• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Vasul Papillote pentru gătit la aburi

Vasul Papillote pentru gătit la aburi

Toată lumea vorbește despre mâncăruri care sunt și gustoase, și sănătoase, dar în realitate, câte le bifează pe amândouă? La Papillote este vasul din ceramică franțuzească, adus tocmai din Burgundia, care gătește la cuptor și la abur în același timp. Ce gătește? Cele mai sănătoase mâncăruri, precum pește, carne albă și legume, multe legume. Cum gătește? Sub capac, în aburi proprii, cu adaos minim de grăsime și fără să scape mirosuri neplăcute în casă.

Despre acest vas excelent povestim pe larg în rândurile de mai jos. Nu înainte de a așterne câteva gânduri despre celebra tehnică de gătit în papiotă, sursa de inspirație a vasului Papillote.

papillote

În ce constă tehnica de gătit în papiotă

Gătitul în papiotă (nu cea din croitorie, ci papiota din bucătărie) este o metodă rapidă, savuroasă și foarte sănătoasă de preparare a alimentelor. Aceasta presupune împachetarea alimentelor în hârtie de copt și gătirea lor la cuptor. Vorbim deci despre o gătire rapidă în aburi proprii, care păstrează aromele și nutrienții alimentelor și combină savoarea tuturor ingredientelor folosite.

Gătitul în papiotă vine din marea bucătărie franceză unde este splendid denumit “en papillote’’. Este folosit îndeosebi pentru alimentele delicate precum pește și fructe de mare, crustacee, legume, dar e potrivit și pentru brânzeturi, tofu sau carne albă.

În ciuda numelui sofisticat, această metodă de gătit e destul de simplă, dar necesită câteva sesiuni de practică pentru începători și, mai ales, câteva trucuri care să asigure rezultatele dorite.

1. Împachetarea hârtiei de copt poate da bătăi de cap, pentru că trebuie făcută în așa fel încât aburii din interior să nu evadeze, iar despachetarea să fie simplă și elegantă.

2. Este esențial ca toate alimentele din papiotă să se gătească în același timp. Un file de pește necesită între 15 și 30 de minute în papiotă pentru a fi gătit la perfecție, deci și legumele care-l însoțesc ar trebui să aibă aproximativ același timp de gătire. Taie legumele julienne sau rondele și, în cazul legumelor tari, fierbe-le puțin înainte.

3. Atunci când prepari pește, se recomandă folosirea legumelor moi precum ciuperci, ceapă, mazăre, sparanghel, ardei, roșii cherry, dar și ingrediente puternic aromatizante, cum ar fi felii de citrice, usturoi, verdețuri, ghimbir, măsline sau capere.

tehnici de gatire

4. Timpul de gătire depinde de ingredientele folosite, dar e important să reziști tentației de a desface hârtia de copt în timpul gătirii, pentru a verifica alimentele. Acest lucru nu face decât să reducă din aburi și din savoarea preparatului.

Practice makes perfect, zic anglofonii. Doar că în timp ce unii practică și exersează împachetări, împăturiri și timpi de gătire, francezii zâmbesc și se bucură de un café au lait, pentru că au la îndemână vasul Papillote care face toată treaba, în cel mai elegant mod. 😊

Vasul Papillote pentru gătit la aburi, sub capac

Papillote este un vas ceramic de gătit la aburi care face exact ce spune numele: gătește în papiotă, fără a avea nevoie de alte accesorii, ba chiar și dacă îți lipsesc aptitudinile de bucătar. Și cine altcineva putea să creeze un vas pentru gătitul en papillote decât francezii de la Emile Henry ?!

Acest vas de gătit în aburi proprii este ideal pentru a găti pește întreg sau file, fără grăsime sau cu adaos minim. Tot ce trebuie să faci este să așezi peștele în mijlocul vasului, să adaugi legumele și condimentele, să închizi capacul și să-l pui în cuptorul preîncălzit. Rezultatul este un pește minunat de fraged și aromat - gătit ușor și uniform.

Baza vasului este prevăzută cu indentații de tip grill pentru a împiedica lipirea peștelui, dar și pentru a asigura o gătire uniformă, fiindcă permite aburilor să învăluie alimentele. În același timp, contribuie la ridicarea ușoară a bucății de pește, pentru a evita gătirea în exces a părții de jos datorată lichidelor de la bază.

Capacul practic al vasului asigură gătire rapidă și promite arome grozave și intense, fără să lase mirosul puternic de pește să scape din interiorul vasului.

peste

Caracteristicile vasului Papillote din ceramică franțuzească

În atelierele Emile Henry, fiecare produs este prelucrat manual, din materiale și vopseluri naturale, ceea ce înseamnă că fiecare vas sau ustensilă Emile Henry este unic.

Fabricat din ceramică HR® (High Resistance) după o rețetă proprie, vasul Papillote are toate caracteristicile care au adus faima produselor din ceramică franțuzească de Burgundia:

  • Fabricat din ceramică rezistentă, un strat special.
  • Distribuție excelentă a căldurii pe toată suprafața vasului.
  • Rezistent la temperaturi între -20 °C și 270 °C.
  • Potrivit pentru cuptor, cuptor cu microunde și congelator.
  • Ușor de întreținut, lavabil în mașina de spălat vase.
  • Rezistent la șocuri și zgârieturi – poți tăia direct pe vas.
  • Nu reține și nu transferă mirosurile alimentelor între sesiunile de gătit.
  • Mânere pentru prindere și manevrare ușoară.
  • Fără metal în componență.
  • Lucrat manual în Franța.
  • 10 ani garanție.

Vasul Papillote are o capacitate de 1,9L și o suprafață de 42 x 25 de cm. Pereții vasului au înălțimea de 10 cm. Greutatea vasului cu capac este de 3,2 kg.

Ce poți prepara în vasul Papillote

Vasul Papillote este ideal pentru a găti pește file sau întreg, dar îl poți folosi cu succes și pentru fructe de mare, legume și fructe, ciuperci, bucăți de pui și curcan sau brânzeturi. Desigur, nu te oprește nimeni să-l folosești fără capac, la preparate gratinate, cartofi franțuzești, musaca și chiar deserturi.

gratar

Frumusețea acestui vas este că poți prepara orice rețetă dorești, indiferent că te inspiri de la alți bucătari sau faci o creație proprie cu ce ai la îndemână.

Unul dintre marile avantaje ale vasului Papillote este că formează un mediu închis și fierbinte, care favorizează armonizarea gusturilor, însă nu permite mirosurilor să iasă.

Poți așadar să combini în fel și chip alimentele tale preferate. Mâncarea nu se arde și se gătește în suc propriu, fără să adaugi ulei sau alte grăsimi. În cazul în care alegi să gătești pui, curcan sau legume care nu conțin multă apă, îți recomandăm să adaugi două-trei linguri de lichid, fie el supă de pui sau de legume, suc de roșii, lapte, oțet balsamic, zeamă de lămâie, apă sau vin.

Cod la cuptor, cu ricotta, spanac și roșii uscate (rețeta video mai jos)

    • 2 fileuri de cod, aprox. 800 gr fiecare
    • 250 gr ricotta
    • 100 gr roșii uscate
    • 100 gr frunze proaspete de spanac
    • 200 gr roșii cherry
    • 150 gr șalote
    • 3 linguri ulei de măsline
    • Sare și piper

  • Preîncălzește cuptorul la 200°C.
  • Spală fileurile de cod în apă rece și usucă-le cu un prosop curat de bucătărie.
  • Taie mărunt roșiile uscate. Spală, usucă și toacă grosier frunzele de spanac.
  • Într-un castron încăpător, amestecă ricotta cu roșiile uscate și spanacul. Asezonează.
  • Unge cu puțin ulei de măsline baza vasului Papillote. Așază un file de cod, apoi pune compoziția de ricotta și acoperă cu celălalt file de cod.
  • Decojește șalotele și pune-le în vas, în jurul preparatului. Stropește totul cu ulei de măsline.
  • Pune capacul și dă la cuptor pentru 25 de minute.
  • După 15 minute, adaugă și roșiile cherry.

Cum se fabrică vasele din ceramică emailată Emile Henry

Lutul sau argila, un produs natural, este folosit de oameni de mii de ani pentru a găti sau pentru a stoca alimente. Lutul de Burgundia stă la baza întregii povești Emile Henry. În timp ce respectă și păstrează tradițiile ceramice locale, compania a introdus progrese tehnice (precum Céradon®) prin care vasele capătă o rezistență sporită la influențe și șocuri termice și mecanice.

Lutul folosit pentru produsele Emile Henry este destul de fluid, obținut din diferite tipuri de roci fin măcinate și prelucrate pentru îmbunătățirea calității – rețeta precisă fiind însă un secret Emile Henry. Singurul alt ingredient care se adaugă în componența ceramicii este apa.

Compoziția de lut este turnată în matrițe de ipsos. Fiecare matriță din gips corespunde unei forme: vas de copt oval, vas dreptunghiular, carafă, etc. Gipsul este un material poros care absoarbe apa conținută în lut și astfel permite matriței să se comprime. Odată extrasă din matriță, forma de lut este uscată timp de 6 ore la 50°C.

Următorul pas este aplicarea smalțului/emailului pe suprafața vasului. Emailul folosit în atelierele Emile Henry este alcătuit din sticlă măcinată și vopseluri naturale, sigure pentru sănătate, în conformitate cu reglementările legale. Emile Henry este una dintre puținele companii de ceramică din lume care oferă o gamă atât de variată de culori.

Vasul emailat este ars într-un cuptor special, timp de 4 ore, la o temperatură extrem de ridicată (1150°C). Prin acest proces, emailul devine foarte dur, dar și uniform și neted la atingere.

Fiecare piesă este testată manual. Produsele Emile Henry sunt certificate ISO 9001, pentru garanția siguranței și a calității.

fabricare

Ce spun cumpărătorii despre vasul de gătit la aburi

Produsele Emile Henry sunt apreciate de către bucătari amatori și profesioniști din toată lumea, fie că e vorba despre Franța, România sau Statele Unite ale Americii. Iată o parte dintre gândurile împărtășite de pasionații de gătit în urma achiziției vasului Emile Henry:

Am cumpărat steamerul pentru pește anul trecut și pur și simplu îl ador: somonul cu legume îmi iese perfect, iar varza de Bruxelles nu mi-a ieșit niciodată atât de fragedă. Vasul e un pic cam costisitor, dar merită din plin – pot spune că mi-am recuperat investiția fie și doar pentru că am înlocuit somonul comandat la restaurant cu cel pregătit acasă, același gust, mult mai puțini bani. Vă recomand să-l cumpărați, nu veți regreta!

- Jackie (achiziție verificată)

Am cumpărat vasul acesta de cuptor/gătit la aburi după ce am mâncat la un prieten o masă delicioasă cu pește gătit în Papillote. L-am comandat și eu și deja l-am folosit pentru pește. Rezultatul e grozav. Gătește peștele la abur în timp ce e copt la cuptor, cu lichid minim adăugat. În plus, arată frumușel pe masă și se curăță foarte ușor.

Yan (achiziție verificată)

Produsul cumpărat își face treaba de minune, este demențial de bun.

Anonim (achiziție verificată)

Emile Henry, o poveste de peste 170 de ani

Despre Emile Henry și frumusețile eterne din inima Franței am mai scris aici. O afacere de familie pornită în 1850 de către un tânăr olar, Jacques Henry, și transmisă din tată-n fiu, timp de șase generații, Emile Henry a devenit o companie istorică în Franța și renumită în jurul lumii pentru vasele și accesoriile din ceramică de Burgundia.

În cele patru ateliere din Marcigny, peste 200 de meșteri artiști lucrează cu mâinile, dar și cu inima, piesele din ceramică, de o eleganță incontestabilă și o performanță și durabilitate deja dovedite.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: