• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cum să pregătești fast-food acasă, în mod sănătos

Cum să pregătești fast-food acasă, în mod sănătos

Probabil toată lumea știe că mâncarea de tip fast-food este asociată cu un deficit de nutrienți și un exces de ingrediente și compuși chimici nocivi pentru sănătate. Dar ce ne facem cu poftele, tentațiile, incredibila savoare a cartofilor prăjiți? 😊

Ne bucurăm în continuare de ele, cu un pic mai multă responsabilitate. Prepararea acasă a fast-food-ului poate fi atât ușoară, cât și ieftină, dar mai ales sănătoasă – dacă îți planifici foarte bine alimentele și modul de gătire. Mai departe, vei afla cum să te bucuri de toate beneficiile fast food-ului, astfel încât să mănânci ceea ce îți place fără griji pentru sănătate.

Ține cont de aceste trucuri pentru a te bucura de fast-food acasă

● Ai grijă la porții

Când îți dorești o alimentație sănătoasă „pe fugă”, atenția ta trebuie să fie îndreptată asupra cantității de mâncare pe care urmează să o consumi la fiecare masă. În general, o porție mică de cartofi prăjiți este suficientă, astfel încât să-ți satisfaci pofta și să te saturi. Nu mai aștepta senzația de sațietate atunci când te ridici de la masă, ci oprește-te la: “ parcă aș mai mânca, dar mi-am făcut pofta”.

Pentru un aport minim de calorii, folosește o friteuză cu aer cald pentru a “prăji” alimentele. Poți afla din acest articol dacă merită să investești într-un air-fryer.

● Adaugă fructe și legume

În mod cert, zilnic, dieta ta trebuie să conțină fructe și legume. Combină mâncarea ta preferată cu o varietate de garnituri pe bază de dovlecei, salate, vinete, avocado, nuci, banane, afine și chiar semințe.

De exemplu, dacă alegi o porție de cartofi prăjiți sărați pentru prânz, adaugă lângă aceștia o salată verde cu roșii și castraveți. Asigură-te tot timpul că obții fibrele și vitaminele de care ai nevoie, indiferent că alegi metoda „fast” pentru a pregăti mesele.

● Gătește alimentele la grătar sau la cuptor cu mai puțin ulei

Cum să pregătești fast-food acasă, în mod sănătos

Se poate „rapid” și „sănătos” dacă faci mici schimbări în modul în care gătești alimentele, în special carnea. Chiar dacă pieptul de pui este o opțiune slabă, acesta se transformă într-o bombă calorică dacă alegi să-l prăjești într-o tigaie plină cu ulei.

Alege să prepari orice tip de carne pe grătar sau în cuptor, cu mai puțin ulei. Folosește multe condimente și ierburi aromatice pentru a da savoare mâncărurilor.

Excepțiile de la reguli sunt absolut normale atâta timp cât rămân excepții. Soluția e să planifici cu cel puțin o zi înainte ce vei mânca acasă sau la serviciu. Atunci când mergi la serviciu, cea mai bună idee este să ai la îndemână o caserolă electrică portabilă, care îți păstrează mâncarea caldă. Caserola Zokura are și funcție de gătire la aburi, deci e un excelent susținător al celor care își doresc cu adevărat să se bucure de avantajele mâncărurilor sănătoase.

Trucuri pentru a găti fast-food acasă

Cu toții ne dorim să mâncăm mai sănătos, dar suntem adesea sabotați de diverse pofte culinare. Când poftele acestea sunt prezente mai des decât îți dorești, trebuie să găsești rapid alternative sănătoase de a pregăti un hamburger gustos sau o pizza mai ușoară.

În sensul acesta, ți-am pregătit 4 rețete de fast-food pe care să le folosești fără să-ți alterezi alimentația sănătoasă.

1. Pui crispy

Cum să pregătești fast-food acasă, în mod sănătos

Bucățile de pui crocant sunt o tentație pentru mulți pofticioși, dar cele din marile lanțuri de restaurante au două dezavantaje:

  • calitatea redusă a cărnii de pui.
  • prăjirea repetată în baie de ulei până ce acesta ajunge la punctul de ardere.

Deci cum facem? Alege pe cât posibil bucăți de carne din sursă bio, de la animale crescute și sacrificate cu respect. Apoi încearcă diverse rețete până ce o găsești pe cea pe gustul tău. Iată câteva rețete excelente cu care poți să începi:

2. Pizza

Cum să pregătești fast-food acasă, în mod sănătos

Este interesant de observat cum pizza autentic italiană, un preparat sănătos, a ajuns în topurile mâncărurilor de tip fast-food. Și aici, totul ține de ingredientele folosite, dar și de cantitatea acestora.

Ceea ce transformă o pizza nesănătoasă într-o pizza sănătoasă este limitarea mezelurilor și a brânzeturilor foarte grase, sosul de roșii fără zahăr preparat în casă, legume proaspete și un blat mai subțire în locul celui pufos. Descoperă aici câteva trucuri din bucătăria italiană pentru pregătirea și coacerea aluatului de pizza.

Iată câteva rețete:

3. Burger

Cum să pregătești fast-food acasă, în mod sănătos

Indiferent ce tip de proteină și de legume preferi, un burger poate rezolva această problemă: pui, curcan, porc, rață, vită, pește chiar și variante vegetariene cu tofu, fasole sau năut. În cazul acesta, burgerii, la fel ca și pizza, rămân printre variantele favorite, deoarece printr-un „sendviș” îți poți satisface întreaga masa atât cu legume, cât și cu proteinele necesare din timpul zilei.

Desigur, alege să prepari burgerul pe grătar și să eviți prăjirea într-o tigaie cu ulei, încât să devină o masă cât „mai ușoară”. Nu ezita atunci când vine vorba despre legume și verdețuri: ardei, salată verde, dovlecel, castraveți, roșii, ceapă, vinete, rucola și ierburi aromatice – toate își găsesc locul într-un burger sau altul.

Un alt truc care schimbă numărul de calorii ai mesei de tip „fast-food” sunt sosurile preparate în casă, cu mai puțin zahăr sau deloc. O altă idee bună este să-l consumi ”naked”, adică fără chifle sau cu o singură jumătate, în loc de două.

Uite aici câteva rețete rapide, peste care să te uiți când ți-e poftă de un burger:

4. Shaorma

Cum să pregătești fast-food acasă, în mod sănătos

Shaorma de casă este de departe o alegere excelentă când îți dorești o masă copioasă și plină de ingrediente sănătoase. Aceasta este aromată, învelită într-o lipie proaspătă, pur și simplu alegerea perfectă pentru masa din mijlocul zilei.

Înlocuiește maioneza cu un sos de iaurt cu usturoi, folosește cartofi copți sau prăjiți la air-fryer și încearcă să gătești carnea pe grătar sau în cuptor, cu adaos minim de ulei. Adaugă salată de varză, castraveți murați, ceapă roșie și orice alte legume preferi.

Iată câteva rețete folositoare:

Multe ingrediente, precum sosurile din pizza, burgeri sau shaorma pot fi preparate în avans și păstrate în frigider. Același lucru e valabil și pentru carne sau legume porționate și condimentate, apoi puse la congelator. E un truc excelent pentru că ai mereu la îndemână opțiuni sănătoase de a găti pentru tine sau familia ta.

În concluzie, nu e imposibil să pregătești o masă gustoasă cu mâncăruri pe care altfel le-ai comanda de la restaurant. Sigur, necesită un strop de planificare și un pic de efort. Ceea ce, zicem noi, e un preț mic de plătit pentru un corp mai sănătos și, de ce nu, o viață mai lungă.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: