• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Mâncăruri naționale din jurul lumii pe care trebuie să le încerci

Mâncăruri naționale din jurul lumii pe care trebuie să le încerci

Considerată doar de câțiva ani încoace mâncarea noastră națională, tradiționala fasole cu ciolan, așa banală cum ne pare, ar putea face ravagii într-un top al celor mai bune mâncăruri naționale din lume. Probabil că ar câștiga puncte la categoriile “Bogăție de arome” și “Simplitate delicioasă”, dar trebuie să recunoaștem că ar putea duce o luptă strânsă la categoria “Diversitatea ingredientelor”.

Ca să nu ziceți că vorbește gura fără noi, am hotărât să facem un ocol (fie el și virtual) în jurul Pământului pentru a descoperi cele mai interesante preparate naționale. Mai multe ne-au atras atenția, însă doar 6 au ajuns în top. Deocamdată. La cât de mult iubim bucătăria, mâine s-ar putea să mai facem o listă :)

1.Ackee și pește sărat – JAMAICA

Dacă ajungeți vreodată în regiunea Caraibelor, s-ar putea să vi se servească la micul dejun un preparat foarte colorat, asemănător cu o tocăniță de legume cu ouă gătite și bucăți de pește. Nu o refuzați din prima că s-ar putea să vă impresioneze.

Ackee este fructul național al Jamaicăi, însă majoritatea se referă la el ca la o legumă. Asemănător cu avocado la consistență, fructul de ackee este cremos, untos și cu o textură atât de delicată că simți cum ți se topește în gură. Preparat termic, seamănă izbitor cu “scrambled eggs” (ouă jumări sau papară).

Ei bine, acest fruct legendar în Jamaica (care, atenție!, este otrăvitor atunci când nu este copt) face o pereche minunată cu codul bacalhau, pește cod conservat în sare. Lângă ele, o varietate de legume care diferă de la bucătar la bucătar: ardei gras, usturoi, ceapă etc. Se gătesc la tigaie împreună așa cum doar un Jamaican știe și poartă un titlu care n-are cum să nu te facă un pic curios: preparatul național al insulei Jamaica.

2.Cou-cou și pește zburător – BARBADOS

Bucătarii din estul Caraibelor nu se lasă mai prejos și au reușit să creeze un preparat național care conține pește zburător, peștele național al insulei Barbados. Considerată delicatesă în regiune, peștele zburător și-a primit numele datorită înotătoarelor foarte similare cu aripile păsărilor. Nu vă faceți griji, n-o să zboare din farfurie (decât dacă sunteți foarte înfometați :) )

Pe de altă parte, preparatul cou-cou n-are nicio legătură cu cous-cous, ci este un fel de mămăligă din mălai și bame (denumite și okra). Cu mălaiul bănuim că e totul clar, dar nici bamele nu ne sunt chiar străine: sunt acele plante care seamănă cu păstăile verzi și, susțin unii, au gustul similar cu al sparanghelului.

Lăsănd deoparte toate aceste denumiri sofisticate, cârcotașii ar zice că vorbim despre un preparat foarte simplu și deloc exotic: mămăligă cu pește. În realitate, vorbim despre o mămăligă specială, diferită de ce cunoaștem noi, și un pește deosebit gătit la aburi și aromatizat cu zeamă de lime, mirodenii și legume locale sau prăjit și servit lângă un sos picant. Nu vă rămâne deci decât să dați o fugă până în Barbados și să găsiți singuri diferențele :)

3. Bulgogi cu Kimchi – COREEA DE SUD

Pentru un iubitor de steak de vită, Coreea vine cu o piesă de rezistență, luată direct de pe grătar și numită simplu “bulgogi”. Bulgogi se traduce ad litteram prin “carne de foc”, fiindcă se gătește rapid, la foc mare. De data asta nu vorbim despre vreo ciudățenie cu ingrediente bizare, ci despre un preparat pe gustul multora dintre noi.

Bulgogi se referă la bucăți de carne de vită de cea mai bună calitate, marinate într-un amestec de sos de soia, ulei de susan, usturoi, ceapă, ghimbir, ciuperci, vin, zahăr și rumenite pe grătar sau, mai nou, în tigaie. Se servesc adesea învelite în frunze de salată sau de spanac.

Kimchi se referă la... murături. Varză Napa, ridiche coreeană și uneori castraveți – toate murate într-o saramură cu ghimbir, usturoi, ceapă și pastă de chilli. Aceste murături parfumate sunt considerate preparatul național al Coreei de Sud, fără să fie neapărat însoțite de steak-ul de vită, dar nu vă puteam trimite până acolo doar pentru murături, nu-i așa?

4. Kibbeh – SIRIA

Deși este considerat preparatul național al Siriei, Kibbeh este un aperitiv popular în multe țări din Orientul Mijlociu. Așa că ai șanse mari să-l găsești în meniurile restaurantelor cu specific oriental din România.

Kibbeh sunt niște chiftele cu formă ovală din carne tocată de miel, bulgur, ceapă și condimente tradiționale, de cele mai multe ori prăjite, însă există multe variante ale acestei rețete gătite la cuptor, fierte sau chiar... crude. Le poți servi alături de iaurt cremos, mentă, castraveți sau semințe de rodie. Și, după cum probabil că ți-ai dat seama, pot fi gătite acasă atâta timp cât aveți la îndemână ingrediente de calitate excelentă.

5. Haggis – SCOȚIA

După ce afli că animalul național al Scoției este... unicornul (nu glumim), te aștepți deci la o mâncare națională cu totul ieșită din comun. Și pentru multe culturi chiar este. Haggis-ul scoțian este un preparat asemănător cu drobul nostru de miel și conține, în mare, cam aceleași ingrediente: organe de oaie (inimă, ficat, plămâni), ceapă, grăsime animală, fulgi de ovăz, mirodenii, toate mărunțite și învelite în membrana stomacului de oaie. Sună cunoscut, nu?

Spre deosebire de drobul nostru servit pe masa de Paște, haggis-ul se servește în mod tradițional alături de piure de cartofi, piure de napi și, cum altfel, un sos amețitor de whisky. Doar vorbim despre patria whisky-ului. Se spune că lumea se poate împărți în două: cei care iubesc și cei care detestă haggis-ul. Cale de mijloc nu există. Așa o fi? Hai în Scoția să aflăm!

6. Poutine – CANADA

Deși este considerat o mâncare emblematică pentru Canada și a fost numit în nenumărate rânduri “preparat național”, există voci care susțin că Poutine este reprezentativ doar pentru provincia Quebec, locul de origine al acestui preparat.

Lăsând politicile culinare deoparte, Poutine este o mâncare șocant de simplă și foarte savuroasă. O porție irezistibilă de cartofi prăjiți presărați cu bucăți de brânză și gravy, un sos maroniu pe bază de carne. Nu așteptați să mai adăugăm ceva ieșit din comun. Asta este tot! Și chiar acesta e și motivul pentru care unii canadieni îl consideră un preparat lipsit de finețe și nedemn de a purta titlul de “preparat național”. Dar să fim serioși: cine nu-și dorește din când în când o porție cinstită de cartofi prăjiți cu brânză și sos demențial cu parfum de… friptură? :)

Produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: