Cireșele sunt ca niște nestematele rubinii din lumea fructelor. Toată lumea le iubește și le vrea, sunt dulci, aromate și strălucesc pur și simplu pe orice masă din piață sau din supermarket. Bonus: le poți purta ca cercei. 😊
Dar, ca orice nestemate, cireșele nu se găsesc oricând ai poftă de ele, iar sezonul lor este unul destul de scurt. Dacă vrei să te bucuri de ele tot anul, ai la dispoziție diferite metode de conservare. De la simpla congelare, la conservarea prin confiere, fiecare tehnică îți aduce beneficii diverse în termeni de gust, textură și nutrienți.
Citește până la final și vei găsi și câteva rețete delicioase de plăcinte și prăjituri cu cireșe.

Metode de conservare a cireșelor
În articolul de astăzi, trecem prin cele mai comune metode de păstrare a cireșelor. Unele sunt ideale pentru deserturi și tarte preparate în extra-sezon, altele sunt indicate în cazul în care îți place să mănânci cireșele ca atare, cât mai aproape de forma lor proaspătă. Cele mai comune tehnici de conservare a cireșelor sunt:
- Congelare
- Compot
- Dulceață
- Cireșe confiate
Congelarea cireșelor
Congelarea este cea mai ușoară metodă de a păstra orice aliment, inclusiv cireșele. În funcție de ce cantități folosești de obicei, le poți porționa în mai multe pungi sau recipiente, cât să nu fie nevoie să decongelezi o cantitatea mai mare decât ai nevoie.
Trucuri pentru congelarea cireșelor în maximă siguranță
- Pentru a reține mai bine atât gustul, cât și nutrienții, congelează cireșele atunci când sunt coapte bine, la cel puțin -18⁰C. Aceasta ar fi temperatura optimă pentru a păstra alimentele congelate. Ai grijă să nu existe momente lungi în care crește temperatura sau chiar ajung să se decongeleze de tot.
- Etichetează fiecare pungă sau recipient în care ai congelat produse. Notează ce este în pachet, cantitatea și data congelării. Dacă îți place ca totul să arate bine și organizat, folosește o imprimantă de etichete Niimbot pe care o poți controla direct de pe telefonul mobil.
- Usucă foarte bine cireșele înainte de congelare pentru a evita cristalele de gheață. Dacă nu ai un uscător de salată (care ar funcționa foarte bine în acest caz), pune-le pe un prosop de bucătărie curat și tamponează-le cu prosoape de hârtie. Cristalele de gheață nu sunt un pericol pentru alimente, însă afectează gustul și textura.
- Așază cireșele într-un singur strat, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Asigură-te că nu se ating între ele. Pune tava în congelator pentru 1-2 ore, până devin tari. Abia apoi le pui în pungi de congelator. Pasul acesta te ajută să eviți lipirea cireșelor între ele și formarea unor bulgări mari.
- Pentru și mai multă prospețime, videază cireșele înainte de congelare. O poți face cu aparatul Fresh & Save de la Zwilling, iar pungile sunt perfecte pentru a păstra și alimentele congelate, nu doar pe cele proaspete.
- Alimentele plasate pe părțile laterale ale congelatorului se congelează mai rapid. În cazul congelării, cu cât mai rapid, cu atât mai bine.
- Organizează congelatorul astfel încât să găsești cât mai repede produsele dorite și să reduci timpul în care ușa este deschisă. Chiar și dacă este o pană de curent, alimentele pot sta congelate până la 2 zile, așa că evită să deschizi ușa congelatorului să le verifici.

Conservarea cireșelor în compot
Ce poate fi mai bun decât cireșele proaspete? Avem noi o idee: cireșele păstrate în sirop. Dacă iubești compoturile sau dulcețurile cu gust de copilărie, avem câteva sfaturi pentru tine ca să obții borcane pline de savoare.
Sfaturi pentru cel mai bun compot de cireșe
- Alege cireșele care nu prezintă urme de lovituri, nu sunt crăpate sau ”bătute” și spală-le foarte bine.
- Poți păstra sâmburii pentru un gust mai intens (au o aromă subtilă de migdală) sau îi poți scoate dacă preferi un compot gata de consum fără bătăi de cap. Scoaterea sâmburilor nu trebuie să fie o corvoadă, pentru că poți folosi un dispozitiv de scos sâmburi care simplifică și accelerează munca.
- Sterilizează foarte bine toate recipientele, cât și ustensilele folosite la prepararea compotului, pentru a te asigura că nu rămâne nicio bacterie, germeni sau ciuperci, care ar putea altera produsul.
Pentru a steriliza sticlele și borcanele trebuie să le pui într-un vas încăpător și termorezistent pe fundul căruia ai așezat un prosop curat. Le acoperi cu apă și apoi le pui pe foc, lăsându-le să fiarbă timp de aproximativ 10 minute. După acest proces trebuie așezate pe un prosop curat cu gura în jos și lăsate să se scurgă și să se usuce.
Cum prepari compotul?
Se adaugă cireșele în borcanele sterilizate, împreună cu siropul sau apa, așa încât să rămână cam 1 cm până la capac. La 1 kilogram de cireșe, se pun cam 700 ml de apă și cam 200 g de zahăr, pe care ar fi ideal să-l dizolvi înainte, pentru a nu se depune la fundul borcanului. Pentru a te asigura că proporțiile sunt corecte, poți face un test în care să vezi ce cantitate de apă încape în borcan, peste cireșe. Apoi, adaugi zahăr în funcție de cât de dulce vrei să fie.
Borcanele și sticlele se pun într-un vas în care adăugăm apă până la nivelul umpluturii din recipiente. După primul clocot, se lasă să fiarbă la foc mic timp de 40-45 de minute. Când apa scade, se completează din nou până la nivel, dar tot cu apă fierbinte, pentru a nu influența timpul de fierbere.
Borcanele se acoperă și se lasă în același vas, nemișcate, timp de 8-10 ore sau peste noapte. Compoturile preparate corect, în borcane sterilizate, pot rezista și 3 ani. Dar n-o să ai ocazia să testezi, pentru că le vei devora pe toate în prima iarnă.

Conservarea cireșelor în dulceață
Sunt mai multe variante pentru a prepara bunătăți dulci la borcan, de la duceață, până la gemuri, marmeladă, jeleu sau peltea. Fructele sunt de obicei zdrobite în cazul gemului și a jeleului. Pentru dulceață, acestea sunt lăsate întregi sau tăiate în jumătăți.
Aici poți citi un articol mai detaliat despre gemuri, jeleuri și dulcețuri, pentru a vedea exact cât timp trebuie fierte fructele, împreună cu zahărul, și particularități ale fiecărei metode de preparare.
Reguli și sfaturi pentru cea mai bună dulceață de cireșe
- Alege cireșe bine coapte și dulci. Cele mai bune pentru gem sunt cireșele cărnoase, coapte complet, fără pete sau părți moi.
- Spală-le și scoate sâmburii. Același dispozitiv de scos sâmburi (menționat mai sus) se va dovedi o idee salvatoare. Poți lăsa cireșele întregi sau le poți tăia în jumătăți, pentru o textură mai fină.
- Cântărește zahărul corect. Raport clasic: 1:1 (1 kg cireșe la 1 kg zahăr), dar poți reduce zahărul la 700–800 g/kg dacă cireșele sunt foarte dulci. Lasă cireșele amestecate cu zahăr la frigider peste noapte: vor lăsa suc și se vor „topi” mai frumos la fierbere.
- Fierbe la foc mediu spre mic, amestecând des și îndepărtând spuma. Timpul variază între 30–50 de minute, în funcție de cantitate și textură dorită. Ca să testezi consistența, pune o picătură de gem pe o farfurioară rece din congelator. Dacă se încheagă și nu curge, e gata.
- Pentru o dulceață cu tentă gourmet, adaugă arome inedite precum scorțișoară, busuioc, vanilie sau câțiva stropi de coniac sau rom brun.

Cireșe confiate pentru deserturi și cocktailuri delicioase
Cireșele confiate de un roșu aprins, care pare artificial, pot fi pregătite destul de ușor și în casă. Ba mai mult, datorită conținuțului de zahăr, rezistă foarte bine, iar culoarea naturală este obținută cu ajutorul lămâilor. Cireșele confiate se folosesc la torturi și prăjituri (în compoziție sau ca decor comestibil), în cocktailuri sau consumate ca atare pe post de gustare dulce lângă ceai sau cafea.
Cum prepari cireșe confiate?
Cireșele confiate nu sunt nimic altceva decât cireșe fierte lent în sirop de zahăr, până când toată apa din fruct este înlocuită cu sirop. Un deliciu!
Amestecă 2 părți de cireșe cu o parte zahăr și apă, la care mai adaugi și 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie și puțină esență de migdale pentru aromă. Le pui la fiert timp de aproximativ 75 de minute și amesteci constant. De exemplu, pentru 300 de grame de cireșe, amestecă 150 de grame de zahăr și cam 150-180 ml de apă. Este important să amesteci mai des în special la final, când rămâne puțin lichid și se pot arde ușor.
O altă variantă, care durează mai multe zile, dar nu necesită prea mult timp “la cratiță”, este să le fierbi în mai multe etape. Vor avea și o culoare mai frumoasă astfel. Prepară un sirop din apă și zahăr cât să acopere cireșele. Le fierbi timp de 2-3 minute, după care oprești focul și le lași să se răcească, în același vas. Repetă apoi procesul încă 2 zile, până când sunt translucide și însiropate bine.
Păstrează-le într-un borcan închis bine, cu sau fără sirop. Poți folosi siropul pe post de îndulcitor în deserturi, terci de ovăz sau cocktailuri și mocktailuri delicioase, cu apă carbogazificată pe loc cu SodaStream.

Rețete delicioase cu cireșe
Bucură-te de sezonul cireșelor și asigură-te că nimic nu se strică și nu se aruncă, cu următoarele rețete:
- 🍒 Clafoutis cu cireșe – o rețetă ușoară și savuroasă, cu o textură plăcută de budincă. Se mănâncă rece în zilele fierbinți.
- 🍒 Tartă cu cireșe și căpșuni – pentru cei care nu s-au săturat încă de dulceața căpșunilor românești.
- 🍒 Bomboane Raffaello umplute cu cireșe confiate – dacă tot vorbeam de cireșe confiate, iată și cum le poți folosi. La fix dacă faci și un lapte de cocos în casă.
- 🍒 Brioșe însiropate, cu sos de căpșuni, cireșe și flori de soc – o nebunie de arome, care nici nu are nevoie de vreo descriere.
- 🍒 Tort cu cremă de mascarpone și jeleu de cireșe – un tort delicios pentru ocazii speciale.
- 🍒 Înghețată cu cireșe și nuci – o rețetă extrem de simplă și rapidă, pentru care ai nevoie doar de un blender și de 10 minute.
- 🍒 Cobbler cu cireșe – o rețetă delicioasă, perfect de servit alături de o înghețată răcoroasă.
Iubim vara pentru aromele cu care ne încântă și sperăm să fie cât mai lung sezonul de cireșe, căpșuni, caise și alte delicii, pentru a testa toate rețetele. Iar dacă nu, le congelăm pentru lunile următoare, iar pentru iarnă facem stocul de dulcețuri și compoturi.