• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Top 5 cutite must have in orice bucatarie

Top 5 cutite must have in orice bucatarie

Toți marii bucătari știu că un cuțit bun este esențial în bucătărie și îl îngrijesc mai atent decât orice altceva. Un cuțit bun te ajută să reduci timpul în bucătărie, să eviți accidentările neplăcute și să pregătești alimentele cât mai bine pentru gătit.

Abraham Lincoln spunea: ”dacă aş avea la dispoziţie opt ore pentru a tăia un copac, aş petrece şase ore ascuţind toporul”. La fel și cu bucătăria și friptura. 😊

Din mii de opțiuni, brand-uri, modele și întrebuințări, este greu să alegem ce ni se potrivește cel mai bine. Tocmai de aceea, am selectat 5 cuțite must have în bucătărie. Doar aceste 5 cuțite, de calitate, te vor ajuta la orice preparat.

Cele mai importante aspecte la un cuțit de calitate

Înainte de a detalia fiecare tip de cuțit și utilitatea, este important să trecem rapid și printre cele mai importante aspecte la care să te uiți, atunci când cumperi un cuțit. Mai bine dai un pic mai mult pe un cuțit de calitate, decât să le tot schimbi sau, mai rău, să te rănești din cauza lamei sau modului în care este construit.

În primul rând, un cuțit trebuie să se potrivească perfect mâinii tale, la fel ca pantofii de dans. Ar trebui să se simtă confortabil în mână, stabil și sigur. Să poți tăia cu ușurință ceapă sau morcovi, dar și un pepene, fără să îți dea emoții.

Detalii importante:

  • Greutatea – trebuie să îți fie confortabil. Un cuțit mai greu, nu este neapărat mai bun. Testează-l cât să-ți dai seama dacă este comod sau nu, în timp. De aceea este bine să testezi produsul și în magazin, chiar dacă este un cuțit recomandat de alte persoane. În fiecare mână se simte diferit.
  • Mânerul – unul dintre cele mai importante aspecte pentru o utilizare comodă și eficientă. Mânerul trebuie să fie ergonomic și stabil, prins bine de lamă. Cele forjate manual sunt cele mai bune și te asiguri, astfel, că nu se va desprinde și că lama nu se va mișca.
  • Lungimea lamei – care și ea trebuie să fie potrivită mâinii tale, dar și a produselor pe care vrei să le tai. Dacă pentru anumite produse, o lamă de 16 cm este suficientă, pentru tăiatul pepenelui, de exemplu, ar trebui să fie măcar de 20 cm, chiar 23 cm.
  • Echilibrul – un cuțit bun ar trebui să aibă un echilibru bun, iar greutatea între partea din față (lama) și cea din spate (mânerul), să fie similare. Un test pe care îl poți face este să ții (cu mare grijă!) degetul arătător sub prima curbă a mânerului, cu lama în jos, iar cuțitul ar trebui să se balanseze, fără să cadă în față sau în spate.

Apoi, materialul este foarte important, mai ales că vrei să reziste mulți ani și să poți să-l ascuți cu ușurință. Cele mai bune materiale sunt oțelul carbon și oțelul inoxidabil.

Oțelul carbon e mai dur, mai stabil, iar lama ascuțită rezistă mai mult, pe când oțelul inoxidabil este foarte rezistent la pete și are avantajul că nu ruginește. Oricare dintre ele reprezintă o alegere foarte bună. Dacă alegi oțelul inoxidabil, asigură-te că are un conținut ridicat de carbon.

Mânerul trebuie să fie și el dintr-un material solid, lemn sau rășini întărite, material sintetic dens sau tot oțel, pentru a te asigura că nu se deterioează și nu sunt riscuri de accidentări.

Pe cât de simplu pare să alegi un cuțit, sunt foarte multe aspecte de care să ții cont, iar noua tehnologie a făcut posibile multe îmbunătățiri. De exemplu, cuțitele de la Zwilling PRO au lama FRIODUR®, călită prin proces criogenic, construcție SIGMAFORGE®, adică forjat dintr-o singură bucată pentru o precizie mare și stabilitate îmbunătățită a lamei, suport protector între lamă și mâner ergonomic, prins în nituri.

Astfel de specificații sunt importante atunci când vrei să ai un cuțit bun, pe care să-l folosești mulți ani, așa că fă-ți temele și testează măcar 2-3 cuțite diferite până să faci alegerea potrivită.

Cele 5 cuțite pe care trebuie neapărat să le ai în bucătărie

Acum, că am lămurit cele mai importante aspecte de care să ții cont, să trecem în revistă și cele mai importante cuțite de care ai nevoie în bucătărie. Nu trebuie să ai multe dimensiuni și modele, cele 5 de mai jos sunt suficiente pentru cele mai multe operațiuni.

1. Cuțitul Bucătarului 

Este piesa de rezistență din orice bucătărie și extrem de util. Cuțitul bucătarului, le face aproape pe toate: taie, toacă, mărunțește, feliază fructe, legume și bucăți mari de carne.

Lama cuțitului are o ergonomie foarte bună, iar curbura accentuată în sus spre vârf face utilizarea foarte plăcută și eficientă.

cutitul bucatarului


2. Cuțitul zimțat pentru pâine 

Deși este folosit pentru pâine, de obicei, nu este singura lui întrebuințare. Cuțitul zimțat este extrem de util și pentru tăierea deserturilor, tartelor sau altor preparate cu coajă crocantă și miez moale, dar și a roșiilor.

Nu este indicat să îl folosești pentru alte produse, pentru că are un risc mai mare să alunece și nu poate fi ascuțit. Întotdeauna folosește mișcarea de feliere, nu apăsa pe el și nu pune presiune pe alimentele tăiate.

cutit paine


3. Cuțitul pentru decojit

Este ideal, așa cum îi spune și numele, pentru decojirea rapidă și ușoară a fructelor și legumelor. Acesta trebuie să fie mai mic, pentru a-l putea folosi în siguranță și când ții fructele sau legumele în mână, fără să existe riscul de accidentare.

Lama cuțitului este mai mică și poate fi ușor flexibilă pentru o mânuire mai bună. Te va ajuta foarte mult la operațiuni mai migăloase, precum curățarea verzei de Bruxelles, a căpșunilor sau a ciupercilor.



4. Cuțitul pentru feliat 

Cuțitul are lama foarte subțire și este ideal pentru felierea fripturilor mai ales și a cărnii, în general sau a oricăror altor alimente care necesită atenție la feliere.

Lama subțire oferă și o precizie foarte bună, așa că poate fi folosit și pentru pește și desprinderea cărnii de pe os sau pentru sushi sau porționat mâncarea.

citui feliat


5. Cuțitul bucătarului chinez – Santoku 

Este foarte util și versatil, mai ales în ceea ce privește tocarea și mărunțirea ingredientelor. Ușor de manevrat, mai ales că, de obicei, lama cuțitului prezintă indentații sau alveole, care împiedică prinderea alimentelor.

cutit santoku


Cum să te asiguri că rezistă mulți ani

Cuțitele de calitate își merită investiția și pentru că rezistă mulți ani, mai ales dacă le îngrijești corect. După ce am ales cuțitele potrivite, este important să le și îngrijim corespunzător.

ingrijire cutite

Depozitarea corectă

Una dintre greșelile frecvente este că sunt ținute la grămadă cu alte tacâmuri, în sertar sau cine știe unde în bucătărie. Pe lângă pericolul de a te tăia, lama cuțitului se va deteriora în timp.

Cele mai la îndemână soluții sunt un suport de lemn sau unul magnetic, pe care îl poți prinde de perete. Dacă nu ai niciun suport special, înfășoară-le individual în hârtie, cât să fie protejate sau într-o teacă specială, un prosop de bucătărie. Orice nu permite lamei să se atingă de alte obiecte sau cuțite este perfect.

Folosirea tocătorului

Este important ca tocătorul pe care îl folosim să fie solid, stabil și să nu alunece. În plus, este bine să folosești un tocător separat pentru carne, ideal unul din plastic rigid, care nu este poros ca cel din lemn. Cele din sticlă au ceramică pot deteriora cuțitele, dacă nu sunt mânuite cu grijă, așa că ar fi de evitat.

O altă greșeală frecventă este să folosești lama cuțitului pentru a pune legumele în tigaie. Singura întrebuințare a cuțitului este să taie. Dacă vei trece lama peste tocător, aceasta se va deteriora destul de rapid.

Spălarea cuțitului

După folosire, spală imediat cuţitul cu apă fierbinte şi cu grijă, apoi șterge-l cu un prosop, înainte de a-l pune în suport. Nu-l lăsa în chiuvetă, împreună cu alte vase.

Dacă totuși s-a ciobit sau nu îl mai poți folosi, renunţă la orice cuţit deteriorat, chiar dacă are valoare emoţională. Te poţi răni şi nu ai garanţia că este ferit de bacterii prin zonele avariate ale acestuia.

Ascuțirea cuțitelor

Cuțitul trebuie să fie mereu extrem de bine ascuțit. Contrar așteptărilor, cel mai periculos este un cuțit neascuțit, pentru că este mai greu de folosit și poate ricoșa mai ușor, pe când un cuțit bine ascuțit va tăia rapid și ușor.

Vom detalia mai multe metode de ascuțire într-un articol separat, pentru că este un pas extrem de important, însă cele mai la îndemână sunt ascuțitoarele electrice, care vor ascuți lama uniform, apoi vor lustrui suprafața până la un finisaj fin.

Piatra de ascuțit este preferată de profesioniști, pentru că poți alege granulația, în funcție de nevoi, iar cuțitele sunt foarte bine protejate, fără riscul de a zgâria lama. În plus, piatra de ascuțit rezistă foarte bine în timp. Masatul de ascuțit este iarăși ușor de utilizat și de depozitat.

ascutire cutite

O variantă și mai ușoară este să vii în magazinele KitchenShop și să te bucuri de serviciul de ascuțire a cuțitelor. Astfel, nu te mai supui niciunui risc și te bucuri de rapiditatea, precizia și dexteritatea pe care o asigură un cuțit corect ascuțit!

Serviciul este disponibil pentru orice tip de cuțit de bucătărie, din oțel inoxidabil, iar ascuţirea cuţitelor se face cu dispozitive profesionale marca Chef’s Choice.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: