• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Ghidul începătorului pentru un grătar perfect – partea 1

Ghidul începătorului pentru un grătar perfect – partea 1

Nu e o surpriză pentru nimeni că noi suntem mari iubitori de grătar. Noi, românii. Noi, pasionații de gătit. Noi, echipa de la KitchenShop. Iubim grătarul ca mâncare simplă și delicioasă, dar și grătarul ca activitate socială. Fiindcă orice mâncare este de două ori mai gustoasă atunci când e savurată cu cei dragi. Vorba lungă, sărăcia omului și răcirea grătarului. Așa că trecem numaidecât la treabă și îți povestim pe larg:

  • Care sunt diferențele dintre grătarul cu cărbuni, grătarul cu gaz și grătarul electric

  • Ce ustensile pentru grătar nu trebuie să-ți lipsească

  • Ponturi și sfaturi de la specialiști pentru un grătar perfect

Grătar cu cărbuni vs. grătar cu gaz vs. grătar electric

În vreme ce majoritatea americanilor iubitori de BBQ preferă grătarul alimentat cu gaz, noi, românii rămânem fideli cărbunelui și aromei irezistibile pe care acesta o transferă cărnii și legumelor. Însă în ultimii ani, grill-ul electric a câștigat tot mai mult teren în bucătăriile tuturor pentru că are o mulțime de avantaje. Află-le mai jos!

Grătarul cu cărbuni sau lemne

Grătarul cu cărbuni sau lemne

Gust

Opinia generală este că alimentele gătite pe acest tip de grătar sunt cele mai savuroase. Fumul degajat de cărbune și, în special, de lemn transferă cărnii și legumelor o aromă inconfundabilă, datorată și micilor picături de grăsime care se scurg de pe bucățile de carne. Dacă gustul este singurul criteriu de care ții cont, alege un astfel de grătar.

Efort

Gustul delicios nu vine gratis. Mai mult decât la orice alt grătar, grătarul pe cărbuni necesită efort înainte, în timpul și după utilizarea sa. De la cumpărarea cărbunilor/lemnelor și depozitarea lor, până la pornirea propriu-zisă a focului care necesită un pic de îndemânare și durează până la 30 de minute. Curățarea grătarului după utilizare trebuie făcută cu atenție, pentru a înlătura toate firimiturile carbonizate dăunătoare sănătății. Nu ai opțiunea de setare a temperaturii, așa că poate fi foarte dificil pentru începători să mențină un nivel optim de căldură și să asigure o gătire perfectă a cărnii și legumelor.

Sănătate

Grătarul cu cărbuni naște infinite “mmm-uri” pe buzele gurmanzilor, dar și tot atâtea ridicări de sprâncene pe fețele nutriționiștilor. Deși gătirea alimentelor la foc direct datează “de când lumea”, mai exact de vreo 400.000 de ani, este subiectul unei mari controverse. Pe de o parte, carnea la grătar este considerată sănătoasă și slabă în calorii pentru că grăsimea se topește și curge în foc. Tocmai aceasta ar fi una dintre probleme - susțin cei preocupați de sănătate - mai exact acei compuși chimici nocivi care se formează prin arderea grăsimii și care se transferă în carne prin fum. Specialiștii atenționează și cu privire la crusta “arsă” a cărnurilor, care rămâne adesea lipită de grătar, și recomandă gătirea la temperaturi joase, timp mai îndelungat.

Preț

Este cel mai ieftin grătar de pe piață, deși poate ajunge și la câteva mii de lei, în cazul grătarelor multifuncționale sau a celor construite din cărămidă.

Portabilitate

Este un grătar de exterior. NU se folosește la interior. Poate fi ușor sau dificil de transportat, în funcție de dimensiunea sa.

Grătarul cu gaz

Grătarul cu gaz

Gust

Nu oferă aroma inconfundabilă a grătarului cu cărbune, însă arzătorul grătarului cu gaz rumenește alimentele în mod similar și le oferă o savoare intensă, ușor afumată.

Efort

Este ușor de folosit și necesită aproximativ 10 minute de preîncălzire – mult mai puțin decât grătarul cu cărbuni. Poți controla cu ușurință nivelul temperaturii și poți opri arzătorul oricând dorești. Poți opta pentru un grătar multifuncțional, cu rotisor, afumătoare, dulap de depozitare etc. Pe de altă parte, grătarele cu gaz au multe componente care pot suferi defecțiuni după câțiva ani, în funcție de model și de frecvența utilizării. Mentenanța se poate dovedi costisitoare pe termen lung.

Sănătate

Carnea gătită pe un grătar cu gaz este considerată mai sănătoasă decât cea friptă deasupra cărbunilor. Primul motiv este lipsa fumului cu caracter nociv despre care vorbeam mai sus. Al doilea factor este faptul că poți avea control asupra temperaturii la care se gătește mâncarea, eliminând astfel riscul de carbonizare a micilor fragmente.

Preț

Destul de scumpe. Ca la orice produs, costul diferă în funcție de dotări, însă prețul de pornire este semnificativ mai mare față de grătarele cu cărbuni.

Portabilitate

Poți alimenta grătarul cu gaz propan (de la o butelie) sau cu gaz metan (de la rețeaua de distribuție publică). În cel de-al doilea caz nu putem vorbi despre mobilitate. L-ai “legat” la țeava de gaz și acolo rămâne. În varianta cu butelie, transportul este posibil, dar nu prea e de dorit, fiind greoi și dificil.

ATENȚIE! Orice grătar alimentat cu gaz trebuie manevrat și utilizat respectând întocmai instrucțiunile din manualul de produs, pentru a evita pericolul de scurgeri de gaz și alte riscuri.

Grătarul electric

Grătarul electric

Este cel mai puțin tradițional tip de grătar, însă a devenit foarte popular în ultimii ani, fiind cel mai sănătos și mai accesibil mod de a face grătar.

Gust

Deși are un scor excelent la toate celelalte categorii, gustul mâncării nu este un punct forte al acestui tip de grătar. Nu există flacără, așa că nu te aștepta la gustul tradițional de fum.

Efort

5 stele din 5. Potrivit pentru începători, pentru cei care nu au timp, pentru cei care vor să gătească sănătos, ba chiar și pentru cei cărora nu le place să gătească. Spre deosebire de celelalte grătare, nu e nevoie decât să-l bagi în priză sau într-un prelungitor și se va încinge în câteva minute.

Sănătate

Nu există flacără directă, deci nici riscurile asociate cu acest tip de gătire. Poți controla cu ușurință temperatura pentru o gătire optimă și sănătoasă a alimentelor. Este cel mai sigur grătar pentru sănătate, pentru siluetă, dar și pentru planetă, fiind cel mai nepoluant dintre cele 3 tipuri de grill.

Preț

Mai ieftin decât grătarul pe gaz, mai scump decât grătarul cu cărbuni. Dacă îl folosești doar în bucătărie, poți alege un grill mic, pentru blat, la un preț mai accesibil. Dacă vrei să îl scoți în grădină, există variantă grătarelor electrice înalte, cu picioare, tăvi de depozitare și alte dotări utile pentru un BBQ party ca la carte.

Portabilitate

Grătarul electric este grătarul pe care îl poți folosi la interior fără nicio grijă. Dacă ai un apartament restrâns sau o bucătărie mică, poți alege un grill ușor de folosit pe blatul de bucătărie sau chiar în balcon. Îl poți transporta foarte simplu oriunde, dar nu uita să te asiguri că ai o sursă de curent electric la îndemână.

Citește partea a 2-a și află:

  • Ce ustensile pentru grătar nu trebuie să-ți lipsească
  • Ponturi și sfaturi de la specialiști pentru un grătar perfect

Alte articole care te-ar putea interesa: