toate colțurile, este ideal să ai sertare complet culisante, nu doar pentru tacâmuri, ci pentru toate vasele și articolele de gătit. Dacă nu ai această opțiune acum, alege the next best thing: un organizator cu șină montat în dulap.
Pentru mai multă inspirație și un spațiu de bucătărie cât mai optimizat, te invităm să descoperi sute de produse pentru depozitare și organizare.
Alte produse recomandate:
Rola etichete autoadezive 14x30mm, 210 buc/rola, Cornfield - NIIMBOT
Cod: 6975746635707
Imprimanta termica etichete, portabila, model D101, Alb - NIIMBOT
Cod: D101F920020519
Alte articole care te-ar putea interesa: