• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Gătitul acasă: avantaje și trucuri utile

Gătitul acasă: avantaje și trucuri utile

Ieșirile la restaurant sunt un excelent prilej de socializare și relaxare. Cu toate acestea, mâncarea de restaurant, de tip fast-food sau alimentele semipreparate ar trebui să fie plăceri ocazionale și nu un obicei alimentar de zi cu zi.

Gătitul acasă aduce numeroase recompense în ceea ce privește gustul, sănătatea, bugetul sau propria stare de bine. Nu ai timp, ești prea obosit sau pur și simplu nu știi să gătești? Îți oferim soluții la toate aceste probleme și te ajutăm să faci alegeri mai bune pentru tine și familia ta.

Dezavantajele mâncărurilor comandate sau semipreparate

Cine poate rezista unei cutii cu pizza proaspătă, livrată la ușă, sau unor foietaje gata de pus în cuptor? Sunt delicioase, sunt gata în timp record și ne potolesc foamea, cel puțin pe moment. Iată însă și câteva aspecte negative ale acestor obiceiuri culinare:

Porțiile de mâncare de la restaurant sunt, în general, mai mari decât ar trebui.

Atunci când comandăm mâncare acasă, ajungem adesea să mâncăm mai mult decât avem nevoie. Porțiile generoase depășesc de obicei recomandările specialiștilor în nutriție și sănătate. Multe dintre preparatele livrate acasă nu mai sunt la fel de gustoase a doua zi, așa că preferăm să mâncăm totul la o singură masă. Acest obicei crește riscuri de afecțiuni cardiovasculare și diabet și, în plus, are efecte nefaste asupra siluetei.

Alimentele semipreparate sunt adesea bogate în calorii, sare, zahăr și grăsimi nesănătoase.

Multe dintre mâncărurile ready-made sunt sărace din punct de vedere nutritiv și conțin cantități mari de ulei, grăsimi hidrogenate, zahăr, aditivi chimici și conservați, care contribuie la termene de valabilitate cât mai mari. E lesne de înțeles că aceste ingrediente – consumate frecvent – afectează organismul nostru, felul în care arătăm și în care ne simțim.

Sigur că există și opțiuni sănătoase în comerț, de aceea e indicat să consulți eticheta unui produs înainte de a-l cumpăra. Acordă atenție ingredientelor (sunt enumerate în ordinea cantității prezente în produs), tabelului nutrițional (poți vedea, de exemplu, concentrația de sare sau zahăr raportată la 100 gr) și termenului de valabilitate.

Să mergi la restaurant sau să aștepți livratorul de mâncare poate lua mai mult timp decât să gătești acasă.

Gătit acasă vs. mâncare comandată: ce ar trebui să știi

Șocant, nu-i așa? Dar cât se poate de adevărat. În primul rând, există multe rețete gustoase și hrănitoare care necesită un timp foarte scurt de gătire. În al doilea rând, poți folosi o mulțime de ustensile și electrocasnice care scurtează și mai mult timpul și efortul tău (vorbim despre ele puțin mai jos). În al treilea rând, cu puțină organizare și planificare, poți găti în avans mesele pentru câteva zile. Le poți păstra în pungi și caserole vidate ca să le menții gustul proaspăt, la fel ca în prima zi.

Ce beneficii îți aduce gătitul acasă

Mâncarea făcută în casă nu e doar o expresie a pasiunii de a găti, ci oferă numeroase avantaje pentru oricine.

  • Mâncărurile sănătoase pot preveni multiple boli și afecțiuni.
  • Poți controla ingredientele, caloriile și mărimea porțiilor.
  • E mai ieftin să gătești acasă decât să comanzi mâncare.
  • Ai control asupra calității și originii ingredientelor.
  • Ai control asupra igienei și poți reduce riscul toxiinfecțiilor alimentare.
  • Gătitul contribuie la creșterea încrederii și a stimei de sine.
  • Gătitul poate fi o activitate satisfăcătoare din punct de vedere creativ.
  • Să gătești pentru cei dragi e un simbol al dragostei și al aprecierii.
  • Gătitul acasă te face mai deschis la a încerca ingrediente și mâncăruri noi.
  • Mâncarea făcută în casă este pur și simplu savuroasă.

Ce te împiedică să gătești acasă și cum să depășești aceste obstacole

Toată lumea vorbește despre cât de satisfăcător, sănătos și savuros este să gătești acasă. Dar mulți dintre noi pur și simplu nu găsesc timpul sau motivația să facă acest efort. Iată care sunt cele mai frecvente motive care ne împiedică să gătim acasă. Urmează sfaturile și recomandările de mai jos și îți va fi mult mai ușor să-ți schimbi rutina alimentară.

Motiv: „Nu am timp să gătesc”

Știm. Nici noi. Ziua e mult prea scurtă că să mai avem timp de curățat morcovi, tocat pătrunjel și amestecat în tocănițe. Dar pentru asta există KitchenShop și toate brandurile celebre de electrocasnice și ustensile de bucătărie. Multe dintre aceste produse fac singure treaba, cu o simplă apăsare de buton. Iată câteva trucuri pentru a prepara mâncarea mai rapid:

Gătit acasă vs. mâncare comandată: ce ar trebui să știi

Cumpără-ți un tocător electric – îl poți folosi la mărunțirea fructelor, la prepararea aluaturilor de clătite, vafe, budinci (precum budinca de ovăz), la tocat cantități mici de carne, la amestecul compoziției de chiftele sau perișoare, la făcut maioneză, pesto, smoothie-uri și piureuri de fructe și legume. Un chopper compact așezat mereu la îndemână, pe blatul de bucătărie, te ajută cu adevărat să economisești timp.

Fă-ți o listă cu câteva rețete rapide și gustoase, pe care le poți prepara rapid.

Comandă ingredientele online, cu livrare la ușă.

Când ai o zi liberă sau mai lejeră, fă-ți stocuri de alimente gata de servit sau de gătit: legume congelate (poți folosi și legume congelate din comerț), carne tăiată/tocată și condimentată (poți congela chiftele, burgeri și perișoare gata modelate, gata pentru a fi gătite), sosuri, salate gata spălate, uscate și tocate.

Investește într-un cuțit bun. Este incredibil cât timp poate salva un cuțit care taie cu precizie și ușurință și care are o formă bine gândită. Pentru început, cumpără cuțitul bucătarului, potrivit pentru majoritatea alimentelor, apoi poți trece la cuțite specializate, precum cuțite pentru feliat sau cuțite pentru fructe și legume.

Motiv: „Sunt prea obosit(ă) ca să gătesc”

Mai ales dacă nu ești pasionat, gătitul este doar o sarcină în plus pe care ar trebui să o îndeplinești la finalul zilei. Există însă modalități prin care poți transforma această aparentă corvoadă într-o activitate simplă și – da, o zicem! – plăcută.

Gătit acasă vs. mâncare comandată: ce ar trebui să știi

Gătește în timp ce asculți muzică, podcasturi sau un reality show pe care îl iubești. Încearcă să faci din timpul petrecut în bucătărie o experiență care te relaxează. Chiar dacă mâinile tale toacă, frământă sau amestecă, creierul tău se relaxează atunci când asculți ce-ți place.

Folosește o oală electrică sub presiune: pui toate ingredientele în ea, o pornești și poți face orice altceva în acest timp. Folosește-o ca să gătești supe și ciorbe, tocănițe, pilaf de orez, terciuri, fripturi, legume sau mâncăruri de fasole, linte, năut. Un excelent ajutor în bucătărie!

Gătește o bucată mare de carne, care să-ți ajungă mai multe zile, și prepară în fiecare zi o altă garnitură la minut. Câteva idei de garnituri rapide: legume mexicane, mămăligă din mălai instant, cartofi copți, brocoli sau conopidă la abur, sparanghel sau ciuperci trase la tigaie, salate (verzi, de roșii, asortate etc), porumb dulce. O altă idee este să folosești carnea în rețete de paste, shaorma de casă, quesadilla, burgeri, sandvișuri sau salate consistente.

Motiv: „Nu știu să gătesc”

Nu trebuie să știi să gătești. Începe prin a te preface că știi 😊 Gătitul nu e matematică, așa că nu-ți face griji dacă nu ai toate ingredientele dintr-o rețetă, dacă sosul are cocoloașe sau dacă ai fiert prea mult orezul. Continuă să exersezi, ține cont de sfaturile noastre și vei deveni tot mai priceput!

Gătit acasă vs. mâncare comandată: ce ar trebui să știi

Începe cu rețete simple, precum paste, carne cu legume la cuptor, tocănițe. În special în cazul tocănițelor și al mâncărurilor de tip one pot (făcute într-o singură oală), nu e necesară respectarea cu strictețe a cantității sau a ingredientelor ca să obții rezultare savuroase.

Cumpără-ți vase de gătit care să te ajute, precum acest set de oale din inox. Aceste vase cu capac, ideale pentru începători, au gură de scurgere (de ex., poți scurge cu ușurință apa în care au fiert pastele, datorită capacului cu sită încorporată) și interior gradat pentru măsurarea volumului. Acest set format din trei oale și cratiță pentru sosuri și sotat este suficient pentru un novice în bucătărie.

Testează rețete culinare de pe gătesc.ro; – aici poți căuta rețete în funcție de dificultate sau de ingredientele pe care le ai sau pe care vrei să le folosești (vezi butonul Filtre).

  • Creează-ți un arsenal de mirodenii și condimente. Acestea dau gust mâncărurilor și pot transforma chiar și cele mai simple rețete în preparate complimentate de întreaga familie.
    Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească din setul de condimente și ierburi aromatice:
    • Boia dulce, iute și afumată
    • Pudră de usturoi
    • Foi de dafin
    • Scorțișoară (chiar și pentru preparatele sărate, precum chili con carne)
    • Chimen (merge bine cu varza murată, gulaș, hummus sau pus pe sărățele)
    • Chimion (nu e același lucru cu chimenul; merge de minune în rețetele de shakshuka)
    • Piper
    • Oregano
    • Rozmarin
    • Cimbru
    • Curry

Motiv: „Vreau să gătesc, dar familia mea refuză mâncărurile gătite”

Înarmează-te cu ambiție și răbdare și vei reuși să creezi obiceiuri mai sănătoase pentru cei dragi. Pune în aplicare aceste trucuri:

  • Oferă mâncărurile lor preferate într-o variantă homemade. Nu trebuie să mănânce din prima zi supă de legume. Pizza de casă, burgerii făcuți de tine sau cartofi prăjiți la air-fryer sunt deja mai sănătoase decât cele de la fast-food - deci poți să le consideri mici victorii.
  • Încurajează-i pe copiii mici să participe la activitățile din bucătărie. Le stârnești astfel curiozitatea pentru noi ingrediente și vor fi mai tentați să mănânce un preparat la care chiar au contribuit. Acest articol ține o mulțime de trucuri și beneficii despre implicarea copiilor în sarcinile culinare.
  • Fii un exemplu de urmat. Mănâncă în fața copiilor alimente sănătoase, zi după zi. Poate dura mai mult sau mai puțin, dar, într-un final, copiii vor imita comportamentul tău și vor dezvolta obiceiuri benefice pentru toată viața.

Îți dorești să afli și alte trucuri care să îți simplifice gătitul și sarcinile din bucătărie? Descoperă și alte articole pe această temă:

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: