• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Dacă ai vrea să te bucuri mai mult de prospețimea cozonacului și a sarmalelor de la sărbători. Dacă te uiți cu nostalgie la căpșunile ofilite din frigider cu care voiai să decorezi tortul. Dacă ai vrea ca telemeaua adusă de la Sibiu să reziste mai mult. Dacă nu-ți mai ajunge spațiul în congelator. Dacă pur și simplu te-ai săturat să atunci mâncare…

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Înseamnă că merită să folosești un aparat de vidat alimentele.

Deși (spoiler alert!) suntem convinși de utilitatea unui astfel de produs, te încurajăm totuși să citești acest articol, scris cât mai obiectiv cu putință. Vei găsi informații esențiale despre tipurile de aparate de vidat, caracteristici importante, dar și principalele beneficii pe care le aduce vidarea alimentelor, de la prevenirea risipei alimentare sau economisirea banilor la cumpărături până la îmbunătățirea gustului cărnii marinate.

Ce este un aparat de vidat alimente și cum funcționează?

Vidarea este unul dintre cele mai eficiente metode de păstrare a alimentelor, pentru că le prelungește durata de valabilitate prin eliminarea aerului și sigilarea lor în pungi și/sau caserole ermetice. Acest lucru previne oxidarea și încetinește dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme care cauzează alterarea mâncărurilor.

Este simplu de explicat și aproape corect să spunem că un aparat de vidat alimente extrage tot aerul care înconjoară alimentele dintr-un recipient. De dragul corectitudinii informațiilor, trebuie să menționăm că aerul nu este 100% extras în urma procesului de vidare, însă cantitatea minimă de aer care rămâne nu poate transporta umezeala în mediul înconjurător, deci este destul de inofensivă.

Cât rezistă alimentele vidate?

Alimentele vidate rezistă chiar și de 5 ori mai mult decât alimentele păstrate în mod tradițional, în mediu fără vid. Depozitează alimentele vidate așa cum le-ai păstra în mod normal: la temperatura camerei, în frigider sau în congelator.

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Ce alimente poți să conservi și să păstrezi cu un aparat de vidat?

Conservarea în vid este potrivită pentru aproape orice aliment:

  • Carne crudă și gătită
  • Pește și fructe de mare
  • Fructe, legume, verdețuri, semințe
  • Alimente uscate (făină, fasole, ovăz, cafea etc)
  • Mezeluri și brânzeturi
  • Mâncăruri gătite
  • Prăjituri
  • Pâine și produse de patiserie
  • Dulciuri
  • Chipsuri, sărățele, covrigei, biscuiți
  • Diverse băuturi.

Ar fi bine să eviți să videzi și să păstrezi timp îndelungat brânzeturile moi (Brie, Camembert, ricotta etc), ciupercile proaspete, ceapa și usturoiul, din cauza riscului de dezvoltare a bacteriilor anaerobe. Acestea sunt bacterii care se pot înmulți chiar și în absența oxigenului.

Poți păstra în vid chiar și non-alimente

Sună cel puțin ciudat, dar știai că poți vida haine pentru a economisi spațiu în dulap sau documente pentru a evita deteriorarea lor din cauza umezelii? În cazul hârtiilor și actelor, îți recomandăm să le stochezi într-un dosar de carton înainte de a le vida, pentru a le menține forma.

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Beneficiile utilizării unui aparat de vidat

Aparatul de vidat este deosebit de util indiferent de mărimea familiei tale, de stilul tău alimentar sau de frecvența cu care gătești. Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt. Discutăm mai jos cele mai importante avantaje ale unui aparat de vidat.

Alimentele rezistă mai mult timp

Sigilarea în vid elimină aerul și încetinește dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului care sunt responsabile de deteriorarea alimentelor. Mâncărurile rezistă de până la 5 ori mai mult.

Mai multă igienă și siguranță alimentară

Vidarea ajută la izolarea produselor de celelalte, lucru care previne contaminarea, de exemplu, în cazurile în care depozitezi în frigider alimente crude și gătite. Ajută astfel și la prevenirea transferului de mirosuri.

Nu mai arunci mâncare, previi risipa alimentară

Păstrarea în vid e o idee bună pentru mâncărurile de zi cu zi și o idee extraordinară pentru resturile rămase de la sărbători și mesele în familie. De ce să arunci, când poți vida și congela orice fel de mâncare? Poți consuma bunătățile după câteva zile, săptămâni sau chiar luni.

Alimentele ocupă mai puțin spațiu în dulap, frigider, congelator

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Eliminarea aerului permite ca alimentele să fie depozitate într-un mod mai compact, economisind astfel spațiu în cămară, dulapuri sau frigider. Cerealele, fructele, pastele sau chipsurile salvează mult spațiu atunci când sunt ambalate în vid.

Cumperi mai rar, gătești mai rar

Poți face cumpărăturile o dată pe săptămână. Economisești astfel timp și bani. Chiar și cele mai perisabile alimente, precum avocado, își păstrează prospețimea, textura și nutrienții.

Carnea se marinează mai rapid, gustul marinadei rămâne intens

Marinarea poate fi un proces lent, uneori fiind nevoie de câteva ore sau chiar zile pentru ca aromele să pătrundă pe deplin în carne. Vidarea cărnii cu marinadă scurtează acest proces până la câteva minute. Fără expunere la aer, compușii volatili ai marinadei nu se evaporă și nu se oxidează, păstrând întregul profil de gust și aromă.

Alimentele ocupă mai puțin spațiu în dulap, frigider, congelator

Eliminarea aerului permite ca alimentele să fie depozitate într-un mod mai compact, economisind astfel spațiu în cămară, dulapuri sau frigider. Cerealele, fructele, pastele sau chipsurile salvează mult spațiu atunci când sunt ambalate în vid.

Gătești alimentele sous-vide

Este o tehnică ingenioasă, extrem de avantajoasă în materie de gust și textură a preparatelor. Alimentele se videază, apoi se gătesc în apă fierbinte. Află mai multe despre beneficiile acestui procedeu din articolul nostru: Gătitul sous-vide. Dacă îți dorești să intri în universul delicios al gătitului în vid, ai nevoie și de un aparat de gătit sous-vide.

Videzi chiar și sticlele cu vin

Odată deschis, vinul începe să oxideze - un proces inițial benefic. Cu toate acestea, vinul deschis îți pierde proprietățile după 2-3 zile. Aparatele de vidat cu pompă manuală pot avea accesorii utile precum dopuri vacuum pentru vin, care prelungesc prospețimea acestuia până la câteva săptămâni sau chiar luni.

Ce caracteristici să iei în considerare în alegerea unui aparat de vidat alimentele?

1. Tipul aparatului de vidare

Există trei tipuri de aparate de vidat alimente:

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Aparate de vidat pungi care sigilează marginea pungii

Sunt potrivite pentru uz casnic, pentru a vida carne, fructe, legume, etc. Aceste aparate cu deschidere lată aspiră aerul din interiorul pungii și sunt prevăzute cu o bandă de încălzire care sigilează punga după ce tot aerul a fost extras.

Sunt accesibile ca preț, dar au dezavantajul că pot sigila doar pungi, nu și caserole sau sticle. Pungile pot fi reutilizabile, dar trebuie tăiate cu foarfeca atunci când vrei să le deschizi.

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Aparate de vidat cu pompă manuală

Sunt ideale pentru uz casnic, pentru a vida aproape orice alimente, chiar și mâncăruri gătite. Sunt moderne, eficiente, compacte și ocupă spațiu minim în bucătărie.

Pot vida prin aspirație atât pungi cu orificiu special, precum și caserole speciale sau chiar sticle de vin și alte băuturi. Pungile, caserolele și dopurile de vid sunt reutilizabile și au o durată mare de viață.

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

Aparate de vidat profesionale cu cameră presurizată

Acestea sunt mai mari, mai scumpe și sunt adesea utilizate în mediile comerciale. Nu merită să cumperi un astfel de aparat voluminos doar pentru sarcinile casnice de vidare.

Spre deosebire de celelalte modele, acest tip de aparat de vidat folosește o cameră presurizată pentru a elimina aerul.

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

2. Pungile de sigilare în vid

Majoritatea aparatelor de vidat au incluse în cutie un număr limitat de pungi. Ia în considerare că înlocuirea lor va fi un cost recurent. Sigur că și acest lucru depinde de tipul de aparat ales. În cazul pungilor de ambalare în vid cu orificiu de vidare, vorbim despre mai multă versatilitate și o durată de viață mare. Acestea nu trebuie tăiate cu foarfeca pentru a scoate alimentele dinăuntru, ci funcționează cu o simplă apăsare a butonului care deschide supapa de vid.

Pungile fără supapă, folosite cu aparatele clasice de vidat, sunt mai accesibile ca preț, dar nu se pot reutiliza de prea multe ori, uneori chiar deloc. Poți găsi aceste pungi în dimensiuni pretăiate sau poți alege role care îți permit să alegi dimensiunea sacului în funcție de nevoi.

3. Caserole de sigilare în vid

Excelente pentru a lua gustări și mâncăruri la pachet, dar și pentru o depozitare elegantă și organizată în frigider. Aceste recipiente utile și versatile sunt prevăzute cu supapă și se videază cu ușurință, folosind o pompă manuală compatibilă.

Pur și simplu fixezi pompa de vid pe supapa recipientului, acționezi pompa printr-o apăsare de buton, iar aerul se extrage automat. Le poți folosi pentru a vida mâncăruri gătite, carne, fructe, legume, dulciuri, produse de patiserie - de fapt, pentru aproape orice aliment.

4. Timpul de așteptare

Există aparate care știu din fabrică faptul că timpul e prețios și nu te obligă să suporți timpi de așteptare. Alte modele însă au nevoie de 20 - 60 de secunde de așteptare între ciclurile de vidare, lucru care poate fi destul de enervant în cazul în care vrei să ambalezi mai multe pachete.

Modele recomandate de aparate de vidat alimentele

Aparat de vidat alimentele: ce este, cum funcționează și care sunt avantajele

1. Dacă te întrebi ce aparat de vidat alimente să cumperi, primul nostru răspuns va fi întotdeauna pompa de vid Zwilling Fresh&Save. Pentru noi, Zwilling este cel mai bun aparat de vidat. E o părere subiectivă, desigur, dar împărtășită de mulți dintre colegii pasionați de gătit de la KitchenShop. Poți vida pungi, caserole din sticlă sau plastic, dar și sticle de vin.

Acest sistem ingenios și inovator îți permite chiar să ții evidența alimentelor vidate cu ajutorul aplicației mobile gratuite și a codurilor QR imprimate pe produse.

2. Dacă optezi pentru un aparat clasic de vidat pungi, care își face treaba cu prisosință, îți recomandăm un model inteligent și durabil de la Princess.

3. Pentru iubitorii de vin, care nu suportă gândul de a irosi o licoare bună, recomandăm gama Epivac de la Peugeot. Aceasta poate fi și un cadou inspirat pentru un pasionat de băuturi fine.

Printre aparatele electrice de vidat sticle de vin se remarcă și modelul Kitchen Craft cu două dopuri vacuum incluse.

Am putea să-ți spunem că necesitatea unui aparat de vidat e determinată de stilul tău de viață sau de gătit. Însă adevărul este că aparatele de vidat sunt un produs util în orice bucătărie modernă. Nu vei regreta achiziția unui astfel de aparat.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: