• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Tipuri de pahare: clasificare și utilizarea corectă în funcție de băutură

Tipuri de pahare: clasificare și utilizarea corectă în funcție de băutură

Alegerea paharelor în funcție de tipul băuturii nu este tocmai o știință exactă, dar poate face toată diferența. Nu doar că potențează întreaga experiență a degustării, dar poate influența gustul, mirosul, temperatura și aspectului băuturilor tale.

Sigur că nu se așteaptă nimeni să ai acasă zeci de seturi de pahare pentru toate vinurile, cocktailurile și berile existente. Există însă câteva tipuri de pahare esențiale în fiecare casă, așa cum sunt cele pentru apă sau vin.

În funcție de preferințele tale și ale apropiaților tăi în materie de băuturi, poți adăuga seturilor de bază câteva modele de pahare pe care le vei folosi frecvent, atunci când ai oaspeți sau când îți dorești pur și simplu să te relaxezi în compania băuturii tale favorite.

Citește articolul nostru și descoperă:

  • cum influențează paharul caracteristicile băuturii.
  • care sunt paharele compatibile cu cele mai comune băuturi alcoolice, precum vin, bere și băuturi spirtoase.
  • care sunt paharele potrivite pentru băuturi fără alcool.
  • recomandarea specialistului cu privire la producători de sticlă și pahare de înaltă calitate.

Importanța alegerii corecte a paharelor pentru servirea băuturilor

Există mai mulți factori care justifică importanța paharului potrivit pentru fiecare băutură. Diferitele caracteristici ale băuturii – gustul, temperatura, perlajul (bulele) - pot fi evidențiate de forma paharului, contribuind astfel la o experiență desăvârșită de degustare.

Dacă paharul nu are forma favorabilă tipului de băutură, acesta poate atenua aroma sau efervescența, lucru indezirabil în special în cazul băuturilor scumpe, remarcabile.

Chiar și modul în care mâna noastră atinge paharul influențează temperatura băuturii. Căldura generată de corpul nostru încălzește băutura. Acesta este motivul (dar nu e singurul!) pentru care vinul se bea din pahare cu tijă, iar paharul nu se prinde niciodată de cupă.

Nu în ultimul rând, utilizarea paharului potrivit este o mărturie a ospitalității și a eleganței și contribuie la plăcerea de a savura o băutură. La urma urmei, nu își dorește nimeni să bea un vin bun dintr-o cană de ceai, nu-i așa?

Tipuri de pahare pentru băuturi alcoolice

Dacă îți dorești să mergi la sigur, ține cont de regulile de bază prezentate mai jos. Nu uita însă că multe dintre colecțiile producătorilor de pahare au un design îndrăzneț care sfidează adesea normele clasice de servire a băuturilor alcoolice (se aplică cu precădere în cazul paharelor pentru vin).

Pahare pentru vin roșu

Paharele pentru vin roșu au în general o cupă largă, rotunjită și bombată în partea de mijloc. Deschiderea largă permite o mai bună aerare a vinului și încurajează dezvăluirea deplină a aromelor.

Ca orice alt tip de vin, vinul roșu se bea din pahare cu picior pentru a evita încălzirea băuturii, dar și pentru o manevrare mai ușoară atunci când rotești vinul în pahar.

Pahare pentru vin alb

Spre deosebire de cele destinate vinului rubiniu, paharele pentru vin alb au de obicei o cupă cu diametru mai redus în partea superioară a buzei. Contactul cu aerul este mai redus pentru a împiedica oxidarea precoce a vinului. Astfel se păstrează mai mult timp aromele delicate pe care le au, în general, vinurile albe.

Diferența dintre paharele pentru vin alb și vin roșu se poate remarca și în înălțime, cele pentru vin alb fiind în general mai scurte.

Pahare pentru vin rosé

Tipuri de pahare: clasificare și utilizarea corectă în funcție de băutură

Paharele destinate vinului rosé sunt în general similare cu paharele pentru vin alb. De aceea nu este o greșeală să servești vinul rosé din paharele pe care le folosești și la vin alb.

Paharul vinului rosé are adesea formă de lalea, fiind o îmbinare armonioasă a caracteristicilor paharelor pentru vin alb şi roşu.

Pahare pentru vin de desert

Vinul pentru desert (de exemplu, sherry, Porto, Madeira) este un vin dulce, licoros, de aceea se servește în cantități mai mici. Paharele pentru vinul de desert sunt similare în formă cu paharele de vin, dar sunt vizibil mai joase și mai puțin încăpătoare decât acestea. Se pot folosi și la servirea lichiorului.

Pahare pentru whisky

Tipuri de pahare: clasificare și utilizarea corectă în funcție de băutură

Există multe tipuri de pahare de whisky, dar poate cel mai cunoscut este paharul cu înălțime medie, linii drepte și o bază groasă. Deschiderea paharului pentru whisky trebuie să fie largă pentru a permite adăugarea unor cuburi mari de gheață care să mențină băutura rece.

Există însă și pahare prevăzute cu bază de răcire, pentru a elimina nevoia adăugării de gheață și a evita diluarea whisky-ului.

Paharele cu formă de lalea sau siluete rotunjite sunt alegerea specialiștilor și a pasionaților de whiskey. Acestea concentrează aromele și le orientează spre nasul consumatorului. Diferențele se dezvăluie celor mai fini cunoscători de whisky și scotch.

Pahare pentru șampanie

Vinurile spumante se servesc în mod ideal în pahare înalte și înguste, cu deschidere mică, precum paharele de tip flute. Băutura are astfel o suprafață de contact cu aerul mai mică, pentru a reține astfel bulele de dioxid de carbon, dar și aroma.

Deși foarte populare în America anilor ´20 (vezi “The Great Gatsby”), paharele de șampanie cu deschidere largă nu sunt foarte populare astăzi din același motiv expus mai sus: băutura își pierde rapid efervescența și intensitatea gustului. Poți folosi același set de pahare pentru prosecco, șampanie, cava, cremant, dar și pentru cidru.

Pahare pentru bere

Pare greu de crezut pentru cei care nu apreciază în mod special berea, dar există zeci de modele de pahare pentru bere. Acestea influențează nivelul de acidulare, caracteristicile și retenția spumei, dar și compuși chimici care dau aromă, culoare și consistență berilor.

Iată câteva idei de reținut:

  • berea de tip lager, cea mai populară în România, se servește în halbă sau în pahare înalte și conice de tip Pilsner.
  • berea de grâu (Weizen/Weiss) se bea din pahare înalte, înguste la bază și cu buză largă.
  • paharul pentru bere cu picior de tip lalea sau paharul Goblet este potrivit pentru beri belgiene, beri Ale sau IPA.
  • paharul Pint pentru bere neagră permite formarea gulerului de spumă caracteristic berilor stout.

Dacă ți-am făcut poftă de bere sau pur și simplu îți dorești să afli mai multe, citește articolul nostru despre paharele iubitorului de bere.

Pahare pentru cocktail, lichior și alte băuturi dulci

Tipuri de pahare: clasificare și utilizarea corectă în funcție de băutură

Paharele pentru cocktail sau pentru long drinks îți asigură o libertate mai mare de alegere și îți permit să fii creativ în servirea băuturilor mixate. Cu toate acestea, există câteva cocktailuri clasice care se servesc întotdeauna în același tip de pahar. Dintre acestea menționăm paharul pentru martini, paharul pentru margarita și paharul pentru cocktailuri pe bază de gin.

Lichiorul, schnapps sau țuica românească se servesc din pahare mici, cu sau fără picior. Dacă ai deja acasă pahare destinate vinului de desert, le poți folosi pe acestea în servirea lichiorului.

Tipuri de pahare pentru băuturi non-alcoolice

Spre deosebire de licorile cu alcool, băuturile non-alcoolice nu sunt atât de pretențioase cu privire la forma paharului. Există însă câteva recomandări de care să ții cont.

Pahare pentru apă

Fie că este vorba de utilizare zilnică sau ocazii festive, paharele de apă sunt cu siguranță cele mai importante pahare de pe masă. Partea bună este că poți cumpăra seturi de pahare practice și rezistente fără a neglija designul acestora.

Paharele de apă pot avea forme și dimensiuni extrem de variate. Nu uita că apa se poate servi și din pahare cu picior.

Pahare pentru suc

Tipuri de pahare: clasificare și utilizarea corectă în funcție de băutură

Paharele pentru apă pot fi folosite și pentru servirea sucurilor, cu o excepție: paharele cu picior. Acestea nu se folosesc niciodată pentru sucuri, siropuri și alte băuturi răcoritoare dulci. Oferta este deosebit de variată, de la stiluri clasice, la modele extravagante sau pahare pentru copii.

Indiferent de model, îți recomandăm să nu alegi paharele bazat exclusiv pe designul acestora. Calitatea sticlei și metodele de producție sunt esențiale pentru claritatea și durabilitatea paharelor. Un pahar de calitate se simte la prima atingere, dar se și aude, prin clinchetul special din timpul ciocnirii.

Unul dintre cei reputați producători mondiali de pahare este Schott Zwiesel. Paharele din sticlă cristalină sunt produse în Germania folosind tehnologia unică Tritan (patentată internațional) și sunt apreciate în peste 120 de țări, atât pentru uz casnic, cât și în industria HoReCa.

Paharele din sticlă italiană Borgonovo se disting prin durabilitate și rezistență la uz zilnic constant și cicluri de spălare. Majoritatea articolelor sunt destinate și sectorului HoReCa, fiind așadar create spre a face față exigențelor acestui segment. Toate paharele Borgonovo sunt fabricate prin metode de presare și suflare, dintr-un singur tip de sticlă albă, fără plumb.

Paharele care poartă semnătura Krosno îmbină elemente unice de design, tehnologie de ultimă oră și execuție îngrijită. Calitatea înaltă a produselor Krosno precum și sticla impecabil turnată sunt obținute grație îmbinării tehnicilor de manufactură dezvoltate pe parcursul a peste 100 de ani.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: