• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Ustensile și trucuri pentru clătite perfecte

Ustensile și trucuri pentru clătite perfecte

Unul dintre cele mai vechi deserturi, clătitele au sute de variante și interpretări. Ele pot fi sărate sau dulci. Le poți mânca la micul dejun, la prânz sau la cină. Pot fi aperitive, antreuri sau deserturi.

Prin natura lor, clătitele sunt perfecte pentru a fi rulate și umplute. Le poți umple cu banane, fructe de pădure sau citrice și miere pentru a obține un mic dejun sănătos. Adăugă-le ingrediente precum somon afumat și cremă de brânză pentru un mic dejun delicios sau spanac cremos, pui și ciuperci la prânz sau cină.

Ce să nu-ți placă la un aliment care poate „găzdui” toate deliciile tale preferate?

Care este diferența dintre clătite (crêpes) și pancakes (clătite americane)

Atât clătitele, cât și crêpes conțin ingrediente precum făină, lapte și ouă, iar compoziția se toarnă într-o tigaie sau pe o plită și se gătesc până când le poți întoarce. Însă clătitele de tip american sunt groase și pufoase, în timp ce clătitele franțuzești sunt subțiri și delicate.

De unde diferența? Dacă în cazul clătitelor americane este utilizat un agent de creștere, cum ar fi praful de copt sau bicarbonatul de sodiu, în cazul celor clasice nu se utilizează un agent de creștere.

Rețete de clătite pentru toate gusturile

tipuri clatite

Versiunea americană se mai numește și hotcake, griddlecake sau flapjack (mai există și johnny cakes din făină de porumb). În India sunt dosa, în Indonezia se numesc martabak manis, iar în Rusia blini cu smântână și caviar. Evreii au blintzes și clătite cu cartof numite latkes, iar olandezii, dutch baby.

După cum vezi, sunt o mulțime de variante, deci nu ai cum să te plictisești. Iar majoritatea sunt destul de ușor de făcut și necesită doar câteva ingrediente.

ți lăsăm mai jos câteva variațiuni de clătite din jurul lumii și rețete pe care să le încerci. Noi zicem că va trece mult timp până când te vei plictisi de clătite. 😊

1. Crêpes franțuzești

Crêpes franțuzești

Obținute din făină, lapte și ouă, aceste clătite pot fi servite dulci sau sărate. Comune în Franța, Belgia și Elveția, crêpes pot fi făcute cu umpluturi dulci, cum ar fi Nutella, fructe, ciocolată sau gem, pentru o gustare de tip desert.

De asemenea, le poți umple și cu brânză și mărar, somon afumat, pui și orice mai poftești pentru un mic dejun sau chiar prânz hrănitor. Iar în varianta lor de post sau vegane, e suficient să amesteci apă și făină, cu puțină sare și îndulcitor sau alte condimente, dacă dorești.

Iată câteva rețete pe care să le încerci:

2. Clătita americană

Clătita americană

Clătitele americane sunt preparate dintr-un aluat care include, de obicei, praf de copt pentru a le face mai groase și mai pufoase. Considerate un mic dejun rapid, clătitele sunt adesea servite cu garnituri dulci și pot fi aromatizate cu afine sau chipsuri de ciocolată.

Iată 3 rețete pentru orice gust:

3. Blinis rusești

Blinis rusești

Blinis rusești, făcute în mod tradițional din făină de hrișcă, sunt servite cu smântână sau caviar. Înrudit cu blini este blintz, care se rulează cu fructe sau brânză și apoi se prăjește sau se coace.

Poți începe cu următoarele rețete:

Clătita olandeză – Dutch Baby

Clătita olandeză – Dutch Baby

Se prepară folosind ouă, făină, zahăr, lapte și se asezonează cu scorțișoară sau vanilie în varianta dulce. Diferența majoră față de alte tipuri de clătite din întreaga lume este că sunt coapte într-o tigaie de fontă, ceea ce duce și la forma lor specifică.

Uite 2 rețete pentru când poftești la dulce sau sărat:

5. Clătita de cartof

Făina nu este singurul ingredient vedetă, multe bucătării est-europene includ cartofi în diferite versiuni ale clătitelor. Clătitele de cartofi sunt prăjite în tigaie și se prepară cu aluat din cartofi, făină și ou.

Încearcă rețeta asta de pancakes din cartof.

6. Clătita vietnameză – Bánh xèo

Clătita vietnameză – Bánh xèo

Bánh xèo din Vietnam se traduce prin "prăjitură care sfârâie" și se referă la sunetul pe care îl face aluatul atunci când este turnat într-o tigaie fierbinte. Bánh xèo este făcut dintr-un aluat din făină de orez și turmeric, care îi conferă o culoare gălbuie. Aceste clătite subțiri și crocante sunt adesea prăjite la tigaie cu creveți sau carne de porc și germeni de fasole. Apoi sunt servite cu salată, ierburi proaspete și sos de pește alături.

7. Clătita indiană – Dosa

Clătita indiană – Dosa

Versiunea indiană a clătitei, dosa, este consumată de obicei la micul dejun sau ca o masă ușoară ori gustare. Dosa se prepară cu un aluat fermentat din orez înmuiat și urad dal (asemănător lintei). Subțire și ușoară ca o crêpes, dosa are totuși un finisaj mai crocant.

Aceste clătite sunt de obicei servite cu sambar, un tip de supă de legume cu bulion de tamarind, și chutney alături. De asemenea, ele pot fi rulate și savurate cu umpluturi delicioase, cum ar fi cartofi condimentați și legume.

8. Msemens marocane

Msemens marocane

Diferite de tipurile tradiționale de clătite sunt și msemens marocane făcute din făină de grâu și griș. În mod tradițional, sunt servite sărate alături de preparate din carne.

Uite aici o rețetă pe care să o încerci.

Alte rețete interesante, de încercat:

Ustensile pentru clătite perfecte

Ustensile pentru clătite perfecte

Nu ai nevoie de multe lucruri pentru clătite delicioase. În principiu, o tigaie bună, un bol și un tel pentru amestecarea ingredientelor sunt suficiente. Ba chiar telul este opțional, la fel și paleta pentru întors, dacă o poți face direct cu tigaia. Tocmai de aceea tigaia de calitate este esențială.

Descoperă aici cele mai populare tigăi pentru clătite, de la branduri precum AMT Gastroguss (votată cea mai bună tigaie din lume), Staub, de Buyer, Ballarini sau Zokura.

Îți lăsăm mai jos și alte ustensile utile, în cazul în care clătitele devin noua ta pasiune.

1. Tigaie pentru clătite rusești Mineral B - de Buyer

Cu această tigaie, vei avea posibilitatea de a crea deserturi delicioase rapid și ușor. Tot ce trebuie să faci este să torni aluatul și să vezi cum acesta se transformă treptat într-o clătită gustoasă. Poți face trei clătite în același timp, fiecare cu un diametru de 10 cm.

În plus, tigaia este fabricată din metal de înaltă calitate și finisată cu un strat anti-oxidare. Această tigaie pentru clătite vine, de asemenea, cu un interior anti-adeziv care îți permite să întorci clătitele cu ușurință.

2. Plita pentru clătite, 1250 W - Unold

Dacă ești un fan înrăit al clătitelor franțuzești și ești pregătit să treci la următorul nivel, alege plita pentru clătite de la Unold. Aparatul este prevăzut cu o plită din aluminiu cu strat antiadeziv ce are un diametru de 33 cm. Temperatura este variabilă putând fi controlată printr-un buton. De asemenea, o poți folosi și pentru a încălzi tortilla sau turte.

Acesta include o ustensilă de întins aluatul și o spatulă pentru a face tot procesul mai ușor.

3. Recipient pentru dozarea aluatului - Kitchen Craft

Un dozator de aluat este un instrument excelent care îți permite să torni și să distribui rapid și ușor diferite tipuri de aluat (de la aluat pentru clătite, brioșe și chiar pentru gofre) într-un mod uniform, consistent și fără murdărie.

Practic, îți permite să faci clătite, brioșe și vafe consistente, fiecare având aceeași dimensiune și formă.

4. Paletă Flic-Flac pentru clătite și omletă

Secretul clătitelor și omletelor perfecte pe ambele părți? Paleta flic flac, cu strat interior antiadeziv te scapă de emoții, atunci când vrei să întorci compoziția și te bucuri mereu de un rezultat satisfăcător.

5. Ustensilă pentru întinderea clătitelor

Chiar dacă nu ai plită electrică, poți obține clătite uniforme și în tigaie, cu ajutorul ustensilei din lemn de fag. Toată materia primă folosită la fabricarea produselor Kesper provine din plantații și exploatări forestiere certificate de către organizația internațională Forest Stewardship Council (FSC), aflate în Europa și Asia

6. Aparat pentru clătite americane

Pentru cam orice îți dorești să gătești, există deja un aparat care îți poate face munca mai ușoară. Așa este și cazului aparatului pentru clătite americane, care te scutește de munca îndelungată și dezordinea de după.

Plăcile din aluminiu turnat sunt nonadezive, au diametrul de 14 cm și vă pregătesc clătitele americane fără a fi îmbibate în ulei. Gradul de rumenire al clătitelor este ajustat prin reglarea temperaturii.

Sfaturi utile pentru clătite memorabile

Sfaturi utile pentru clătite memorabile

✔ Aparatura Corectă

O tigaie cu bază rezistentă și anti-aderentă este esențială. Baza mai densă face ca temperatura să fie mai puțin intensă și să ofere o căldură uniformă, astfel încât clătitele să nu se ardă.

Cei care doresc clătitele perfecte ar trebui să aibă o tigaie dedicată doar clătitelor, care nu este spălată, ci doar ștearsă cu un prosop de hârtie.

✔ Primele Rateuri

Acceptă că prima clătită din lotul tău nu va fi probabil cea mai bună. Tigaia are nevoie de timp pentru a se încălzi și bucătarul are nevoie de timp pentru a lucra la consistența corectă a aluatului și la temperatura tigăii. Aici intervine și utilitatea unui dozator de aluat.

✔ Lapte Vs Lapte Bătut

Laptele bătut va face clătitele mai fragede, mai pufoase și mai moi. Fermenții reacționează cu agenții de creștere pentru a crea o textură ușoară și aerisită. Același efect poate fi obținut și cu apă minerală sau sifon.

✔ Dulce Vs Sărat

Clătitele nu sunt doar dulciuri: gândește-te la blinii cu somon afumat sau la clătitele cu rață Peking. Renunță la zahărul din aluat și adaugă arome precum piper negru sau arpagic tocat fin, dacă dorești prepararea unui aperitiv gustos.

Clătite din jurul lumii – fun facts și curiozități

fun facts și curiozități

Acum, că am terminat de vorbit despre lucruri serioase, hai să ne și distrăm puțin cu câteva curiozități din jurul lumii.

1. Clătitele există încă din epoca de piatră

Examinarea lui Otzi, omul de gheață, ale cărui rămășite au fost descoperite în Alpii italieni în 1991, a arătat că ultima sa masă a inclus cerb roșu, ibex și grâu einkorn măcinat. Urmele de cărbune pe care le-a mâncat împreună cu grâul sugerează că acesta a fost sub formă de clătită, gătită pe cărbuni.

2. Romanii au fost cei care au inventat o clătită mai contemporană

Poate că Otzi a ronțăit turte asemănătoare clătitelor, dar romanii antici din secolul I d.Hr. au fost cei care au mâncat prima data clătite dulci, asemănătoare celor pe care le mâncăm astăzi. Alita Dolcia (care înseamnă "o altă dulceață" în latină), era preparată din lapte, făină, ouă și condimente. Aceste clătite erau vândute fierbinți la colț de stradă.

3. Prima rețetă de clătite a apărut într-o carte de bucate englezească în secolul al XV-lea

Se spune că a luat naștere în Olney, când o gospodină era atât de ocupată cu prepararea clătitelor, încât a uitat cât era ceasul. Când a auzit clopotele bisericii sunând pentru slujbă, a ieșit în fugă din casă, având încă în mână tigaia și clătita. În Olney încă mai are loc o cursă de clătite în fiecare an.

4. Cea mai mare clătită din lume avea un diametru de peste 15 metri

Având un diametru de peste 15 metri și o grosime de 2,5 centimetri, cea mai mare clătită din lume a fost făcută în Rochdale, Greater Manchester, în 1994, de către Co-operative Union Ltd. Pentru a se califica pentru record, clătita uriașă a trebuit să fie întoarsă. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul unor macarale!

5. Francezii țin o monedă într-o mână atunci când întorc clătitele

În fiecare an, pe 2 februarie, francezii sărbătoresc La Chandeleur (sau Jour des Crêpes) - o zi în care toată lumea gătește crêpes. Și dacă întoarcerea clătitelor nu ar fi fost destul de dificilă, tradiția cere francezilor să țină o monedă în cealaltă mână în timp ce întorc clătita. reușesc să răstoarne clătita din prima încercare, se spune că vor fi bani suficienți pentru familie și în anul următor.

6. Crêpe Suzette este rezultatul unui incendiu accidental în bucătărie

Dacă îți place ca prepararea clătitelor să implice un pic de spectacol, atunci Crêpes Suzette este felul de mâncare potrivit pentru tine. Această clătită franțuzească este servită fierbinte cu un sos de zahăr, unt, suc de portocale și alcool (de obicei Grand Marnier), care este apoi aprins. Elementul amuzant, flambarea, este adesea realizată în văzul clienților restaurantului. În prezent, unul dintre cele mai faimoase feluri de clătite din lume a fost de fapt creat din greșeală când un ospătar asistent din Paris pregătea un desert pentru Prințul de Wales (viitorul nostru rege Edward al VII-lea) și i-a dat foc din greșeală.

După cum poți vedea, clătitele sunt mult mai mult decât un simplu desert. De la delicatese flambate, până la gustări cu caviar, ai sute de opțiuni pentru a transforma orice masă într-un festin al clătitelor.

Sperăm că te-am inspirat să încerci noi rețete și să te bucuri de gustul bun și versatilitatea clătitelor care, după cum ai văzut, pot fi foarte sănătoase și hrănitoare, nu doar un desert vinovat.

La clătite înainte!

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: