• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Ce fel de vase folosim pe plita cu inducție?

Ce fel de vase folosim pe plita cu inducție?

Adevărații pasionați sunt mereu deschiși la nou. Și deși plita cu inducție nu e nimic nou în bucătării, unele neclarități și semne de întrebare încă ne stau pe limbă. Așa că hai să lămurim azi o bună parte din ele și să punem pe limbă lucruri mai importante, precum fripturile sau înghețata.

FUNCȚIONEAZĂ PLITA CU INDUCȚIE?

Pe scurt:

Transmite unde electromagnetice vasului de gătit, care încălzesc vasul și mâncarea din el.

Pe larg:

Sub fiecare element (ochi) al plitei se află câte o bobină de cupru. Atunci când elementul este pornit, un curent electric alternativ începe să străbată bobina care produce un câmp magnetic oscilant. Acesta, la rândul său, induce un curent electric în vasul de gătit și încălzește direct și exclusiv vasul, fără a încălzi suprafața plitei.

Și pe scurt, și pe larg, concluzia este aceeași: baza vasului de gătit trebuie să aibă în componența sa un material feros pentru ca încălzirea să aibă loc.

PLITA CU INDUCȚIE

PLITA CU INDUCȚIE, CU BUNE...

1. Eficiență.

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Marele avantaj de a încălzi vasul prin unde electromagnetice este că toată energia termică ajunge exclusiv în vas și în alimentele din el. Nu irosești căldura și nici nu transformi bucătăria într-o saună atunci când gătești ceva timp îndelungat. La final vei observa că timpul de gătire a mâncării este mai redus, la fel și consumul de energie electrică.

2. Siguranță.

Suprafața plitei nu se încălzește, deci nu este un pericol pentru micii curioși ai familiei. Câmpul magnetic produce căldura direct pe fundul vasului nu înfierbântă nimic din exteriorul acestuia. Vei descoperi că plita se încălzește strict sub suprafața vasului adică doar acolo unde are loc contactul fizic. Așadar, dacă nu există contact cu materialul feros, plita (“ochiul” respectiv) rămâne rece chiar dacă este pornită.

3. Eleganță.

Se zice că gusturile nu se discută, dar suntem totuși pe un blog de bucătărie și gastronomie, deci se poate spune că gusturile sunt preocuparea noastră nr. 1. Multă lume crede că plita cu inducție câștigă orice concurs de frumusețe între aparate de gătit, datorită liniilor simple și elegante, finisajului neted, panoului de control de tip touch și afișajului electronic. Curățarea se face și ea mai ușor decât la orice alt tip de plită, având o suprafață netedă, fără grătare și alte obstacole în zonele de gătit.

...ȘI CU RELE

Au și plitele cu inducție reversul medaliei că, vorba aia, nimic nu e perfect. Prețul mai ridicat decât restul tipurilor de plite poate fi un dezavantaj al inducției. Și mai trebuie să știi ceva: uneori pot fi destul de zgomotoase, mai ales atunci când sunt setate pe putere maximă, din pricina ventilatoarelor care funcționează pentru a răci componentele electronice.

Ultimul, dar poate cel mai important factor decizional nu se poate încadra nici la bune, nici la rele. Îi vom spune deci:

MAREA PROVOCARE: VASELE DE GĂTIT PENTRU INDUCȚIE

Dacă hotărăști brusc să-ți înnoiești bucătăria cu o plită cu inducție, trebuie să știi că cel mai probabil o bună parte din oalele, cratițele și tigăile tale vor fi incompatibile cu această tehnologie. Deci va trebui să-ți schimbi unele seturi de oale cu altele cu bază feromagnetică. Înainte de a-ți umple coșul de cumpărături cu produse din fier și fontă, intră în dulapurile de bucătărie și fă un recensământ: poți verifica ce vase rămân la datorie plasând un magnet pe partea inferioară. Dacă magnetul este atras de vas, acesta poate fi utilizat fără probleme pe plita cu inducție. Altfel nu.

Dar știi cum e, nou la nou trage, deci dacă ai o plită cu inducție proaspăt scoasă din cutie, de ce să nu completezi peisajul cu câteva produse de gătit noi-nouțe? Iată câteva variante potrivite în funcție de materialul din care sunt fabricate vasele:

PLITA CU INDUCȚIE

1. Fontă (cu înveliș emailat sau nu)

Vasele de gătit din fontă au o istorie de sute de ani și n-au nicio intenție să iasă din uz. Vorba aia, calitatea va fi mereu la modă. Și dacă tot ne dorim calitate, hai să cumpărăm calitate. Un vas care poartă însemnul unui brand cu renume (STAUB, LAVA) poate fi mai scump cu câteva sute de lei, dar garantează originea sigură a materialului din care este fabricat, standardele de producție conforme cu normele legale din industrie, dar și designul incomparabil, cu finisaje delicate și atente.

Și cum durata de viață a unei fonte bune este foarte îndelungată, nu prea există niciun motiv pentru care această investiție să nu fie una deșteaptă.

2. Oțel carbon (cu înveliș emailat sau nu)

Verișorul puțin mai ușor în greutate al fontei, oțelul carbon, este și el bun de pus pe plita cu inducție. Nu te gândi că e ușor ca un fulg (orice vas de calitate trebuie să fie mai greu), dar nici nu trebuie să fii Arnold Schwartzenegger ca să o muți de colo-colo. De Buyer, unul dintre cele mai consacrate brand-uri din domeniu, este producătorul unor tigăi și wok-uri din oțel ultra-rezistent, pentru gătit intensiv.

3. Unele vase din inox

Adică doar cele ale căror bază conține și un strat de material magnetic. În general, inoxul foarte ieftin nu are acest strat, deci nu poate fi folosit pe plita cu inducție. Vasul din inox poate fi construit integral din mai multe straturi sau poate avea doar baza multi-stratificată.

Astfel de vase de bună calitate găsești în portofoliul Zwilling și Demeyere, și sunt, de obicei, construite din:

  • inox 18/10 (18% crom, 10% nichel) – un oțel de calitate, rezistent la coroziune, acesta fiind învelișul extern al vasului
  • aluminiu - transmite căldura de 5 ori mai bine ca inoxul, deci adaugă super eficiență
  • oțel inoxidabil 18/0 - are proprietățile magnetice necesare inducției.

Desigur că și aceste rețete pot varia de la produs la produs, dar despre asta – într-un articol viitor.

4. Unele vase din aluminiu

PLITA CU INDUCȚIE

Aceeași poveste ca în paragraful anterior: aluminiul nu este un material magnetic, deci are nevoie de o bază în mai multe straturi, special concepută pentru inducție. Adică exact ceea ce a făcut renumitul producător german AMT Gastroguss cu o parte din gamele sale de tigăi și vase pentru gătit.

În loc de concluzie, o recomandare: înainte de orice achiziție, nu uita să te asiguri că produsul dorit are calitatea de a fi folosit pe plita cu inducție. Vei găsi această informație fie în descrierea produsului, fie pe ambalajul său, fie sub forma simbolului internațional gravat direct pe produs.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: