• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Ghidul aranjării desertului pe farfurie

Ghidul aranjării desertului pe farfurie

Frumusețea vorbește de la sine. Și știi ce spune? Că nu e destul să fii frumos. Și că sunt mai multe lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei să impresionezi: să fii îngrijit, să trezești curiozități, să transmiți emoții. Marii bucătari ai lumii au învățat rapid regula asta și uite-așa a luat naștere o întreagă artă a platingului – aranjarea mâncării pe farfurie înainte de servire. Da, știm, o tocăniță nu-ți permite prea multe “artificii”, dar un desert, oricare ar fi el, DA. Și dacă tot vrei să impresionezi, de ce să nu o faci ca la carte?

1. COLOREAZĂ

Dacă toate reclamele la detergent ne învață să fugim de pete, în arta aranjării farfuriei petele de culoare sunt foarte bine văzute. Pune niște zmeură pe un tort de ciocolată neagră ca să-l transformi dintr-o prăjitură monotonă într-o minunată fantezie cromatică. Sau câteva flori comestibile în culori vii peste o tartă însorită de lămâie. Și nu-i așa că un cheesecake marmorat cu sos roșiatic de căpșuni arată mult mai artistic decât un cheesecake lăsat așa cum l-ai scos din cuptor?

2. COMBINĂ

Dacă toate prăjiturile ar fi o combinație de cremos și crocant, probabil că toate mesele ar începe cu desertul. Și s-ar termina, desigur, tot cu desertul. Ce vrem noi să spunem (în afara faptului că iubim dulciurile de casă) este că o aglomerație de texturi diferite în farfurie este o slăbiciune pentru ochii oricărui privitor. Pune laolaltă cremă de ciocolată cu bucățele de napolitane crocante și 2-3 bezele americane moi și vezi dacă-i poți rezista. Sau construiește un turnuleț din chipsuri de ciocolată, căpșuni și frișcă, presărate cu niște crocant de migdale... și vezi dacă-i poate rezista cineva!

3. CREEAZĂ

Privește farfuria ca pe o pânză albă și fă-l fericit pe micul Picasso din tine. Sună a clișeu, dar măcar e un clișeu delicios. Joacă-te, experimentează, acordă-ți libertatea de a greși și ia-o de la capăt cu o farfurie nouă. Alege o abordare minimalistă, pe o farfurie dreptunghiulară, cu fiecare element al desertului tău așezat aproape matematic. Sau, au contraire, creează un design romantic pe o farfurie rotundă, cu focus central pe cel mai dulce element. Poți tăia bucățile de prăjitură într-o formă mai neobișnuită sau poți combina prăjiturele rotunde cu farfurii patrulatere și invers. Varianta corectă este că nu există o variantă corectă. Toate sunt limitate doar de imaginația (sau răbdarea) ta.

4. CONTRASTEAZĂ

Dacă putem combina culori și texturi diferite, de ce n-am putea contrasta și temperaturile? Cred că putem cădea de acord că o prăjitură cu fructe, proaspăt scoasă din cuptor, devine și mai yum-yummy-yum atunci când e complimentată de o cupă de înghețată. Ca lucrurile să fie ca la carte, acordă atenție și temperaturii farfuriei: o farfurie prea caldă va topi înghețata prea repede, dar poate “ofili” și desertul. Pentru deserturile reci, de vară, încearcă să pui farfuriile la frigider pentru câteva minute înainte de a pune desertul pe ele.

5. COMPUNE

Oamenilor le plac poveștile și, în general, orice lucru care spune o poveste. De aceea, probabil cea mai scurtă cale de a impresiona este să compui o poveste în jurul desertului tău. Alege-ți o temă pe gustul tău sau în funcție de sezon: pastel de iarnă, culorile toamnei, seara de Crăciun, marea sau muntele, petrecere de copii, Halloween etc. Stai liniștit, nu trebuie să știi să modelezi pastă de zahăr! Poți crea o anume stare, emoție sau tematică doar din culori și aranjament sau din câteva decorațiuni delicate – flori comestibile, ornamente de ciocolată, felii de portocală confiată învelite pe jumătate în ciocolată, macarons, sau desene cu topping de ciocolată.

6. NU EXAGERA

Ține cont de sfaturile de mai sus, dar nu de toate-odată. Când ai foarte multe idei și foarte mult material pentru decorat, este esențial să rămâi doar cu cele mai potrivite. Orice poate fi de bun gust atâta timp cât nu e prea mult. O felie de portocală uscată pe o prăjitură cu ciocolată poate face minuni. Genul ăla de minuni care-ți vor lăsa mesenii cu gura căscată.

7. ÎNĂLȚIMEA CONTEAZĂ!

Un tort foarte înalt poate crea câteva probleme de servire. Te obligă să tai felii mai subțiri care se pot răsturna oricând și-ți vor distruge platingul creat cu atâta migală. În plus, e mai greu pentru oaspeți să-l mănânce cu lingurița fără să-l răstoarne. Regula 1 e așa: dacă ți se pare prea înalt, probabil că este. Regula 2 e așa: dacă e prea înalt, servește-l pe o parte. Îl poți decora la fel de bine și, în plus, vei expune toate straturile de blat și cremă spre încântarea pofticioșilor. 1 - 0 pentru tine!

8. DECOREAZĂ CU CAP

Nimeni nu-și dorește o frunză de mentă ofilită îndesată în centrul prăjiturii sale. Gândește-te la ce văd prima oară oaspeții tăi, la ce îi poate impresiona și, desigur, la modul în care vor mânca preparatul tău. Migdalele, alunele și alte nuci întregi pot arăta frumos pe lângă prăjitură, dar nu prea poți să le apuci cu furculița de desert. Și nu uita: farfuria nu se decorează niciodată cu lucruri necomestibile!!!

9. FII CONSECVENT

Când creezi platinguri pentru un grup mai mare de oameni, încearcă să fii consecvent în design și în mărimea porțiilor. În alte cuvinte, asigură-te că toate farfuriile arată la fel, pe cât posibil. Uitatul în farfuria vecinului e sport internațional, așa că măcar asigură-te că acești „sportivi” nu vor vedea în altă farfurie un desert care arată diferit și este de două ori mai mare.

Produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: